Duizeligheid bij vermoeidheid, zo voorkom je het!

Duizeligheid bij vermoeidheid zijn vaak klachten die samenhangen. Lees de tips hieronder om duizeligheid bij vermoeidheid tegen te gaan.

Let op je houding

Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door een slechte houding. Met name mensen met kantoorbanen of andere banen waarbij je veel moet zitten hebben een slechte houding. Dit lijdt tot verkramping van de schouders en de nek en dat heeft weer duizeligheid tot gevolg. Zorg dat je niet te lang dezelfde houding aanneemt en probeer tussendoor te bewegen. Sta even op van achter je bureau en maak een kleine wandeling.

Ook kunnen kleine oefeningen helpen, met name het losmaken van je nek en schouders. Als je weer aan het werk gaat zorg er dan voor dat je goed rechtop zit met je schouders naar achteren en je hoofd rechtop. Kijk ook naar de hoogte van je stoel en je bureau. Als je al langdurig een slechte houding hebt is het verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan om je goed te laten masseren en tips te krijgen over je houding.

Zorg ervoor dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt

Voedingsstoffen die duizeligheid helpen voorkomen zijn ijzer, vitamine B12, foliumzuur en magnesium. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen door middel van supplementen maar nog beter is het om dit uit vers eten te halen. Met name vis, vlees, zuivelproducten, noten en peulvruchten bevatten veel ijzer en B12. Foliumzuur zit in bijvoorbeeld spinazie, lever en volkoren producten en magnesium kun je halen uit cacao, sojaproducten en bonen.

Vitamine D gaat vermoeidheid weer tegen. Vitamine D zit met name in vette vis en eieren. Ook door voldoende zonlicht krijg je vitamine D binnen. Overigens is het nooit verkeerd om extra supplementen te slikken zodat je zeker weet dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

duizeligheid bij vermoeidheidZorg bij duizeligheid bij vermoeidheid dat je genoeg vocht binnen krijgt

Onze hersenen hebben vocht nodig. Als je te weinig drinkt dan kan dit lijden tot duizeligheid. Zorg dat je minstens twee liter water binnenkrijgt op een dag. Vermijd koffie en alcohol als je duizelig bent, koffie en alcohol onttrekken juist vocht uit je hersenen. Als je geen fan bent van water kun je ook verse fruitsappen nemen, deze bevatten ook weer veel noodzakelijke vitaminen zoals vitamine D.

Eet op regelmatige tijden

Het ontbijt wordt gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel mensen slaan het ontbijt over omdat ze haast hebben. Dit is niet verstandig omdat dit een bodem legt voor de rest van de dag, sla het ontbijt dus niet over. Zorg er verder voor dat je elke 2 a 3 uur iets eet zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft. Als je bloedsuikerspiegel te laag is voel je je slap en futloos. Vooral als je al vermoeid bent word je dan snel duizelig. Deze tussendoortjes hoeven geen grote maaltijden te zijn, een appel tussendoor is al voldoende.

Zorg voor ontspanning

Duizeligheid bij vermoeidheid is natuurlijk op den duur het beste op te lossen door de vermoeidheid aan te pakken. Oververmoeidheid ontstaat vaak in drukke periodes met veel stress. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Probeer daarom altijd ook wat rust in te bouwen in drukke tijden zodat je lichaam kan ontspannen.

Ga eens een keer wat eerder naar bed om duizeligheid bij vermoeidheid tegen te gaan.. Ook een middagtukkie op z’n tijd is geen probleem. Slaap alleen tijdens dat middagdutje niet langer dan negentig minuten achter elkaar, dan word je het meest uitgerust wakker.

Heb jij zelf ook last van duizeligheid bij vermoeidheid. Heb jij dagen dagen dat je niet vooruit te branden bent? Ik lees graag jouw ervaringen over duizeligheid bij vermoeidheid onderaan dit artikel.

Meer Artikelen

32 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. dag,
  ik ga uit van het volgende.
  Alle langzame (van seconden tot maanden) mentale processen lopen via biochemische processen, zoals allerlei hormoonverbanden. Bij te sterke , te lange, stimulering / prikkeling is het evenwicht constant verstoord.
  Je kunt proberen deze situatie te verbeteren door jezelf, regelmatig, gedurende enkele uren, in een andere mentale toestand te brengen om de bij die toestand behorende hormonen terug te brengen.
  voorbeeld 1
  Stel je bent iedere avond om half negen doodop.
  Tegenactie: om half acht ga je naar bed en je denkt tot 11 uur alleen aan seks.

  voorbeeld 2
  constante stress.
  tegenactie :lees gedurende meerdere uren ongecompliceerde, feel good, sprookjes.

  je kunt zelf wel gedachtenwerelden bedenken die bij jou passen. Wel enkele uren volhouden.

  • Beste Harrie,

   Dank voor het delen van jouw betrokkenheid met het onderwerp.

   Hartelijke groeten,
   Albert

 2. Beste Sanne,

  Ik heb precies hetzelfde. Ook hetzelfde gevoel van een schip en het op verschillende momenten komt en dat als ik er doorheen ga dat ik wel 2 weken ziek op bed kan liggen. Heb je ook dat het vaker voorkomt naarmate de dag, terwijl als je wakker wordt nog nergens last van hebt?
  Ik heb het vorig jaar gehad voor een aantal maanden en nu is het terug en heb ik het al 6 maanden. Allerlei scans gehad maar komt niks uit.
  Ik hoor graag van je hoe jij ermee omgaat.
  Gr, Alessya

 3. Hallo

  Ik was aan het rondkijen op internet. Maar kon nergens echt het antwoord vinden. Ik kamp met depressies en soms ook paniekaanvallen. Maar die gaan niet gepaard met duizeligheid. Ik heb na jaren intensieve therapie op het geven moment een draaiduizelighekd gekregen. Er zijn toen onderzoeken gedaan of het iets lichamelijks of zo was. Maar niks kwam daar uit en we hebben het laten gaan uiteindelijk. Ik blijf er last van houden. Het begint meestal als ik In drukke situaties ben. Maar ook als ik veel intensieve dingen heb gedaan of aan het doen ben. Op het gegeven moment begint alles aan te voelen alsof ik op een zeeschip zit die heen en weer deint op de golven of als een dronkengevoel. Ik kan nog wel functioneren maar als ik dat te lang doe dan ben ik soms een paardagen tot weken helemaal gesloopt en heb ik weinig energie. Ondertussen komt dat gevole er tussendoor ook op zetten. Het is niet alleen wanneer ik omder de mensen ben. Maar kan ook op komen zetten als ik aan het werk ben.

  Is dit ook paniek aanvallen of zit er wat anders achter?

  • Beste Sanne,

   dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een gespecialiseerde arts. Vraag om een doorverwijzing van je huisarts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd.

   Veel beterschap! Albert

 4. Beste Albert. Ook ik heb last van duizelingen en gevoel van flauwvallen bij vermoeidheid. Gelukkig voel ik het aankomen wanneer ik ga flauwvallen en kan het dan vaak verkomen. Dit is vooral erg angstig als ik aan het auto rijden ben, ik kan dan voorkomen dat ik flauwval door het raam te openen mezelf te knijpen maar wat kan ik eventueel eten op zo’n moment iets zoets of juist iets zouts. Ik heb last van hart ritmestoornissen maar heb daar geen last van als ik zo duizelig ben. Ik voel me zo na een week werken en ik heb een dag nodig om bij te komen maar heb hier niet altijd tijd voor. Ik ben benieuwd naar je antwoord. Groetjes Nancy

  • Beste Nancy, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, zou ik in jouw geval toch even bij de huisarts langs gaan. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel beterschap! Hartelijke groeten Albert

 5. Ik heb jaren last gehad van duizelig heid en evenwichtstoornissen,ik ben toen begonnen met pirace tam,ik heb nooit dromen kunnen onthouden ,nu na het wakker worden kan ik alles vertellen wat ik gedroomt hebt en van mijn duiziglig heid ben ik af. Ik ben 82 jaar oud en geweldig van geest ,ik had bij een test een iq van 150

  • Beste leendert egberts, mooi verwoord! Dank voor jouw reactie. Hartelijke groet, Albert

   • Beste albert, 3 maanden geleden woog ik 100 kg mijn suiker gehalte was 13 mijn bloeddruk 200/160 , ik ben toen appelazijn 3x daags 2 eetlepels vermengd met water,kuruma vermengd met kaneel met zwarte peper ik weeg nu na 3maanden 82 kg mijn suiker gehalte is gezakt naar 6,appelazijn met kurkuma is curresime is echt ongelofelijk

    • Hey Leendert Egberts, fijn dat je ook jouw reactie achterlaat op mijn blog. Dank daarvoor! Hartelijke groet Albert

    • Beste Leendert,
     Wat fijn dat dit zo goed bij u heeft geholpen. Ik zou het ook willen proberen. Kunt u aangeven hoeveel u van de producten gebruikt en waar ik het kan kopen?

   • beste Albert, kijk op Facebook leen egberts en je ziet hoe een 82 jarige er nog uit kan zien,ik rook niet drink wel iedere avond 2 glazen wiskhy en 2 keer in de maand seks met mijn 30 jaar jongere mooie vrouw,dit is gelukkig oud worden

 6. Beste Erwin, De meest effectieve manier om paniekaanvallen aan te pakken blijkt een combinatie te zijn van gesprekken met een professionele hulpverlener, de juiste medicatie (vaak toch in de vorm van een anti-paniekpil) wanneer je geen reguliere anti-depressivum wil kan je in overleg met een natuurarts kijken welke vorm van homeopathie voor jou het meest geschikt is en het doen van ademhalings,- en ontspanningsoefeningen om weer vertrouwen te krijgen in je lichaam. Verder zal je terug moeten naar de oorzaak van jouw te hoge basisspanning. Meestal kom je dan terecht bij traumatische ervaringen die te maken hebben met verlies. Heel veel sterkte! hartelijke groet, Albert Sonnevelt

 7. hallo ik kamp al jaren met klachten. ik heb ook last van onwel voelen. vaak komt dit door drukte of vermoeidheid. ik wordt ligt in mijn hoofd en krijg nek klachten. vaak neem ikndan een oxaxapan en binnen een uur verdwijnen de klachten. veel trajecten gehad. met gooit t op hyperventilatie en of oaniek aanval. heel veel al gedaan cognetieve gedrags therapie. hapto. reike. mindfulness enz. nog steeds stel ik me de vraag waarom ipv hoe ga ik ermee om. blijft heel lastig.

 8. Goed om te weten!
  Het rare is dat ik sinds ruim een half jaar extra goed op gezonde voeding let en daarbij ook mijn ontbijt niet meer wil overslaan. Dat wilde nog wel eens gebeuren als ik ergens naar toe ging. Dus ik bewust ontbijten voor ik naar de tandarts ging.
  Laat ik daar nou ineens een aanval van duizeligheid krijgen (bij t liggen op de stoel daar), nog niet eerder meegemaakt in nuchtere toestand 😉
  Het is wel even raar als je ineens alles ziet draaien, gelukkig ging t later weer goed, al vind ik t niet handig als je dat net hebt als je bij de tandarts bent.

 9. Hoi Hoi, ik heb nu een jaar last van duizeligheid. Dit is ontstaan door een midden oorontsteking. Daar heb ik migraine aan over gehouden. De migraine heb ik redelijk onder controle. De duizeligheid is er nog. Ik ben in therapie om een jeugdtrauma te verwerken. De duizeligheid komt door stress en ik denk dat dit bij veel mensen het geval is. Ik zou iedereen willen aanbevelen, die moeilijke tijden heeft gekend, naar een psychotherapeut te gaan. Dit is zware therapie, maar je moet er even doorheen. De duizeligheid word vanzelf minder. Tuurlijk zijn er nog momenten dat je de duizeligheid ervaart, maar er zit gewoon te veel opgekropt wat eruit moet, daardoor komt de duizeligheid. Opgekropte emoties.

  Door de duizeligheid zit in nu in de ziektewet. Ik vind het moeilijk om zelf een winkel in te gaan of ergens naartoe te gaan. Dit omdat ik bang ben om plat te gaan. Dit heeft veel te maken met angst.

  Ik zou willen adviseren aan de mensen die hier ook last van hebben. Als je ergens bent en je voelt duizeligheid, zorg dat je even naar buiten gaat voor frisse lucht. Ga even op de stoeprand zitten met een flesje water. Zorg dat je afleiding zoekt….
  Bij duizeligheid, als je thuis bent, ga even liggen in stilte, focus en bekijk je handen, neem wat te drinken en let op je ademhaling. Zodra je weer wat bijkomt, kan je rustig omhoog komen, ontspannen en probeer stukjes te lopen. Zoek daar ook af leiding bij.

  Als het goed is krijg je het steeds meer onder controle. Je moet het zeker niet uit de weg gaan, want dan kom Je er niet vanaf. Zoek psychische hulp, zodat iemand je steunt en je kan adviseren.

  Met mij gaat het steeds beter. Op dit moment ben ik op dieet om meer zelfvertrouwen te krijgen en de duizeligheid word steeds minder.

  Hopelijk hebben jullie hier iets aan. Succes X

  • Lieve Marieke ik heb 10 jaar geleden een hersenbloeding gehad ik was toen 72 jaar en velen jaren volledig de kluts kwijt.Ik ben volledig op geknapt door het gebruik van het medicijn Pirace Tam. Je betaalt voor 1 tablet 7 euro cent.het is nu 10 jaar later ik ben weer helder van geest en nu 82 jaar oud ,mijn iq test was150

 10. Ik slaap al jaren slecht. Ik kreeg ruim een half jaar geleden na eerst lichte duizeligheid, van een paar weken, ineens s,avonds op de bank vreselijke duizelingen. Alles draaide vreselijk. Werd daarbij ook behoorlijk misselijk. Het zakte na een paar uur wat af. Volgende dag naar de huisarts geweest. Ik was nog steeds erg duizelig. Kon ook niet meer autorijden. Na een paar weken bij de neuroloog geweest. Na een paar testen zei ze, dat het mijn evenwichtsorgaan was. Het heeft een paar mnd. geduurd, voordat ik er zo goed als vanaf was. In jan.jongstl. had ik 2 sterfgevallen, waar ik behoorlijk van streek van was. Nu al weer een paar wkn. erg duizelig. Baal hier ontzettend van. Ik slaap gemiddeld per dag, 6 uur. Ik heb overdag vaak slaap. Maar word s,nachts iedere keer wakker. Zouden de duizelingen door mijn vermoeidheid kunnen komen? Ook heb ik al jaren last van oorsuizingen.
  Wie weet de oplossingen?

  Mvg. Annet

  • Beste Annet,
   Helaas kunnen duizelingen veel verschillende oorzaken hebben. Het kan inderdaad een probleem met het evenwichtsorgaan, hoge,- of lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel of chronische hyperventilatie zijn.
   Er is dus verder onderzoek nodig om de werkelijk oorzaak helder te krijgen. Wanneer je in het reguliere medische circuit geen afdoende antwoord krijgt, kan je ook nog voor een second opinion naar een natuurarts. Die kunnen vaak wat breder of meer integraal kijken.
   Veel sterkte, Albert Sonnevelt.

 11. Sinds 3 weken heb ik last van draaierigheid. Het begon een keer snachts en het ging gepaard met harde geluiden, soort oorsuizen, maar dan klinkt het als een claxon van een vrachtwagen of een jekker of een scooter die door mijn oor rijdt bijvoorbeeld. tegelijker tijd schrik ik dan wakker uit me beginnende slaap. heel frustrerend want ik ben al weken doodmoe, maar ik kan maar niet goed slapen door deze klachten. Het gaat ook gepaard met zwaar ademen en soms hartkloppingen. Het begint langzaam af te nemen, maar het is nog niet over. kalmerings middelen helpen ook niet en slaapmiddelen ook niet.
  Dan lijkt het alsof ik verdrink snachts en wordt ik happend naar adem wakker in lichte paniek om vervolgens weer een andere houding te proberen.

  Best wel angstig allemaal.

  Groetjes dave bond

 12. Als ik in de bus/tram/klas of restaurant ( en nog andere plekken zit , beginnen mijn ogen pijn te doen en zie ik zwarte vlekjes , dan begin ik te zweten en begint mijn lip te tintelen , dan moet ik altijd even rechtstaan om rond te wandelen. Het is zo een gevoel alsof je er niet bent , net of je aan het dromen bent .. Het is heel eng want dan heb ik het gevoel dat ik ga flauwvallen en dat heb ik nu tegenwoordig bijna elke dag.

 13. Ik heb al jaren last van oorsuis en duizeligheid. Meestal ala ik met vakantie ga ben ik de eerste week erg vermoeid en niet vooruit te branden. Nu duurt het al twee weken en ben zelf al begonnen aan voedings supplementen, citroensap en rook (bijna) niet meer. Heb wel tropenjaren achter de rug zowel Prive als zakelijk met ook een faillissement. Heeft u nog advies?
  Met vriendelijke groet, Edwin de Laat.

  • Laat vitamine D eens prikken en gebruik magnesium sulfaat en Natrium bicarbionaat. U zult er snel van opknappen. Succes.

  • Op verjaardagen of als er veel mensen zijn en veel lawaai is wordt ik duizelig.

   Dat gaat enkel  over door heel veel en lang slapen. Meestal duurt dit 24 tot=
   36 uur. Langzaam trekt deze duizeligheid dan weg.
   Ik ben 79 jaar en heb er al 40 jaar last van. Met het ouder worden wordt het=
   steeds erger. Ga niet meer naar feestjes of verjaardagen waar het druk is
   Als Ik duizelig ben, kan Ik niets meer doen, het is of alles te veel is, ook praten gaat vaak moelijk.
   Aleen slapen helpt .Als u mij een raad kunt geven, heel graag.
   Ben al meerdere malen bij dokters  geweest, ook de neuroloog weet het ook niet
   Zou het een psicologische aard kunnen zijn?

   Alvast bedankt

   Inge Boer

   • Beste Inge,

    Bedankt voor je reactie.

    Helaas kunnen duizelingen veel verschillende oorzaken hebben.
    Er is dus onderzoek nodig om de werkelijke oorzaak helder te krijgen.
    Wanneer je in het reguliere medische circuit geen afdoende antwoord krijgt,
    kan je ook naar een natuurarts. Die kunnen vaak wat breder of meer holistisch kijken.

    Ik wens je veel sterkte.

    Hartelijke groet, Albert

   • Hoi Inge,

    Ik weet niet of je er iets aan hebt maar ik heb al een anderhalf jaar dezelfde klachten. Ben al bij meerdere specialisten geweest alleen die kunnen niet echt een oorzaak aanwijzen.
    Ik heb er ook meer last van als ik in een drukke situatie ben, en vooral ook als ik moe ben. Wat helpt is een paar dagen uitrusten, helaas ben ik wat jonger dan jij (50) dus ben nog volop aan het werk en vrij nemen is niet altijd mogelijk.
    Ik heb me helemaal suf gezocht op het internet maar mijn duizeligheid valt niet in de categorie waar duizeligheid normaal vandaan komt: beschadiging aan het evenwichtsorgaan, lage bloeddruk of diabetes. Dat is ondertussen allemaal getest en is in orde.
    Ik zou ook graag weten of ik hier iets aan kan doen, waar het nou precies vandaan komt of dat er meer mensen zijn met dezelfde klachten.

    Misja

Geef een reactie