Waarom op vakantie gaan zo goed voor je is?

Waarom is op vakantie zo goed voor je? Er zijn legio argumenten om vakantie te vieren. Even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Heerlijke lanterfanteren. Nieuwe plekken ontdekken. Lekker eten, meer bewegen enzovoort. Of je nu kiest voor een actieve vakantie of gaat luieren op het strand. Vakantie vieren maakt je gewoonweg gelukkiger. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Ik geef je 6 goede argumenten om meteen op vakantie te gaan

1. Je maakt mooie herinneringen

Vakantie vieren betekent leuke, mooie en fijne dingen ondernemen. Nieuwe plaatsen ontdekken en ervaringen opdoen. En juist dat maakt je gelukkiger. Veel meer dan een nieuwe bank, fiets of auto die je koopt. Daar ben je na verloop van tijd aan gewend. Maar juist dat gezellige dagje samen op het strand, die indrukwekkende fietstocht door de bossen of dat romantische avondje samen blijft hangen in je herinnering. Ongeacht wanneer het was! En juist die mooie, blijvende herinnering is waarom jij zo toe bent aan vakantie! Je blijft ervan genieten.

2. Je krijgt een vitamine D boost

Ga je op vakantie? Dan breng je vaak veel tijd in de buitenlucht en het zonlicht door. Zeker in de zomer. En juist dat zonnetje is goed voor je. Niet alleen maakt de zon je gelukkiger en krijg je er een kleurtje van. Ook stimuleert de zon de aanmaak van vitamine D in je body. Die vitamine bestrijdt je vermoeidheid en verhoogt je weerstand. Dus… pak je koffers maar in

3. Waarom jij zo toe bent aan vakantie? Je ontstresst

waarom op vakantie gaan zo goed voor je isOp vakantie gaan betekent ook afstand nemen van je werk. Geen haast om op tijd te komen, vergaderingen, deadlinestress en verplicht je werkmail checken als je ’s avonds thuis bent. Ben je op vakantie? Dan moet je niets en denk je: mañana, mañana. Doe je dingen die je leuk vindt. Van helemaal niets, boekje lezen, zwemmen, een museum bezoeken tot lekker uit eten gaan. Dat zorgt voor de broodnodige ontspanning en is een belangrijke reden om op vakantie te gaan.

4. Je doet nieuwe inspiratie op

In je vrije tijd kan je even afstand nemen van al je dagelijkse verplichtingen. Zowel letterlijk als figuurlijk. Dat doet je goed. Je zorgt daardoor voor rust en ruimte in je hoofd. Nieuwe ideeën, inzichten en dergelijke komen dan vanzelf bovendrijven. Dus, heb je het gevoel vast te lopen? Op je werk of privé? Boek dan meteen een vakantie.

5. Je beweegt meer

Ben je op vakantie? Dan beweeg je ongemerkt vaak meer dan je thuis bent. Want, je doet een dagje sightseeing, bezoekt een lokale markt, zwemt regelmatig en wandelt langs het strand, door de bossen of over de boulevard. Ongemerkt leg je zo heel wat kilometers af. Niet alleen voel je je daardoor fitter, maar ook je humeur krijgt een oppepper. Gecombineerd met bijvoorbeeld mediterrane voeding zoals veel verse groenten, fruit en gegrilde vis voel je je na een vakantie al snel stukken gezonder.

6. Je ontvlucht de ‘beton’ jungle

Het is een feit. Veel mensen wonen in de stad. Onder meer vanwege hun werk. Niet alleen is je leven er jachtiger, maar ook het percentage natuur is er minder dan op het platteland. Om aan de ‘beton’ jungle en stadse drukte te kunnen ontsnappen is een belangrijke reden waarom jij zo toe bent aan vakantie. Naar een plek waar je veel tijd in de buitenlucht en een mooie, natuurlijke omgeving kunt doorbrengen. Om lekker te fietsen, wandelen, sporten enzovoort. Niet alleen werkt dat ontspannend, maar zorgt ook voor een weldadige rust.

Of neem een minivakantie

Natuurlijk zijn er ook mensen die niet op vakantie kunnen. Wanneer je geveld bent door een ziekte of wanneer er bijvoorbeeld financiële zorgen zijn.

Soms zijn de omstandigheden niet te veranderen, maar jouw houding ten opzichte van die situatie wel. In dat geval adviseer ik  een mentale minivakantie.

Daarom heb ik nog een korte visualisatie voor je geschreven, die helpt om de zon bij jezelf te laten schijnen:

De zon

Ga zitten en sluit je ogen en stel je het volgende voor: Tussen mijn navel en mijn borstbeen schijnt een heldere zon.

Stel de zon voor als een soort gaslamp, die nu nog als een bescheiden pitje aan het branden is.

Adem nu traag en sloom in. Er is geen enkele haast.

Echter op het moment van uitademing verzamel je al jouw kracht en stel je voor dat je als een blaasbalg een enorm vuur wil aanwakkeren.

Met iedere uitademing gaat de zon krachtiger branden. Blaas krachtig en stel je tegelijkertijd voor wat je in jouw leven voor iets belangrijks wil realiseren.

Na het stoppen van de oefening blijft de zon krachtig stralen.

 

Hoe creëer jij mini-vakanties in je leven? Laat het me weten! Zo kunnen we leren van elkaar en samen andere lezeres inspireren.

Wie van jouw vrienden, collega’s of vrienden gun jij ook een vakantie? Deel deze blog via de social media.

Meer Artikelen

4 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hallo Albert, fijne vakantie!
  Wij gaan nu dat onze vaste camping (stavaravan) is opgeheven een paar keer per jaar een lNg weekend naar die mooie ogeving terug maar dan met een hotelovernachting!
  Brzoeken daar onze kennissen van de camping/famile! De voldoening en ezier die dat geeft is voor beide partijen! 💚🙋

  • Beste Elly,

   Bedankt voor je leuke reactie.

   Een lang weekend in jullie geliefde omgeving doet ook al zo goed.
   Ik wens jullie een mooie zomer!

   Zonnige groet,
   Albert Sonnevelt

 2. Goede morgen Albert, weinig reacties zie ik, misschien zijn de meesten al op vakantie.
  Ik ben al sinds mijn jonge jeugd een kampeerder en camperaar en ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om mij weer te laten verleiden tot een hotelboeking o.i.d. Hotels mogen voor veel mensen een oase zijn, ik heb er gedurende mijn zakenleven de meest eenzame uren in beleefd. Gelukkig houdt mijn echtgenote ook van camperen dus ook op dat punt hebben we elkaar gevonden. Misschien ben ik ook wel een afwijkende camperaar. Als je mij n.l. zou vragen waar ik mij bevind weet ik dat zelden en het interesseert mij ook niets. Ik geniet gewoon van het om mij heen kijken en beleven c.q. genieten wat ik zie. Vreemde zaak eigenlijk, denk ik wel eens. Wij vertrekken met aanmerkelijke kleinere camper en een fractie aan bezittingen bij ons vanuit uit een comfortabele woning in een prachtige streek waar andere mensen geld voor neertellen om er een paar weken te kunnen komen. En we gaan meestal zonder een strakke planning op weg naar wie weet, en waar die andere mensen misschien wel vandaan komen. Als ik er relativerend naar kijk zijn we dan onzinnig bezig. En toch…. zit ik heel tevreden in onze kleine ruimte van de camper met al zijn beperkingen en tuffen we over binnenwegen naar het kan mij niet schelen. Dan voel ik mij in mijn element. De wereld is mijn tuin en waar de zon schijnt ligt mijn bestemming. Hoe het daar heet zal mij worst zijn en foto’s ervan zie ik later nooit meer terug. Kranten en media laat ik ver achter mij en als thuis kom realiseer ik mij dat ik eigenlijk niets gemist heb, anders dan een hoop leugens en ellende. Maar ik beleef al trekkend door landschappen toch iets wat mij gewoon goed doet. Het boek onderweg smaakt anders dan thuis net als de landwijn uit Frankrijk thuis helemaal niet zo lekker wordt ervaren als daar in Frankrijk. Ik spreek mensen die ik nooit meer terug zal zien en ervaar dat ik steeds vaker mooie mensen ontmoet op plaatsen waar religie en politiek mijn rust en vrede niet kunnen verzieken. Dat is mijn vakantie en ik wens jou een fijne vakantie toe op bloemeneiland Madeira.

  • Beste Cees,

   Bedankt voor je persoonlijke reactie.

   Mooi om te lezen hoe je los komt van alle beslommeringen en er zonder vastomlijnd plan op uit trekt.

   Ik wens jullie ook een mooie zomer!

   Met ontspannen groet,
   Albert

Geef een reactie