Waar ligt mijn passie? Volg je hart en vind je drijfveer. 5 tips!

Vraag jij je wel eens af: ‘Waar ligt mijn passie?’ Wat doe jij met hart en ziel? Wat zorgt ervoor dat je bruist van levenslust en geeft je energie? In je werk en/of privé. Weet jij dat? Iedereen heeft een passie, groot of klein. Lees in dit artikel ‘waar ligt mijn passie’ en ontdek jouw passie, wat het nut ervan is en waarom het zo belangrijk is.

Waar ligt mijn passie – Passie, wat is dat nu eigenlijk?

Om antwoord te geven op de vraag: Waar ligt mijn passie, is het goed eerst te kijken wat passie is. Voor mij betekent passie dat je je hart volgt en bevlogen bent. Een activiteit ontplooit die je zielsgraag doet, waar je goed in bent en die je gelukkig maakt. Van schilderen, muziek, sport, anderen helpen, bakken, organiseren, creëren, schrijven enzovoort. Wat je doet, is niet relevant. Kenmerkend is wel: je passie verveelt nooit en je gaat er helemaal in op. Het doet je hart sneller kloppen, je ogen glimmen en je raakt er niet over uitgepraat.

Wat maakt passie zo belangrijk?

Het fijne van een passie hebben, is weten wat je drijft. Een innerlijke inspirator die enerzijds zin en betekenis aan je leven geeft. Anderzijds put je er energie, kracht en geluk uit. Je tomeloze passie helpt je namelijk bij het bepalen en bereiken van je doelen. Of muziek nu je ding is, schrijven, organiseren of iets anders. Je hebt een passie en daardoor weet je waarom je bepaalde dingen doet én laat. Daardoor ben je onder andere productiever, gemotiveerder, succesvoller en beter bestand tegen tegenslagen en stressvolle situaties. Je haalt volop voldoening uit je passie, want je doet wat je het allerleukst vindt, wat bij je past en blij maakt.

Waar ligt mijn passie? 5 tips!

Nu je weet wat passie inhoudt en wat je biedt, volgt het beantwoorden van de vraag: Waar ligt mijn passie? Dit achterhalen is niet altijd even eenvoudig. Hieronder een aantal tips om je passie te vinden, namelijk:

1. Wat doe en/of deed je zielsgraag?waar ligt mijn passie?

Maak een lijst met activiteiten die je graag doet en als kind graag deed. Schrijf gewoon alles op wat leuk, fijn, interessant, boeiend, inspirerend enzovoort is. Het hoeft niet direct haalbaar te zijn, maar misschien zit je passie erbij.

2. Waar ben je echt heel goed in?

Over welke talenten beschik je? Noteer die. Informeer ook in je vrienden- en kennissenkring naar wat zij vinden dat je écht goed kunt. Want, een laag zelfbeeld, gebrek aan zelfvertrouwen, bescheidenheid enzovoort kunnen je belemmeren je talenten zelf te vinden.

3. Wat geeft je enorm veel energie?

Ga bij jezelf eens na welke activiteiten je energie geven en zorgen dat je de tijd vergeet? Misschien zit je passieerbij.

4. Wat geeft je elke dag een goed en fijn gevoel?

Maak dagelijks aan het eind van de dag een lijstje met pakweg 5 dingen waar je blij van werd. Wat je een goed gevoel heeft gegeven, kan best eens je passie zijn.

5. Zoek gepassioneerde mensen op!

Ga op zoek naar mensen die hun passie hebben gevonden. Wat maakt hun bijzonder? Hoe ontdekten zij hun passie? Waarom inspireren zij jou?

Meer tips bij de vraag waar ligt mijn passie?

Er zijn nog meer manieren om antwoord te krijgen op de vraag: ‘Waar ligt mijn passie? Realiseer je onder andere dat je je passie niet in 1 dag vindt. Het is een proces dat je stapje voor stapje vormgeeft. Focus je vervolgens niet op je zwakke punten als je je passie zoekt, maar richt je op datgene waar je goed in bent. En… je passie gevonden? Dan kunt je die op allerlei manieren invullen. In de vorm van een hobby zijn, via vrijwilligerswerk, een parttime baan of als zelfstandig ondernemer. Het is jouw passie dus jij bepaalt!

En… heb jij al antwoord op de vraag: waar ligt mijn passie? Waar ligt jouw passie? Waar loop je tegenaan? Wat heeft het je tot nu toe gebracht? Geef je mening en deel je ervaring. Je reacties zijn welkom.

 

Meer Artikelen

9 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Kan jouw passie ook een persoon zijn?
  ’t samen zijn met je (ex)geliefde?

  Dat voelt nog zo sterk voor mij… een zo’n groot verlangen…
  helaas is hij op dit niet meer “bereikbaar” voor mij…

  Verder heb ik heel veel dingen die me interesseren en inspireren, natuur, dieren, kunst & cultuur, tekenen, schilderen, permacultuur, wildpluk, diepgaande gesprekken met vrienden… enz, enz, enz

  • Beste Marga,

   Dank je wel voor je reactie op mijn blog.
   Zoek je passie in jezelf.
   Geef aandacht aan de dingen die je energie geven.

   Warme groet,
   Albert

 2. Ik ben goed in mensen ideën geven. Het ceatieve in de mens naar boven laten komen. Ik ben al een tijd opzoek naar een beroep waarbij ik zoveel mensen ideeën kan geven op verschillende vlakken. Tot nu toe nog niet vinden.. Ik hou ervan als ik iemand blij kan maken en dat hij/zij zelf vooruit gang ziet. Als iemand tips heeft om het verder te onderzoeken graag.
  Groetjes,
  Samenda

  • Beste Samenda, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel succes gewenst, hartelijke groeten Albert

 3. Ik ben goed in zorgen en er zijn voor andere mensen en de natuur. Het kan me energie geven of leeg zuigen.. Ik krijg energie van het samen zijn met geliefden… Maar ik ben uiteindelijk te verlegen en onzeker om iets voor mezelf te wensen…

  • Beste Ingrid,
   Ik lees je berichtje vandaag, 22 april 2018. Je bent een heel bijzonder mens. Dat je dit bericht wilt delen is zeer positief.Bescheiden zijn wordt echt wel gezien door de mensen in je direkte omgeving! Je schrijft dat zorgen voor andere mensen en de natuur je energie kan geven of leeg zuigen. Denk eens na wat je energie geeft en ga dat vaker doen. Laat zaken die je leeg zuigen zo veel mogelijk links liggen. Een fijne zondag en je bent echt heel bijzonder!

 4. Mijn passie is mensen bewust te laten zijn van zichzelf, van hun innerlijk en daar trouw aan te blijven. Dus geen concessies doen als het niet goed voelt en niet bij je past. Verder ben ik als (medisch) astrologe zeer geïnteresseerd in andere mensen en het blijkt steeds meer dat ik vanuit een dieper liggend soort intuïtief ‘weten’ reageer en in ieder geval voor mij zelf een vorm van waarheid heb aangeboord zonder dat aan anderen op te leggen of belerend te zijn. Via de horoskoop kan ik mensen dicht bij zich zelf en hun eigen talenten brengen waardoor ze meer op zichzelf gaan vertrouwen.

 5. Hallo,
  Ik denk dat ik niet weet wat mijn passie is.
  Ik doe heel veel dingen graag en doe ze met veel enthousiasme.
  Ik vraag mij af wat het me opleverd als ik wel weet wat mijn passie is.
  Doe ik de dingen die ik graag doe dan beter?
  groetjes
  christiaan

  • Beste Christiaan,

   Bedankt voor je bericht. Ik heb het vermoeden dat je de dingen die jij erg leuk vind en vol enthousiasme doet best een passie mag noemen.

   Een passie zou het uur sporten kunnen zijn waar je iedere week weer behoorlijk van opknapt. Maar ook vissen, werken aan een bepaald project of koken zijn passies van mensen. Een passie is iets waar je naar uit kijkt, iets waar je goed in bent of waar je energie van krijgt. Als dit kleinere zaken zijn dan is dit zeker nog steeds een passie te noemen.

   Misschien zijn er bezigheden die je graag doet en eigenlijk vaker zou willen doen? Luister altijd goed naar je gevoel. Dan zul je vinden wat jouw passie is. Misschien kan je hier in de toekomst meer aandacht aan schenken zodat je er nóg meer plezier en voldoening uit kan halen.

   Hartelijke groet,
   Albert

Geef een reactie