Verbinding leidt tot vitaliteit

Verbinding leidt tot vitaliteit. Hoe staat het met jouw vitaliteit? Voel jij je energiek, in balans, gelukkig en veerkrachtig? Of kan je energie wel een boost gebruiken? Verbinding is een belangrijke energiebron: verbinding met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Lekt er energie weg of krijg je energie?

Ken je dit? Je hebt een fijn gesprek gehad – gelachen, misschien gehuild. Na afloop voel je je opgeladen. Net als na heerlijk zijn bezig geweest met je favoriete hobby of na het halen van een doel. Of je hebt samen met een groep iets moois neergezet. Dat gaf zo’n gaaf wij-gevoel. Het zijn dingen die je een gelukkig vitaal gevoel geven, waarbij je energie hebt getankt. Dingen waarbij je in verbinding stond met jezelf, anderen of je omgeving.

Het omgekeerde komt ook voor. Iemand klampt je aan en begint uitgebreid te klagen. Na afloop voel je je moe en leeggezogen. Of je hebt de hele dag lopen rennen en vliegen, reagerend op wat er op je af kwam of opgeslorpt door dagelijkse beslommeringen. Aan jezelf ben je niet toegekomen en je vraagt je af ‘Waar doe ik het allemaal voor’. Dit soort situaties doen afbreuk aan je vitaliteit. Er lekt energie weg. Dus als je je vitaler wilt voelen, is het zaak om de energielekken te vermijden en je energiebronnen aan te boren.

Alles staat met elkaar in verbinding

Vitaliteit heeft alles te maken met balans in je leven, lichamelijk en mentaal.

verbinding leidt vitaliteit

Fysieke energiebronnen: gezonde voeding, bewegen en voldoende rust en herstel.

Mentale energiebronnen: positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.

Die staan met elkaar in verbinding en beïnvloeden elkaar. Ze hebben allemaal aandacht nodig. Als er energie weglekt op één ervan, is de kans groot dat je minder aandacht schenkt aan een energiebron op een ander vlak en je ook daar aan vitaliteit inboet. Het is een soort domino-effect. Als je het niet naar je zin hebt op je werk of het gevoel hebt dat het niets uitmaakt wat je doet, wordt het lastiger om negatieve gedachten uit te bannen. Dan grijp je misschien sneller naar ongezonde snacks om je frustratie weg te eten. En omdat je je moe voelt, heb je geen puf meer om te gaan sporten of zeg je een afspraak met vrienden af. In bed lig je te piekeren waardoor je slechter slaapt. En doordat je focust op alles wat niet goed gaat, krijg je steeds minder oog voor de leuke dingen in je leven die er ook zijn. Zo kan het zomaar gaan. Logisch dat je je dan steeds minder vitaal voelt.

Drie emmers gevuld houden  

Jonathan Fields vergelijkt in zijn boek How to live a good life de ingrediënten voor een vitaal en gelukkig leven met drie emmers:

 • Een goed gevulde vitality bucket staat voor optimale zorg voor je lichaam (de fysieke energiebronnen) en geest (positieve mindset). Die twee zijn nauw met elkaar verbonden. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam.’
 • Als je connection bucket vol zit, sta je in verbinding met jezelf, anderen (partners, vrienden, collega’s of iets groters dan wij, zoals God of de natuur) en heb je het gevoel dat je ergens bijhoort.
 • Je contribution bucket heeft alles te maken met zinvol leven, leven met een doel, een bijdrage leveren vanuit jouw kracht op een manier die jou het gevoel geeft dat je ertoe doet.

Feit is dat die emmers lekken. Er gebeurt altijd wel iets waardoor er energie weglekt. Je moet ze dus blijven bijvullen. Bovendien staan de emmers met elkaar in verbinding. De leegste emmer trekt het niveau van de andere emmers mee omlaag. En als je er eentje bijvult, raken de andere twee ook automatisch voller.

Fields’ advies: dagelijkse bucket-scan

Check elke ochtend het niveau van je buckets. Welke emmer is het leegst en wat kun je vanaf vandaag anders doen om die bij te vullen? Leven jij en je partner langs elkaar heen, doe iets om die sleur te doorbreken. Heb je door alle drukte een goede vriend al weken niet gesproken, bel hem op. Beweeg je te weinig, pak de fiets in plaats van de auto. Geeft je werk je weinig voldoening, doe dan iets waar je wel blij van wordt. Houd het klein, simpel en haalbaar, zegt hij terecht. Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend. Liever niet zelfs. Dat vergroot alleen de kans dat je het uiteindelijk niet doet. Liever elke dag een kleine verandering die je echt doet, herhaalt en die zich ontwikkelt tot een goede gewoonte. Op langere termijn zet je dan enorme vitaliteitsstappen.

Zoek verbinding met je energiebronnen

Constance Grauds, sjamanistisch healing-arts en auteur van het boek Jungle Medicine, zegt min of meer hetzelfde. Volgens haar is gebrek aan verbinding met onze energiebronnen de oorzaak van vermoeidheid en gebrek aan vitaliteit. Waar mensen vooral behoefte aan hebben, is passie, betekenis, doelen, emotionele verbondenheid met jezelf en anderen en spirituele geaardheid. Daar weer verbinding mee maken, brengt je energie weer terug. Ook zij benadrukt dat juist de kleine geluksmomentjes kunnen vitaliseren als je ze met volledige aandacht doet. Zoals je hond of kat aaien, de planten water geven of een paar keer diep ademhalen.

Zinvol leven in verbinding met jezelf  

Wat is zinvol leven? In het algemeen kun je zeggen: leven met een doel is en de vrijheid om keuzes te maken die bij jou passen. Leven op een manier die jou een goed gevoel geeft, geeft een enorme energieboost. Daarvoor moet je jezelf goed kennen en stilstaan bij de vraag: doe ik wat ik wil en wil ik wat ik doe? Wat dat doel precies is, heeft te maken met het kunnen benutten van je talenten in lijn met je waarden, met wat jij leuk en belangrijk vindt. Of dat nou tijd besteden aan je hobby is, anderen helpen of dingen leren, of iets organiseren is, als jij doet waar je hart ligt, geeft dat je leven zin.

Ga om meer zicht te krijgen op jouw diepste waarden in gedachten eens terug naar een piekmoment in jouw leven waarop je ultiem geluk hebt ervaren. Beschrijf die situatie heel precies. Wie of wat was daar maakte dat je op dat moment geluk kon ervaren (beelden, sfeer, anderen, geuren, geluiden etc.) Welke dieperliggende waarden kun je in dit geluk ontdekken? In hoeverre leef je die waarden nu? Welk doel zou je kunnen stellen om die waarden meer tot uitdrukking te brengen in je leven?

Je leven een doel geven, maakt je leven zinvoller en geeft richting. Als je weet wat je wilt, ga je daarnaar handelen. Het wordt dan makkelijker om trouw te blijven aan jezelf en nee te zeggen tegen dingen die indruisen tegen je waarden of je van je doel afleiden.

Ook hier geldt weer: leg de lat niet te hoog, zodat doelen makkelijker te bereiken zijn. Niets is zo frustrerend als iets willen en dat doel niet kunnen bereiken.

“Bezieling
Er bestaat een taal die iedereen begrijpt
Dat is de taal van de geestdrift
Dingen die je doet met hart en ziel
Op zoek naar iets wat je wilt
Of waar je in gelooft”

– Paul Coulho

Accepteer jezelf zoals je bent

In verbinding staan met jezelf houdt ook in dat je jezelf accepteert zoals je bent. Met je leuke en minder leuke kanten. Bedenk dat niemand perfect is en focus op de dingen die goed gaan. Als je het moeilijk vindt om jezelf volledig te accepteren, maak dan eens een lijstje van dingen die je belangrijk vindt in anderen. Staan er dingen op die je niet bij jezelf terugziet, werk daar dan aan. Stel doelen. De kans is echter groot dat je veel kwaliteiten die je waardeert in anderen zelf ook bezit. Of vraag eens iemand anders om jouw positieve punten te benoemen. Laat je verrassen. Anderen zien ons vaak op een andere manier dan wijzelf. Accepteer hun complimenten en besef dat je bijzonder bent.

vitaliteit uit verbindingOmring jezelf met positieve mensen

Je hebt anderen gewoon nodig. Om samen te lachen (een geweldige energybooster), troost en hulp te ontvangen en te geven, ervaringen uit te wisselen, verbondenheid te voelen. Praat ook over je doelen en over je angsten. Juist door ze uit te spreken erken je ze en kun je er iets aan doen. Zonder aandacht en liefde voor en van anderen neemt je vitaliteit zienderogen af. We verkommeren. Hoe snel dit kan gaan, blijkt uit een Brits experiment van een aantal jaar geleden naar de invloed van sociaal isolement. Vrijwilligers bleven een week lang alleen thuis. Internet, radio en tv was toegestaan, maar ze mochten met niemand spreken. Al na een paar dagen voelden een aantal vrijwilligers zich steeds somberder worden. Helaas hebben we bij drukte of stress de neiging om onszelf terug te trekken en juist uit contact te gaan. Maar zo raak je juist de verbinding met deze energiebron kwijt. Het slaat een gat in je connection bucket. Dus wat er ook gebeurt, houd je sociale contacten op peil en koester je vriendschappen. Zit je iets dwars, praat het uit en leg het bij.

Breng je sociale netwerk in kaart

Deze oefening geeft je inzicht in je netwerk. Heb je veel contacten? Geven die contacten jou energie of kosten ze juist energie?

Teken drie cirkels om elkaar heen. Geef jezelf een plek in de cirkels. Teken met groen verschillende mensen die een positieve, energieverhogende rol spelen in jouw leven. Zet ze op de afstand en positie ten opzichte van jou die ze innemen.

Teken met rood mensen met een negatieve, energie verlagende rol in je leven.

Wat valt je op? Welk inzicht krijg je door de hoeveelheid rood en groen? Welk inzicht krijg je door de verschillende posities? Wat zou je graag anders willen? Wat kun je zelf doen om meer in contact te komen met mensen die positiviteit uitstralen?

Ik hoop dat deze blog jou verder heeft geholpen en ik ben heel benieuwd naar jouw mening en ervaring. Het zou fijn zijn als je ze wilt delen in een comment hieronder.

Meer Artikelen

25 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Steven, ik vind het bijzonder hoopvol dat je al zo’n hoge mate van zelfreflectie hebt.
  Wanneer je al zo goed in staat bent om jouw eigen signalen te herkennen, heb je ook
  de gelegenheid om het patroon te doorbreken. Wanneer dit nog te spannend voor je is, adviseer ik je om een coach te vragen om je hierbij te helpen. Ik wens je een gelukkig en liefdevol leven. Albert Sonnevelt.

 2. Beste Albert,
  Voor het al stellen van doelen zal je eerst moeten vinden. Die heb ik mijn hele leven nog nooit gevonden, heb ook geen passies. Het gebrek daaraan leidt er bij toe, dat ik echt geen voldoening kan halen uit hele kleine dingetjes, die gaan langs mij heen. Het gebrek aan enige voldoening is al mijn leven lang een punt. Het maakt het leven niet bepaald zinvol.
  Wat u schrijft in het bovenstaande stukje is goed te begrijpen en wellicht zinvol voor anderen. Ik kan er weinig mee.

  Met vriendelijke groet,

  Steven

  • Daarnaast speelt het onvermogen om echt verbinding te maken wellicht een rol. Toen dat werd uitgedeeld heb ik waarschijnlijk zitten slapen. Ik ben geen psychopaat, sociopaat, ernstig narcistisch of bijvoorbeeld autistisch. Heb zelfs een normaal empatisch vermogen. Heb meerdere relaties gehad, waarvan enkele vrij langdurig. Het heeft bij mij nooit echt tot een bijzonder gevoel van verbondenheid geleid. Misschien verwacht ik wel iets, wat er niet is, leg ik ook hier de lat wat te hoog. Het leidt wel tot steeds meer vermijdingsgedrag wat betreft sociale relaties. Veel verder dan wat prietpraat kom je dan niet meer.
   Het roer zal toch om moeten, wil ik er op dit vlak nog iets van maken. Dat maakt uw verhaal ook wel duidelijk.
   Nogmaals een groet,
   Steven

 3. Hai Albert, een wat late reactie van me. Ik heb deze blog zojuist nog eens gelezen. Voor mezelf is het een pakkende tekst, weer even mijn emmertjes nalopen ? Ik heb hem doorgestuurd naar een vriendin van me. Ik hoop dat ze handvatten krijgt om met kleine stapjes in ‘beweging’ te komen. Ik weet dat het werkt ??

  • Beste Mariette,
   Dank je wel voor jouw waardevolle feedback.
   Dat is voor mij een extra stimulans om blogs te blijven schrijven.
   Veel succes met alle goede dingen die je doet 
   Warme groeten, Albert

 4. Lieve Albert,
  Ik kan heel veel gaan schrijven maar het eerste en enige wat nu alleen in mij opkomt is …”You have The Holy Spirit” en dank dit te verspreiden en alle wijsheden met anderen te delen !!!
  Liefdevolle groet,
  Antoinette H.

  • Lieve Antoinette, dank je wel voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten, Albert

 5. beste Albert,

  Ik lees deze blogs regelmatig. Niet omdat het niet goed met me gaat, maar juist om te zorgen dat het goed blijft gaan. Ik heb zware jaren achter de rug en had je graag eerder willen kennen. Bedankt voor deze heldere uiteenzetting. Mijn emmertje is weer een beetje bijgevuld.

  • Lieve Jacques, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

 6. Albert, bedankt voor deze blog over verbinding. Ik zal de drie emmertjes goed in de gaten houden. Groetjes, Noud

  • Hey Noud, dit thema is iets wat ons allemaal vroeg of laat aangaat. Fijn dat je mijn artikel weet te waarderen. Warme groeten, Albert

 7. Ik leef nu bijna 3 jaar erg geisoleerd door mijn aandoening. Ik ben namelijk intolerant voor straling van mobieltjes, wifi, dect… en die zijn overal aanwezig. Ik kan haast nergens meer komen zonder erg ziek te worden en vrienden vallen een voor een weg omdat ik nergens met ze naartoe kan en niet op feestjes kan komen… Eerst komen ze nog naar jou toe, maar langzaam aan dooft ook dat uit. Hetzelfde geldt zelfs voor familie. De enigen die nog komen en bellen zijn net die mensen in de ‘rode zone’ en daar heb ik steeds minder energie voor, maar als het de enige sociale contacten zijn, wil je die niet ‘kwijt’. Ik mis verbondenheid en ben heel erg op zoek om dat terug te vinden, maar door nergens te kunnen zijn waar straling is, lukt het niet. Ook zingeving valt daardoor voor een groot stuk weg en inderdaad leidt dat tot uitputting, frustratie en somberheid, terwijl ik van nature niet somber ben. Het wordt een negatieve spiraal en na 3 jaar spartelen om daaruit te komen en ALLES te doen om mijn immuunsysteem te optimaliseren om weer beter tegen de straling te kunnen maar toch telkens te ‘hervallen’, is de energie stilaan aan het afnemen, helemaal zoals Albert Sonnevelt beschrijft. Ik weet momenteel niet hoe daarin vooruit te komen en wil zo graag mensen rond me om samen te lachen, hobbies te doen, uitstapjes in de natuur, werken met de dieren, tuinieren, breien, spinnen, … Kortom verbondenheid.

  • Christine, er moeten toch wel een paar mensen zijn die met jou die dingen willen doen? En mag je wel af-en-toe op internet, zodat leuke berichten, zoals deze kunt lezen?
   Het lijkt me heel lastig om er ziek van te worden. Is er geen geneesmiddel voor? Misschien een bepaalde bril of-zo-iets?

   Maar je zult alles wel onderzocht hebben,
   heel veel sterkte,
   Rita Koolstra

   • Ja hoor, even op internet op een goed geaarde bedrade computer kan gelukkig nog wel !
    Er is geen geneesmiddel voor. Enkele therapeuten verzekerden me dat als mijn immuunsysteem weer helemaal op punt staat, ik er weer zou tegen kunnen. Dat is wel een beetje zo, ik voelde in 2011 een mobiele telefoon in stand-by op 70 meter, nu niet meer, maar ook de stralingsbronnen blijven toenemen. Een bril zou niet echt helpen, ik krijg spier- en gewrichtspijnen zo’n beetje als bij griep, hartritmestoornissen, bloeddrukschommelingen, concentratiestoornissen tot zelfs black-outs, trillend beeld, wazig zicht, tinnitus, duizelingen, soms verlammingsverschijnselen en een enorme misselijkheid en gejaagd gevoel. Het gekke is dat ik uit de straling nergens last van heb, behalve een beetje vermoeidheid omdat mijn lichaam steeds met de straling vecht.
    Er moeten wel ergens mensen zijn die leuke (stralingsarme) dingen met me willen doen, maar om ze te vinden… ik hoop ten zeerste dat dat er ooit van komt.
    Bedankt alvast voor jouw lieve mail. Vanavond voel ik me op deze manier even niet alleen 😉

    • Hoi Christine,
     Wij hebben een schumann apparaat aangeschaft via Violet Ocean. Veel sterkte en succes! Groetjes Yolande.

   • Beste Noud,
    Dank je voor de link! De meeste dingen die ze doet heb ik reeds meerdere malen gedaan en telkens brachten de verschillende therapeuten me toch een stapje in de goede richting, zo waarschijnlijk ook Scarlet én ze schijnt bereid ook op verplaatsing te werken. Dat is alvast een pluspunt voor mij.
    Dank je wel. Groetjes, Christine

   • Beste Noud,
    Scarlet komt op 15/11 naar me toe, helemaal in Belgïe. Ik hoop echt dat dat me weer een grote stap vooruit brengt !
    Bedankt voor de tip! Groetjes, Christine

  • Lieve Christine, ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. Het is voor mij niet voor te stellen hoe je dagelijks weer de kracht kunt opbrengen. in gedachte stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Warme groeten, Albert

 8. Mensen die ROOD zijn en energie afnemen dat zou ik wel willen doen maar dan voel ik mij schuldig omdat ik hem/haar wegduw. Alleen zet als het ware. Heel goede en fijne raad vanmorgen. Ik begin de dag positief! Dank je wel!!

  • Beste Joke, graag gedaan! Dank voor jouw positieve reactie. Ik wens je een leven zonder stress… Albert Sonnevelt

  • Hallo Jeanet, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

Geef een reactie