Trouw zijn aan jezelf

Trouw zijn aan jezelf; zo doe je dat

Trouw zijn aan jezelf; met andere woorden: ‘Hoe leef je een eerlijk leven?’  Hoe komt het toch dat je zo makkelijk vervalt in ‘leugentjes om bestwil?’ Jouw waarheid leven blijkt vaak lastig om in de praktijk te brengen. Diep van binnen wil je echter niets liever dan dagelijks je hart volgen. In deze blog leg ik je uit hoe je dat kunt doen.

Oneerlijk zijn levert iets op

In een grappig onderzoek onder middelbare scholieren werd aan jongeren verteld dat er onderzoek werd gedaan naar de relatie tussen iemand zijn lengte en zijn coördinatie. Dit was eigenlijk niet waar het onderzoek over ging, maar dat werd er bewust niet bij verteld. Vervolgens stond er op een afgeschermde plek een bord met een klein, middelgroot en een groot gat erin. De jongeren mochten vijf keer proberen een speciaal voorwerp door een gat te gooien. Voor elke keer dat ze door het grote gat gooiden kregen ze één dollar, voor het middelgrote gat twee dollar, en voor het kleine gat drie dollar. Daarbij mochten ze zelf de score bijhouden en aan het eind vertellen hoeveel punten ze hadden gescoord. Ondertussen hield een verborgen camera bij wat ze werkelijk gooiden.

Je raadt het al… Het bleek dat slechts 20% eerlijk was en maar liefst 80% van de jongeren loog over het aantal behaalde punten.

Eerlijkheid kan je leren

Het blijkt dat mensen vaak onbewust vinden dat ze er niks aan kunnen doen dat ze liegen. Alsof er binnenin hen nu eenmaal iets mis is. Wetenschappers suggereren echter dat het niet komt doordat we het niet kunnen, maar doordat we ons als het ware in een sluimertoestand bevinden. Zodra we ons bewust worden van wat we doen, zijn we wel degelijk in staat om niet te liegen.

Om dit te testen, werd precies hetzelfde experiment nog een keer gedaan. Een nieuw groepje jongeren kreeg dezelfde uitleg, maar deze keer werd vooraf aan de jongeren gevraagd of ze wilden beloven dat ze de waarheid zouden vertellen. Om dit te bekrachtigden, lieten ze elke jongere een briefje met een verklaring ondertekenen.

Vervolgens mochten ook deze jongeren vijf keer proberen door het gat te gooien. En wat bleek? De scores waren omgedraaid: maar liefst 80% van de jongeren in deze groep was eerlijk, en 20% vertelde een leugen. Volgens deze onderzoekers is het onze taak om elkaar moreel gezien wakker te schudden. Hoe kun je dat doen?

Maak een ‘waarheidsafspraak’
Het lijkt misschien wat gekunsteld, maar zoals bleek uit bovengenoemd onderzoek kan het wel eens heel goed werken: maak een afspraak met elkaar dat je de waarheid zult vertellen. Dit kan mondeling, maar in sommige gevallen is het nog effectiever als je het schriftelijk vastlegt. Een dergelijke afspraak kan gemaakt worden tussen zakenpartners, collega’s, maar ook tussen familieleden. Natuurlijk lost dit niet het diepere probleem van het liegen op, zoals wellicht angst of onzekerheid, maar het kan je wel helpen om van die slechte gewoonte af te komen.

Vraag de ander
In lijn hiermee kan het ook helpen om het gewoon rechtstreeks aan iemand te vragen, of wanneer iemand dat bij jou doet. “Kan ik erop vertrouwen dat je de waarheid zult spreken?”, of: “Kun je me beloven dat je niet zult liegen?” Zomaar wat voorbeelden van hoe je dit kunt doen.

Iemand kijkt mee
Ten slotte kan het helpen om jezelf ervan bewust te maken dat er altijd iemand meekijkt. Dit zal je helpen op de momenten dat je in de verleiding komt om te liegen, en jezelf neigt wijs te maken dat het niet zo erg is. Houd jezelf bij de les!

Na het voorgaande te hebben gelezen, is menigeen waarschijnlijk gemotiveerd geraakt om echt iets aan het liegen te gaan doen. Dan is het nu tijd geworden om te kijken naar wat er tegenover staat, namelijk: waarheid.

De vraag die misschien bij je opkomt, is: bestaat er wel zoiets als waarheid?

Daar kan ik kort over zijn: ja, er is één waarheid. Dit is onder andere terug te zien in de wetmatigheid in de natuur en de perfecte balans. Maar we kunnen dit ook weten door onze intuïtie, ons geweten en ons hart.

Trouw zijn aan je intuïtie

Intuïtie is een ‘weten’ zonder dat het je het hebt geleerd of bedacht. Je kunt het vergelijken met een gedachte of indruk waarvan je merkt dat het niet voortkomt uit je eigen denken. We zullen enkele voorbeelden bespreken om dit duidelijker te maken.

Je ontmoet iemand die je nog nooit eerder hebt gezien. Terwijl je met diegene spreekt, merk je dat je maag zich samentrekt en dat het niet ‘pluis’ voelt. Het kan goed zijn dat je met iemand te maken hebt die niet betrouwbaar is. Een ander voorbeeld is ineens aanvoelen dat er iets met een geliefde aan de hand is, wat dan achteraf blijkt te kloppen. Of… luisteren naar iemands verhaal en op de één of andere manier weten dat diegene tegen je liegt.

Intuïtie is niet hetzelfde als gevoel of emotie. Het is een Weten met hoofdletter W. Ieder mens heeft een intuïtie, maar niet bij iedereen werkt dit even goed. Het opgroeien in een samenleving waarin er van alles van je wordt verwacht en waarin je leert om alles te beredeneren in plaats van je intuïtie te volgen, maakt dat voor velen de intuïtie verstikt is geraakt.

Een voorbeeld dat je intuïtie betrouwbaarder is dan je gedachtewereld, is het feit dat onderzoek aantoont dat mensen die intuïtief keuzes maken, betere beslissingen nemen dan mensen die lang ergens over nadenken. Soms zie je in vragenlijsten ook wel eens staan dat je niet te lang over een antwoord na moet denken. Dat is niet voor niks. Je eerste indruk is vaak de beste.

Vraag het je geweten
Het geweten is iets wat velen waarschijnlijk herkennen. Bijvoorbeeld als je iets verkeerds hebt gedaan. Dit blijft aan je ‘knagen’, je weet gewoon dat je fout zit. Aan de andere kant, als je in een situatie juist hebt gehandeld, dan kan je dit een diepe vrede opleveren. Denk bijvoorbeeld aan een collega met wie je niet goed kon opschieten. Op het moment dat je een confronterend gesprek bent aangegaan en eerlijk hebt verteld waar je tegenaan loopt, dan is dit op het moment zelf misschien niet prettig maar achteraf ervaar je een enorme voldoening omdat je weet dat je het juiste hebt gedaan.

Jouw hart weet het
Naast ons fysieke hart, hebben we ook een geestelijk hart. Dit is ons diepe menszijn, ons diepste zelf. Er is een bekende spreuk die zegt:

“Bescherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.”

Dit betekent je je hart niet moet blokkeren, maar dat je eerlijk moet zijn. “Maak van je hart geen moordkuil”, is een ander bekend gezegde. Opgekropte emoties gaan broeien. Het is dus belangrijk om je uit te spreken naar anderen als je merkt dat je van binnen in de knel komt.

Wanneer dit geestelijke hart gezond functioneert, dan is het een belangrijk instrument om waarheid te kennen en waarheid te spreken. Een gezond hart kan zich openstellen, en op deze manier weten wat wel en niet waar is. Iemand met een open hart naar anderen, kan inschatten met wat voor iemand hij of zij te maken heeft. Een open hart is ook een hart dat zélf eerlijk is.

Het zijn misschien geen makkelijke onderwerpen, maar het mooie is dat je nu weet dat je alles in huis hebt om een eerlijk leven te leiden. De waarheid is niet iets ongrijpbaars, het is dichterbij dan je denkt. En als je ernaar zoekt dan zul je het altijd vinden.

Neem afscheid van je illusies

In lijn met bovenstaande, is het ook goed om het onderwerp illusie te bespreken. Wanneer je namelijk niet leeft vanuit je intuïtie, geweten en hart, dan kun je er vanuit gaan dat in een illusie leeft. “Huh?”, denk je misschien. Hieronder zal worden uitgelegd waarom…

Van kleins af aan maken we dingen mee, die we als herinnering opslaan in ons geheugen. Met name gebeurtenissen die veel emotie opriepen, zoals spanning, vreugde of angst, worden goed onze hersenen opgeslagen. In feite verzamel je op deze wijze een prentenboek aan ‘plaatjes’ van eerdere gebeurtenissen.

Wanneer je niet vanuit je intuïtie leeft, welke iedere unieke situatie inschat zoals deze echt is, dan leef je vanuit dit ‘prentenboek’ uit het verleden om betekenis te geven aan elke nieuwe situatie. Je interpreteert het gedrag van andere mensen dan ook op deze manier.

Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

 Voorbeeld:

 1. is een man van 38 jaar en werkt bij een groot bedrijf. In zijn jeugd heeft hij een aantal vervelende ervaringen gehad waarbij hij steeds werd overgeslagen. Hierover heeft hij destijds ook veel boosheid opgekropt. Op een dag ziet hij op zijn werk enkele collega’s lopen met een uitnodiging die ze in hun postvak hebben gevonden. Hij hoort hen zeggen dat een andere collega iets te vieren heeft en ze uitgenodigd zijn. Direct krijgt P. een knoop in zijn maag. Met spanning loopt hij naar zijn postvak, al min of meer verwachtend dat hij niet is uitgenodigd. Hij werpt een blik in zijn postvak en ziet inderdaad niks. Kokend van binnen loopt hij terug naar zijn bureau. De rest van de dag is hij niet te genieten. De bewuste collega die hem heeft overgeslagen, kan hij al helemaal niet uitstaan.


Als de manager hem aan het eind van de dag iets komt vragen, ontploft P. Hoe denkt deze manager met dit soort personeel een bedrijf te kunnen runnen, als er wordt gediscrimineerd en mensen openlijk aan vriendjespolitiek doen? Als de manager doorvraagt, hoort hij dat de bewuste collega de anderen voor een feestje heeft uitgenodigd maar P. heeft overgeslagen. P. vindt dit niet kunnen. De manager haalt de collega erbij, maar die is zich van geen kwaad bewust. Hij heeft P. wel degelijk een uitnodiging gegeven. Eindelijk ontspant P. een beetje, terwijl hij rood aanloopt van schaamte. Hij loopt terug naar zijn postvak en kijkt nog eens. Dan blijkt dat de uitnodiging er wel in zit, tegen de zijkant geschoven. Omdat hij geen uitnodiging verwachtte, zag hij hem ook niet.

Het voorbeeld illustreert hoe ervaringen uit het verleden het heden kunnen kleuren. Dit kan op zeer vele manieren en gebeurt grotendeels onbewust. Als je niet vanuit je intuïtie leeft, dan baseer je ook iedere keuze op wat je al denkt te weten. Het brengt met zich mee dat situaties op talloze manieren kunnen worden uitgelegd, terwijl er in feite maar één waarheid is. Al onze eigen interpretaties zijn gekleurd door echo’s uit het verleden.

Een (h)eerlijk leven

Hoe kun je nu gaan leven vanuit je intuïtie, je geweten en je hart? Door het simpelweg te gaan doen. Werkt het zo makkelijk? Ja. Is het makkelijk? Vaak niet. Het kan namelijk ook confronterend zijn, en soms moet je door een flinke interne angst heen breken. Wat als diegene me niet meer aardig vindt? Wat als ik hierdoor m’n baan verlies? Wat als het mis heb? Vanuit je oude mindset kun je talloze redenen bedenken waarom je maar beter geen eerlijk leven kunt leiden. Maar zoals je al aanvoelt, is ook dat natuurlijk een leugen.

Een eerlijk leven is een echt leven, de rest is overleven. Bedenk daarbij ook dat wanneer je eerlijk bent met respect voor de ander, je het nooit ‘fout’ kunt doen, zelfs als je het mis hebt. Jezelf eerlijk uitspreken is namelijk altijd beter dan niks zeggen. Op deze wijze laat je ook aan de ander zien dat je genoeg respect voor diegene hebt om de waarheid te willen vertellen. En je toont respect voor jezelf.  Begin er daarom vandaag nog mee.

Wat doe jij blijf jij trouw aan jezelf? Deel hieronder in het reactieveld jouw ervaringen. Daarmee help je de overige bloglezers met jouw wijsheid. Of deel dit artikel dmv één van de social media knoppen.

Daarmee draag je bij aan een (h)eerlijker leven.

Meer Artikelen

26 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hallo Albert,
  Ik vind het een fijn artikel. De mens is meestal gewend om vanuit zijn ratio te beredeneren.
  Maar daar werkt ook de huidige maatschappij een handje in mee. Wij moeten zoveel en willen zoveel tegenwoordig meer dan vroeger. Zeker de jongeren.
  Vanwege de vele keuzes die er zijn meer dan vroeger. Vaak kiezen wij niet vanuit onze hart maar vanuit wat goed is voor ons is. Maar is het daadwerkelijk ook goed voor jezelf. Of dat je ouders het zeggen bijvoorbeeld of omdat het algemeen bekend is dat het beter voor je is. Maar misschien niet voor jezelf.
  Dan is eerlijk zijn naar een ander of voor jezelf is soms moeilijk omdat je de ander niet wilt kwetsen. Of voor jezelf de waarheid niet onder ogen kunt zien. Het is wat het is.
  Ik herken wel in wat je zegt. Meer vanuit je intuitie leven en daardoor je hart volgen wat je op dat moment ingeeft. En wat Monique zegt Verbeter de wereld en begin eerst bij jezelf. Voor mij is dit eerst voor jezelf zorgen en dan kun je er ook voor de ander zijn.
  Als je niks hebt en dan bedoel ik niet alleen geld maar ook een goed hart (vol aandacht voor de ander en voor jezelf) kun je er ook niet voor de ander zijn. Herken het bij mezelf nu. Als je alles maar opkropt blokkeer je in je geest dan blokkeer je in je gevoel maar ook in je intuitie. Je kunt alleen maar beredeneren en denken. En als je dat bij jezelf bewust wordt dan kun je er ook iets aan gaan doen. Hoe? Door meer aandacht te gaan geven waar je daadwerkelijk mee zit. Wat of hoe voel je erover? Waarom is het nodig? Meer voor jezelf compassie tonen. Milder zijn voor de ander.

 2. Dit verhaal komt heel toevallig op m’n pad. Echter toeval bestaat niet.
  Heb verleden maand n uitstekend beoordeling gehad. En toch heb ik tegen de groep gezegd dat t een goed beoordeling is. Heb t gevoel namelijk, dat als je uitstekend hebt, dat ze denken, zij kan t wel oppakken en ze je het niet in dank afnemen. Mijn directe collega heeft me al 2 jaar laten verzuipen in t werk nadat ik destijds ook n uitstekend beoordeling heb gekregen (denk dat dit de reden is).
  Van ons team (2 vrouwen en 8 mannen) heeft een andere mannelijke collega namelijk ook n uitstekend gekregen. Hij is slim, komt echter vervelend en betweterig over. Trekt zaken, vooral MT gerelateerd, naar zich toe. Een paar keer hoor ik van colkega’s, hij profileert zich en de manager trapt er in. (Met deze beoordeling is ook n bonus mee gemoeid).
  Over dit Leugentje voel ik me dus al weken vervelend. Weet niet of ik t erbij moet laten.

  • Beste Leugentje om bestwil, mijn advies aan jou is om met veel compassie voor jezelf de juiste stappen te blijven zetten. Het leven vraagt om beweging. Succes en warme groeten, Albert

 3. Van jongs af aan mijn kinderen duidelijk gemaakt, dat als ze de waarheid vertelden ik niet boos zou worden. Maar dat liegen wel consequenties voor ze had.
  Zelfs een vriendje dat kwam spelen, wist mij te vertellen dat hij bij ons niet mocht liegen. Dan moet je toch wel even lachen.

  • Hallo Harmke, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

 4. Weet je de oorsprong van deze oude spreuk?
  Be scherm je hart boven alles wat te behoeden is, want daaruit zijn de uitingen van het leven.

 5. De WAARHEID mag, moet gezegd worden? Een goede reactie vind ik dat als je de WAARHEID spreekt, je niet hoeft te onthouden wat je hebt gelogen.Iedereen zal inmiddels wel hebben ervaren dat het vaak moeilijk is om te vergeten DAT je hebt gelogen, ook al was het een leugentje om bestwil. Hoe gaat het met je? Is vaak een gewoonte vraag. Gaat het GOED? De mensen schrikken als je NEE durft te antwoorden, want dat willen ze liever niet horen. Ze willen eigenlijk ook niet horen waarom het niet goed gaat, dus geven ze het gesprek een andere wending. Ik heb inmiddels wel gemerkt dat er mensen zijn die hier serieus over na zijn gaan denken nadat ik heb verteld dat het voor mij geen zin heeft om te liegen, omdat daarmee het probleem niet wordt opgelost. De mensen durven zelf ook eerlijker te zijn en als je zelf beter let op de vragen die je stelt en de antwoorden die je geeft, zal je ervaren dat ook de gesprekken die je met de ander hebt anders gaan verlopen. Dit zijn weer even een paar gedachten die spontaan bij mij opkomen waar een ander misschien ook iets mee kan.

  • Hallo Tineke, fijn dat je ook jouw reactie achterlaat op mijn blog. Je geeft waardevolle tips die zeker een bijdrage leveren. Dank daarvoor! Hartelijke groeten Albert

  • Hallo Ilse, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groeten Albert

 6. Bedankt voor deze blog, Albert.
  Hij intrigeert me enorm. Vooral eerlijkheid naar jezelf….
  Zaken naar anderen niet uitspreken, maar er wel veel negatieve gedachten over hebben, is een enorme leugen besef ik nu. Maar of ik het lef heb….

  • Beste Els, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Warme groeten, Albert Sonnevelt

 7. Eerlijk zijn, naar jezelf en anderen. Ik merk dat het ook vast best moeilijk kan zijn. Als je juist andere ideeën over het leven en de wereld hebt. soms ben ik ook bang om beoordeeld te worden, over wat ik doe en zeg. Stemmetjes uit het verleden komen dan erg snel opzetten. Wat als je iets niet weet en mensen willen wel weten wat je vind. Ik merk dat dit nogal vaak gebeurd, mogelijk is dit ook een excuses in mijn hoofd. Toch merk ik dat ik hier wel moeite mee heb.
  Dank voor je blog, het zet me aan te denken. En ook actie… 😀

  • Beste Johan, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Hartelijke groeten, Albert

 8. Wat een mooie blog. Toeval bestaat niet. Zelf zojuist mezelf bevrijd van een leugen die ik jaren heb meegedragen. Het was onschuldig maar heb het nooit durven vertellen terwijl ik ontzettend veel van deze persoon hou. Ik ben geen slecht persoon en heb toch een enorme fout gemaakt door te liegen. Ja een leugentje om eigen best wil, zwak vind ik nu. Het is een enorme opluchting maar de persoon in kwestie heeft er nu niets meer aan en had het liever niet geweten omdat het zoveel jaar geleden is. Ik begrijp het maar ben toch blij dat ik uiteindelijk m’n leugen heb losgelaten. Het lucht voor mij op maar vind het nu egoïstisch omdat de ander er nu veel last van heeft. Dubbel dus, niet vertellen was gewoon geen optie. Hoor graag hoe ik van dit schuldgevoel kan afkomen of dat ik het moet accepteren. Soort van eigen schuld dikke bult. We kunnen er rustig over praten maar wil ook niet iedere keer weer iets oprakelen nu het besproken is. Gr Joost

  • Beste Joost, dank voor het delen van jouw ervaring op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groeten Albert

  • Beste Joost,
   Ik heb je Blog gelezen en wil je vragen om jouw eigen Blog nog eens rustig te lezen….langzaam…..soms is het nodig het een aantal keer te lezen….en het steeds te laten voor wat het is…..zodat het stuk in daalt met je “vraag”…en laat een “antwoordt” zich aandienen..

   Een antwoordt/oplossing…..bevindt zich zelden waar we het verwachten…

   Met vriendelijke groet,
   Jos…

   • Beste Jos, hartelijk dank voor je mooie aanvulling voor Joost. Hartelijke groeten Albert

   • Best Jos, ook erg fijn dat jij de moeite hebt genomen om mij een duwtje in de goede richting te geven. Ik ben je erg dankbaar. Groeten Joost

 9. Als je altijd eerlijk alles verteld, dan hoef je ook nooit iets te onthouden! Wel kan het soms je kop kosten, maar dan nog geef mij dit een goed gevoel. Want eerlijkheid staat bij mij hoog in het vaandel! En weet je…..je hoef dan ook niet achterom of zij uit te kijken, of er niet iemand is die jou pijn wilt doen. Als je wil dat mensen eerlijk tegen je zijn, begin dan eerst om eerlijk tegen jezelf te zijn. Verbeter de wereld begin bij jezelf!

 10. Als je altijd eerlijk alles verteld, dan hoef je ook nooit iets te onthouden! Wel kan het soms je kop kosten, maar dan nog geef mij dit een goed gevoel. Want eerlijkheid staat bij mij hoog in het vaandel! En weet je…..je hoef dan ook niet achterom of zij uit te kijken, of er niet iemand is die jou pijn wilt doen. Als je wil dat mensen eerlijk tegen je zijn, begin dan eerst om eerlijk tegen jezelf te zijn. Verbeter de wereld begin bij jezelf!

  • Hallo Monique, dank voor de mooie quote. Een waardevol levensmotto waar veel mensen mee geholpen zijn. Blijf inspireren! Warme groeten, Albert Sonnevelt

Geef een reactie