Eindelijk weer Grip op je Leven?

Ontdek hoe je dit moeiteloos kunt bereiken in 4 eenvoudige stappen met onze GRATIS Leven zonder Stress Mini-Cursus.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Stress; een tijdbom die in je lijf doortikt

Ervaar je stress in je leven? Dan moet je er NU iets aan doen. Veel mensen onderschatten de langdurige gevaren op lange termijn. Er wordt gedacht; ‘Ach, het zal wel meevallen. Stress hoort er nu eenmaal bij. Wie dan leeft , wie dan zorgt’ Deze manier van kortetermijn denken heeft al veel ellende veroorzaakt in de wereld. Je hebt op dit moment al de kans om meer kwaliteit in je leven te brengen. Voor nu én later. In deze blog krijg je meer uitleg over de gevaren van stress op de lange termijn. Maar ook de eerste stappen die je kunt zetten om je stresspatronen te doorbreken.

Langdurige stress kan uitmonden in burn-out.
Een gevolg hiervan is ook een beschadiging van je lichaam. De hormonenhuishouding en het immuunsysteem kunnen geheel van slag raken. In enkele gevallen kan burn-out resulteren in blijvende negatieve effecten in de hersenen.

Volgens sommige theorieën zijn alle psychische processen uiteindelijk ook lichamelijk. Als er zich iets afspeelt in de hersenen is dat in zekere zin tastbaar, omdat de hersenen ook een orgaan zijn. Stress heeft invloed op het lichaam, dat blijkt onder andere uit onderzoeken naar hart- en vaatziekten.

Stress heeft ook invloed op het cholesterolgehalte. Bij stress geven de hersenen een signaal af aan de bijnieren om adrenaline aan te maken. Adrenaline is een noodzakelijk functioneel hormoon. Het is het hormoon dat het lichaam voorbereidt op een bedreigende situatie. De brandstofreserves worden aangesproken, waardoor vetzuren in de bloedcirculatie worden opgenomen.
De spieren worden aangespannen, de hartslag gaat fors omhoog en het lichaam is gereed om te vechten of te vluchten.

Vechten en vluchten doen we normaal gesproken sinds lange tijd niet meer.
De vetzuren die als brandstof bedoeld waren, blijven in de bloedcirculatie zitten, met als gevolg een verhoging van het cholesterolgehalte.
Uiteraard gebeurt dit niet als je een keer gestrest bent. Het lichaam kan veel hebben en zal zich na een tijd weer herstellen.
Bij burn-out bestaat er wel een groot risico. Het immuunsysteem kan dan aangetast worden, dit hangt direct samen met het hormoonsysteem.

Voortdurende spanning beïnvloed het immuunsysteem negatief
Onder invloed van stresshormonen produceert het immuunsysteem signaalstoffen die via de invloed op de hersenen vermoeidheid kunnen veroorzaken. Dit soort ingewikkelde processen zit achter stress en burn-out.

Ook heeft langdurige spanning relaties met onder meer ME, CVS en fibromyalgie. Burn-out gaat onder andere gepaard met extreme vermoeidheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, slaapproblemen en labiliteit van het autonome zenuwstelsel. Deze worden veelal aangeduid als functionele klachten.
Er worden dan geen organische oorzaken gevonden. Er bestaan (nog) geen instrumenten om dergelijke klachten te meten, dus bestaan ze meestal niet en worden ze ontkent. Vaak wordt dan gezegd dat het ‘tussen de oren zit’. Dat klopt en is ernstig, aangezien de hersenen ook een orgaan zijn. Burn-out is daarom een serieus, niet te ontkennen en weg te cijferen probleem.

Doorbreek je stresspatroon met meer overzicht
Begin met helderheid te creëren in je leven. Wanneer je ziet in welke gebieden je energie verliest, kan je beginnen met keuzes maken. Vul het onderstaande schema in. Het is jouw begin van een stressvrij leven!

Verbetergebieden
Schrijf achter elk verbetergebied welke activiteiten je meer en welke je minder zou kunnen doen om minder stress te krijgen in je leven:
In ieder vakje staat al een voorbeeld. Het is de bedoeling dat je nu met verbetringen komt die direct resultaat opleveren in jouw leven.

Meer Artikelen

4 reacties Plaats reactie

 1. het nederlandse onderwijs wordt momenteel doorgelicht. wat moet er beter en wat is achterhaald. Mijn voorstel is: introduceer een verplicht vak gezondheidsleer, waarbij dan alle drie de basis elementen van de mens worden behandeld: hoe blijf ik (of word ik ) gezond van geest, gezond van lichaam en gezond van ziel? Stress voorkoming hoort dan zeker verplicht onderdeel van dit vak te zijn.

  Beantwoorden
   • Beste Anneke, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een gespecialiseerd therapeut of arts. Vraag bij je huisarts om een verwijzing. Veel beterschap! Albert

    Beantwoorden
 2. Het Nederlands onderwijs wordt momenteel doorgelicht. Wat moet er verbeterd worden en wat is achterhaald? M.i zou er een verplicht vak gezondheidsleer ingevoerd behoren te worden. En wel zo dat alle drie basis elementen van de mens worden behandeld. Hoe blijf (word) ik gezond van lichaam, gezond van geest en gezond van ziel? Les over stress behoort dan zeker tot de lesstof.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter