Relatiestress voorkomen door onverdeelde aandacht

Relatiestress komt voor op alle gebieden van het leven waarbij mensen samenzijn: echtparen, ouders en kinderen, collega’s enz. Toch kan je veel onnodige spanning voorkomen met één eenvoudige tip: Onverdeelde aandacht. In deze blog lees je hoe je die kan toepassen als hulpmiddel tegen relatiestress.

Relatiestress komt steeds vaker voor

In 2014 lag het aantal echtscheidingen in Nederland op 97 per dag! (bron CBS). De afgelopen 10 jaar is het scheidingspercentage gestaag gestegen tot 40,1%. Dat zijn nu niet bepaald cijfers waar je blij van wordt als je nog van plan bent om te gaan trouwen.

Toch kan je ook kijken naar de 60% van de stelletjes die nog wel bij elkaar blijven. Blijkbaar zijn zij in staat om veel beter met de relatiestress om te gaan. Wat doen zij om lang en gelukkig samen te wonen? Daar zijn verschillende antwoorden op te geven. Maar om het onderwerp te verdelen over verschillende vormen van relaties, leg ik in deze blog vooral de nadruk op de kracht van onverdeelde aandacht.

Waar richt jij jouw aandacht op?

Je krijgt iedere dag miljoenen verschillende prikkels op je af. Zowel positieve als negatieve impulsen. Dat is teveel voor je brein om allemaal te bevatten. Daarmee word je ook gedwongen om keuzes te maken in wat je wél wil toelaten en voor welke andere indrukken jij je gaat afsluiten. In de psychologie heet dit proces: ‘selectieve perceptie.’

Veel van die beslissingen neem je onbewust. Maar gelukkig kan je ook voor een bewust deel besluiten om jouw aandacht vooral op prettige dingen te richten. Dan voel je jezelf namelijk gegarandeerd beter.

Je hebt dus de mogelijkheid om zelf te focussen  op het ene en het andere te negeren. Dit geeft je het gevoel van controle over jouw ervaringen en daarmee kan je de stressbeleving in relaties beter reguleren.

Wat maakt je gelukkig?

In mijn boek ‘Geluk(t)’ schrijf ik over verschillende onderzoeken naar geluksbeleving. Daaruit blijkt dat loterijwinnaars na drie weken niet bijzonder veel gelukkiger zijn dan mensen die geen geld hebben gewonnen.

Ook uit een onderzoek onder nierpatiënten die verplicht moesten dialyseren, blijkt dat ze niet perse ongelukkiger waren dan ‘gezonde’ mensen. De onderzoeken laten zien dat  voor beide groepen geldt dat zelfs rijkdom en ziekte op den duur wennen en een klein onderdeel worden van een veel groter leven. Anders gezegd; ze zijn gestopt om zich te focussen op één onderdeel.

Ook in relaties heb je iedere dag de keuze om je aandacht te richten. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je te storen aan het feit dat wéér het dopje van de tandpastatube niet is aangedraaid… Ook kan jij je rot ergeren dat er broodkruimels op het aanrecht liggen.

Je hebt helemaal gelijk dat het eigenlijk anders zou moeten. Maar word je er gelukkiger van? Helpt het dat je steeds blijft kijken naar de dingen die de ander niet goed doet? Waarschijnlijk niet…. Dit veroorzaakt juist de relatiestress. Daarom krijg  je nu vijf tips om positieve onverdeelde aandacht in de relatie te brengen.

Tip 1 Neem meer tijd om samen te genieten

relatiestress

Helaas blijkt dat de gemiddelde tijd voor onverdeelde aandacht in een doorsnee Nederlands gezin is teruggebracht naar ongeveer tien minuten per dag…

Daar kan je natuurlijk veel redenen voor bedenken; overwerken, smartphonegebruik, internet, t.v., hobby’s, sport enz., maar daar los je het probleem niet mee op.

Het begint wederom met het maken van bewuste keuzes. Realiseer je dat de mensen waar je van houdt het meest dierbaar voor je zijn. Geef ze dan ook de hoogste prioriteit in je leven. Creëer ‘Magical Moments’. Durf te verrassen. Het klinkt misschien paradoxaal, maar geluksmomenten kan je ook plannen. Zet een dikke vette streep in je agenda. Besluit om één t.v. loze avond te hebben per week. Boek een lang weekend weg of maak samen een wandeling na het avondeten.  Zo eenvoudig kan het zijn en het kost lang niet altijd extra geld.

Tip 2 Daag elkaar uit tijdens ontspanningsmomenten

Het meeste geluk haal je uit momenten dat je het gevoel hebt dat je groeit en iets leert. Samen moeilijkheden overwinnen schept een hechte band. Het is niet voor niets dat veel teambuildingsactiviteiten gericht zijn op competitie.

Daag elkaar daarom uit in sport of spel. Vooral samen lekker fysiek bezig zijn geeft direct meer energie. Kies voor activiteiten waarin je een gelijkwaardige kans hebt om te winnen. Of je kunt ook als een team samen optrekken tegen een ander koppel.

Voorkom dat je samen op de bank blijft hangen en de zoveelste herhaling van ‘Home Alone 2’ kijkt.  De meeste energie komt vrij in situaties wanneer je samen de sleur doorbreekt.

Tip 3 Laat je inspireren door een positieve omgeving

Er zijn altijd mensen om jullie heen die ‘de code al hebben gekraakt’…. Dit zijn de inspirerende mensen die van nature al meer optimistisch zijn. Ze weten moeilijke situaties te relativeren. Ze hebben een gezonde dosis humor en zijn altijd bereid om een stap extra te zetten. Richt daarom vooral je aandacht op deze inspirerende mensen.

Wanneer je die niet in de directe omgeving hebt, dan kan je deze ‘positieve rolmodellen’ ook vinden in de vorm van filmsterren, topsporters of artiesten.

Kijken samen naar inspirerende Youtube-filmpjes of luister naar Podcasts die jullie aanmoedigen om het beste uit jezelf en je relatie te halen.

Tip 4 Ontdek jullie ‘Flow-staat’

Wanneer je in ‘Flow’ bent lijkt alles vanzelf te gaan. Je beweegt moeiteloos door het leven. Er is geen stress aanwezig. Ik heb een tijdje geleden een korte video opgenomen waarin ik uitleg wat je kunt doen om in die staat van onverdeelde aandacht te komen.

Natuurlijk is dat wel een kwestie van oefenen. Wanneer je bereidt bent om daar tijd in te investeren, zal je een evenredige hoeveelheid rendement daarvoor ontvangen.

Stel je voor dat je in staat bent om samen ‘op te gaan’ in de activiteit waar je mee bezig bent. Dat je kunt focussen op die zaken die er in de relatie werkelijk toe doen. En dat je elkaar kunt stimuleren om het beste uit jezelf te halen.

Tip 5 Waardeer elkaar

Ieder mens is op zoek naar erkenning en herkenning. Je hebt nu eenmaal regelmatig de bevestiging nodig dat je het goed doet. Je wil nu eenmaal weten of je geen energie aan het verspillen bent aan nutteloze zaken. Het zijn vooral de mensen om je heen die jou daar feedback over kunnen geven. Ben je binnen de relatie in staat om er liefdevol bij te blijven? Zonder de ander te veroordelen… Niets is zo destructief dan je geliefde belerend toe te spreken. Op dat moment is de gelijkwaardigheid uit de relatie. Gun de ander de tijd om te groeien en te ontdekken. Beloon uitvoerig iedere stap in de goede richting.

Geef de ander wat je zelf ook graag wil ontvangen.

Ken je iemand uit jouw omgeving die deze tips over relatiestress wel kan gebruiken? Deel ze via jouw favoriete Social Media kanaal.

Ik vind het altijd fijn wanneer je hieronder ook een reactie geeft. Tips of feedback is altijd welkom! ( Zo blijven we elkaar stimuleren in groei)

 

Meer Artikelen

23 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Wat een mooie blog, ik herken hier veel in en ik geloof dat de tips zeker werken. Het blokken van mijn agenda ga ik zeker doen. Wat ik zelf nogal als een probleem zie is dat ik snel in mijn oude patroon terug val. Op dit moment maak ik van alles mee en ben emotioneler dan ooit. Ik hou van de mensen om me heen maar kan moeilijk geven, het is niet dat ik het niet wil maar ben in het dagelijks leven erg rustig, vroeger was ik gezelliger en meer outgoing. Nu vind ik het allemaal snel goed genoeg. Soms denk ik dat ik snel tevreden ben, soms denk ik daar heb ik geen tijd voor en blijf ik liever thuis dan er op uit te gaan. Een drukke baan en drukke kinderen zijn enorme energie slurpers. Ik merk nu dat mijn reactie alle kanten op gaat maar mijn hart luchten voelt goed. Ik hoop wederom op een fijne reactie waar ik mee aan de slag kan gaan. Wat ik nu graag zou willen is er meer zijn voor m’n vrouw maar vind het enorm lastig. Ik ben zeker niet depressief maar wel aan het tobben omdat ik heel graag liefdevol door het leven wil gaan. Is er ook een cursus of goed boek wat mij zou kunnen helpen? Groet Joost

 2. Hey albert blij dat jou filmpje nog eens kon bekijken en beluisteren!je geeft telkens weer goeie tips om het alemaal wat beter aan te kunnen! Krijg dikwijls negatievieteit naar me toe! Onlangs vroeg je mij nog of ik mijn flow momenten toepas! Doe ik zeker.. mensen rond mij thuis of op het werk breng ik mijn positieve energie naar voor!kom meer op voor mezelf… wordt mij niet altijd in dank afgenomen maar kan het veel sneller van mij afzetten.blij dat ik jou blogs kan volgen .telkens leer ik meer hoe ik sterk en positief moet blijven na mijn burn out vorig jaar.mijn nieuwe jop geeft mij ook de nodige energie.. het omgaan met de klanten zie nu zoveel mensen tevreden lachen naar mij ! Deed mijn jop als kapster na 24 jaar ook nogaltijd heel graag.. maar deze nieuwe uitdaging verkoopster in beenhouwerij doe ik ook heel graag thx voor jou goede tips in jou blogs albert

 3. Vraag van de week: bij welke helft hoor jij? ( of zou je willen horen?)
  Goed voorbeeld doet GOED volgen? Mijn schoonouders waren net 50 jaar getrouwd toen mijn schoonvader plotseling overleed. Mijn ouders hebben ruim 60 jaar plus hun verkeringstijd samen lief en leed gedeeld. Een aantal van mijn dierbare vrienden zijn al ruim over de 90 jaar, en nog steeds samen gelukkig voorzover wij dat kunnen beoordelen ook al zal het niet altijd gemakkelijk zijn omdat er ook best wel gebreken zijn. Een stel is bijna 100! Zij waren kortgeleden 75 jaar getrouwd! Natuurlijk heb ik hen wel eens gevraagd: hoe zijn jullie zover gekomen? Hebben jullie nog een goede raad die wij zouden kunnen gebruiken? Gewoon…. LIEF zijn voor elkaar, kijken waar je de ander blij mee kan maken, want daar word je zelf ook blij van. Geef elkaar de ruimte als dat enigszins kan om zichzelf te ontwikkelen. Probeer elkaar AAN te vullen ,niet het leven van de ander zo te veranderen dat de eigenheid verdwijnt. LIEFDE IS…2x de helft! SAMEN 100% is ook genoeg. Wat mij betreft duidelijk genoeg en de moeite van het proberen waard! Want iedere partner heeft immers zijn of haar EIGEN-AARDIGHEDEN!

  • Beste Tineke, Heerlijk die inspirerende voorbeelden. Die hebben mij ook gemotiveerd om mijn boek De Levenscode te schrijven. Dank je wel! Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Beste Reinier,
   Wanneer je emotioneel vast zit in een relatie, dan kan je niet anders dan heel eerlijk en kwetsbaar zijn. Het boek van Brene Brown; De kracht van kwetsbaarheid heeft me daar zeker bij geholpen. Ik wens je veel moed om de dialoog aan te gaan, terwijl je trouw blijft aan jezelf. Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

  • Ai Reinier, dan is het een sleur geworden. Ik herken dat wel. Ook dan kun je op een dag gewoon een van de tips gaan oppakken. Is je relatie het waard om je ervoor in te zetten? Wil je partner het ook wel leuker hebben met jou?
   Ik wens je een oppepper in je relatie toe en hopelijk komt het daarna dan ook van twee kanten!
   Groet, Marjan.

 4. Motiverend artikel! Ik zit niet in relatiestress, maar het lezen van zo’n artikel houd mij wel scherp om de stress te bewaken.

  • Beste Sangeeta, Dank voor jouw warme feedback. Ik ben blij dat je niet in de relatiestress zit. Preventie is de essentie 🙂 Hartelijke groeten,

   Albert

 5. Mooi artikel! Een kleine aanvulling: “Geef de ander wat je zelf ook graag wil ontvangen” is mooi, maar soms heeft de ander juist behoefte aan iets anders dan je zelf graag wilt ontvangen. Bijvoorbeeld aandacht in plaats van ruimte, of ruimte in plaats van aandacht. Nog mooier is het als je uit respect en liefde, de ander zo leert kennen dat je de ander kunt geven wat de ander wil ontvangen.

  • Hey Hanneke, Dank je wel voor jouw waardevolle reactie en aanvulling. Een relatie vraagt iedere dag om hernieuwd afstemmen. Wat als het goed is groei je allebei in persoonlijke ontwikkeling. Liefdevolle groet, Albert

  • Beste Goele, Dank voor het mooie compliment. Relatiestress is vaak zo pijnlijk voor alle betrokkenen. Daarom voelde ik me geroepen om daar een blog over te schrijven. Veel geluk er mee!
   Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Hey Sonja,
   Humor is één van de belangrijkste pilaren onder een goede relatie. en je voorkomt daarmee stress 🙂 Dus helemaal gelijk! Warme
   groeten, Albert Sonnevelt

 6. Je vat het toch weer to-the-point samen hé Albert, prachtig gezegd!
  Bedankt voor de “herinnering” ! 🙂

  • Beste Goele, Dank voor het mooie compliment. Relatiestress is vaak zo pijnlijk voor alle betrokkenen. Daarom voelde ik me geroepen om daar een blog over te schrijven. Veel geluk er mee!
   Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Hey Adelheid, mooi dat jij de componenten van relatiestress ook al hebt onderzocht en ze wil delen. Samen maken we uiteindelijk een mooie wereld. Hrt grt Albert

  • hey Niki, Relatiestress is iets wat ons allemaal vroeg of laat aangaat. Fijn dat je mijn artikel weet te waarderen. Warem groeten, Albert

  • Hey Marleen, Dank voor je leuke reactie. Ik hoop dat mijn tips de stress in relaties kunnen voorkomen 🙂 Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

  • hey Niki, Relatiestress is iets wat ons allemaal vroeg of laat aangaat. Fijn dat je mijn artikel weet te waarderen. Warem groeten, Albert

Geef een reactie