Perfectionisme? Het kan altijd beter…

Perfectionisme geeft stress. Het ontstaat door een vorm van faalangst, die dagelijks voor veel onnodige spanning kan zorgen.  Ontdek hoe je in 4 stappen van jouw perfectionisme af kunt komen.

Perfectionisme en de angst om fouten te maken

Eén van de grootste angsten waar je als mens mee rond kunt lopen, is de angst voor afwijzing. Je bent bang om niet meer bij de groep te horen. In de oertijd was die vrees terecht. Want als niet meer werd beschermd door de stam, dan betekende dat onherroepelijk dat je weinig kans had op overleving.

Deze diepgewortelde angstgevoelens liggen ten grondslag aan onze paniek om te falen. Je wil dus het liefst alles perfect doen om te voorkomen dat je fouten maakt.

Er zijn geen fouten, er zijn alleen variaties

Ieder mens wil groeien. Dat is een natuurwet. In jou zit een verlangen om te leren en beter te worden. Ga de dagen maar eens na waarin je jezelf gelukkig hebt gevoeld. Daarin zaten vast en zeker momenten waarin je iets hebt overwonnen of een bepaald belangrijk resultaat hebt behaald.

Om te ontwikkelen in je leven moet je daarom door een proces van experimenteren. Dat is vaak een lange weg van vallen (lees: fouten maken) en weer opstaan.

Meestal leer je het meest van de mislukkingen. Je weet in ieder geval hoe je het niet meer moet doen. Wanneer je vervolgens blijft hangen in de teleurstelling van het experiment, dan sluit je jezelf helaas ook af van de belangrijkste leerinzichten.

Je kunt nu besluiten om iedere fout of mislukking te zien als een variatie om je doel te bereiken. Jouw leven is een aaneenschakeling van onderzoeken en uitproberen. Er zijn meer situaties dat het mis gaat, dan dat je ongeschonden uit de strijd komt. Wen maar aan het idee dat je jezelf daarvoor niet kunt behoeden. Het zal je op de lange termijn alleen maar sterker maken.

Jezelf door de vingers zien

perfectionisme geeft stressMislukkingen doen pijn. Ze zitten vaak vol met teleurstelling, schaamte, geknakte trots en tragedies. Je kunt pas verder op jouw pad, wanneer je eerst de emoties kunt loslaten die daarop vastzitten.

Ben je instaat om jezelf te vergeven voor het geweld wat je jezelf hebt aangedaan? Want als je blijft vastzitten in de boosheid of het verdriet van de tegenslag, dan kom je geen stap verder. Natuurlijk mag je even balen dat het doel nog niet is bereikt. Maar let op dat je niet wegzakt in zelfmedelijden. Ik ga er vanuit dat je niet bewust, willens en wetens, van plan was om de zaken fout te laten gaan. ‘Shit happens…’

Het is soms verleidelijk om andere mensen of situaties de schuld te geven  van jouw fiasco: het was de familie, de concurrent, de economie, de (zaken)partner, de baas enz.  Maar het zijn uiteindelijk jouw beslissingen geweest… Neem daarom honderd procent verantwoordelijkheid voor jouw leven. Pak even een time-out om te rouwen over het verlies. Vergeef jezelf en ook je medemensen voor de schade die eventueel is veroorzaakt.

Wees mild voor jezelf

De beste ‘all-risk’ verzekering tegen het maken van fouten heet: compassie. Op het moment dat je mededogen kunt opbrengen voor jezelf en de mensen om je heen, neemt faalangst af.

Jouw behoefte aan perfectionisme zit gekoppeld aan een hele lading oordelen over jezelf en anderen: “Ik ben/doe niet goed genoeg. Ik kan altijd beter. Ik heb niet genoeg geleerd. Ik ben te jong/ te oud. Ik heb niet genoeg ervaring. Ze zullen me wel stom vinden. Ik kom niet goed genoeg over. Ik word niet serieus genomen. Ik ben niet de moeite waard. Enz. ‘

Wanneer je meer leeft vanuit je hart, zal je minder oordelen. Dan blijf je emotioneel in contact met jezelf en je medemens. Compassie leert je om de stormen van emoties heel bewust te reguleren. Je laat je niet meer overrompelen door jouw eigen gevoelens. Maar je wordt ook minder beïnvloed door de stress uit jouw omgeving. Leer om vanuit een bepaalde mildheid in verbinding te blijven met jezelf en de mensen om je heen.

Je merkt direct aan jouw ademhaling of je vastzit in een oordeel.  Dan voelt je adem verkrampt en oppervlakkig. Neem dan even de tijd voor introspectie. Observeer jouw gedachten en schrijf ze op in een dagboekje. Wanneer je jouw opgeschreven hersenspinsels terugleest, zal je waarschijnlijk moeten (h)erkennen dat er weer allerlei oordelen naar binnen zijn geslopen.

Leer relativeren

Ieder fout is een les. Hoe meer je dat ‘spel’ gaat zien, des te meer plezier je gaat krijgen in grote en kleine tegenslagen.

Er zijn dagen in mijn leven dat er een scheepslading aan missers en tegenslagen op mijn pad komen; ‘verkeerde afslag genomen, mijn offerte afgewezen, een personeelslid ziek, de hond in de gang gekotst en mijn computer gecrasht. ‘ Murphy’s Law is dan volop in actie… Op dat soort momenten kan ik alleen nog maar lachen.

Dan kijk ik met een grote glimlach naar boven en zeg ik ; ‘O.k., Geef me nog maar wat meer…’ Dat zijn de momenten dat ik mijn stress opgeef en me overgeef aan het leven. Ik stop met vechten. Plotseling zie ik de humor van mijn verzet in. Ineens besef ik hoe relatief uiteindelijk alles is.

Op dat soort momenten ben ik dankbaar voor de ‘wake-up-call’, die me weer met twee benen op de grond zet. Morgen weer een nieuwe dag….

Ken je iemand uit jouw omgeving die ook last heeft van perfectionisme? Deel deze blog dan via jouw favoriete Social Media kanaal.

Ik vind het altijd fijn wanneer je hieronder ook een reactie geeft. Een tip op het gebied van perfectionisme of feedback is altijd welkom! ( en het hoeft niet perfect te zijn…)

Meer Artikelen

41 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste allen,
  Ik kan mijn perfectionisme een beetje loslaten door aan mezelf de vraag te stellen ‘moet dit, of wil ik dit’. Dan loop ik mijn lijstje met ‘moetjes’ af en ontdek dat ik helemaal niks moet en maakt me weer rustig en kies ik wat ik WIL gaan doen. Of wanneer ik stress heb bedenk ik me waarover ik me druk maak en weet ik dat ik weer mijn grens ben overgegaan en niet naar mij zelf heb geluisterd of dat ik niet heb aangegeven wat IK wil en nodig heb.
  Het brengt mij ook meer rust om op mijn antwoorden terug te mogen komen of pas later antwoord ergens op te geven. Het lukt helaas nog niet om altijd kalm te blijven…….
  En perfectionisme is niet slecht, alleen wanneer je er zelf last van ondervindt.

  • Beste Karin, dank voor jouw reactie op mijn blog over perfectionisme. Je geeft een aantal waardevolle tips waar anderen ook weer mee zijn geholpen. Dank voor het delen! Warme groeten, Albert

 2. Beste Albert, zo herkenbaar!. elke keer als ik jou teksten en adviezen lees denk ik “ja dat herken ik” alleen dat geeft mij al meer rust. Mijn woord voor 2016 is inderdaad “los laten” tot voor kort wilde ik altijd perfect zijn en legde mij zelf veel druk op, nu is ‘goed” ook meer dan voldoende …dat geeft steeds meer rust.
  bedankt Albert

  • Hey Robert, Fijn dat je jouw reactie wil delen. Loslaten is inderdaad het grote toverwoord. Overgave en acceptatie helpen om het leven een stuk prettiger te maken. Geniet ervan! Hartelijke groeten,
   Albert

 3. Hallo Albert, wie ben ik en wat wil ik? Ik wil graag een zo normaal mogelijk leven leven met de mensen om mij heen die ik met kleine dingen graag blij wil maken, al is het maar met een iPad spelletje om voor een beetje afleiding te zorgen zo nu en dan. Ik wil dat gewoon zo goed mogelijk doen.
  Ook de talenten die ik meegekregen en ontwikkeld heb wil ik zo goed mogelijk gebruiken.Leven is TOPSPORT heb ik inmiddels wel gemerkt.Ik weet inmiddels ook wat de consequenties zijn als ik dat wat gewoon GOED is toch graag BETER wil. Ik hoef geen 10 te halen want ik ben al TIEN(eke) heb ik wel eens gezegd. Bovendien heb ik alles wat ik graag wil doen, in en met mijn leven , al geleerd toen ik 10 was. I did it MY WAY!
  Alles wat ik op de een of andere manier niet goed genoeg of beter kon heb ik een tijd lang losgelaten. Ik weet niet of dat goed of fout is geweest. Dank je wel voor wat je zei over het positieve van de perfectie, want dat is het toch waardoor ik uiteindelijk ben geworden wie en wat ik na bijna 70 jaar ben. 10eke

  • Hey Tineke, Van mij krijg je sowieso een TIEN voor jouw hartverwarmende feedback! Warme groeten, Albert Sonnevelt

   • Bedankt Albert voor deze 10! Ik realiseer mij heel goed dat ook dit maar een momentopname was en dat ik, zoals ooit iemand gezegd heeft, moet blijven leren tot al mijn vingers even lang zijn. Je hebt deelmomenten en leermomenten. Het is goed als je dat wat je hebt geleerd ook met anderen kan delen.1+0= 10! Al is er maar EEN mens die het de moeite waard vindt om iets extra’s voor jou te doen…geeft dat al het gevoel dat je de moeite waard bent!

 4. Hallo Albert, ik moest er even voor gaan zitten. Heel herkenbaar. Ik ben blij met jouw blogs. Wederom bedankt. Net als dat ik blij ben met de opleiding Levenscoach. Keep up the good work!

  • Hey Niels, Dank voor het delen. Op die manier maken we wereld steeds bewuster en kunnen we de stress in het leven weer terug in balans brengen. Hartelijke groeten, Albert

 5. Mooie blog weer Albert:-)) Veel herkenning ook voor mij. Ik verheug me op je masterclass van a.s. woensdag.
  Hartelijke groeten van Mirjam

 6. Hoi Albert …dank voor dit mooie artikel. Ik denk dat iedereen wel opgroeit met een vorm van perfectionisme. Het wordt ons thuis en op school al vroeg geleerd waar we allemaal aan MOETEN voldoen om mee te tellen in onze maatschappij om vervolgens in hokjes geplaatst te worden om erbij te mogen horen. Als ik dat vroeger allemaal al had geweten wat is nu hierover heb geleerd (ook via de opleiding Sonnevelt) dan was mijn leven een stuk makkelijker geweest en veel minder stressvol. Ik snap nog steeds niet waarom we dan toch zoveel waarde hechten aan dat “perfectionisme”, terwijl het niet eens echt bestaat om een staat van perfectionisme na te streven als we beseffen dat het leven altijd dynamisch is en dus in beweging is en dat de “perfecte stilstand” niet bestaat.
  Ik merk dat kinderen gauw hun oordeel klaar hebben over anderen, dat is jammer ….niet wetend hoe kwetsbaar dat vaak voor die ander kan zijn. Ik voel me geroepen tot “het kwetsbare kind” (als kindercoach) en zou zo graag wat meer respect voor elkaar en in wereld willen roepen, zodat we met z’n allen wat meer behulpzamer, socialer, vreedzamer en liefdevoller kunnen zijn en met elkaar om kunnen gaan, dat is wat mijn hartje zou willen en voor mij nou “perfect” zou zijn !!! Ook voor alle lieve ouders.
  Albert tot woensdag in je Masterclass ….ik kan niet wachten ?
  Warme groet Antoinette

  • Beste Antoinette,
   Dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hrt grt Albert

 7. Dag Albert,
  Voor mij ben je een psycholoog met een bijzonder talent nl : je hebt het in je en niet enkel uit de boeken, indien je veearts zou zijn dan voelde je al dieren aan lang voor je de richting koos! Momenteel zit ik wel diep, maar jouw teksten, blogs en mini-cursus zijn benefiek en inspirerend. (ik heb de drie obsessies : negativisme, perfectionnisme en doorgedreven analyse). iedere dag pas ik 1 of meerdere aanbevelingen toe, doch verval dikwijls in het ouwe stramien. Zonder de omgeving en omstandigheden 100 pct verantwoordelijk te willen stellen meen ik dat er misschien een genetisch tekort aan serotonine in het spel kan zijn. Hoe los je dit op ? Alvast enorm bedankt voor je wijze raad en vriendelijke ongedwongen hulp. Ik bedank je uit de grond van mijn hart en weet dat ik je waardeer als de beste!

  • Beste Guy,
   Dank voor jouw reactie op mijn blog over perfectionisme. Er kunnen in jouw geval ook zeker lichamelijk oorzaken zitten aan de psychische klachten. Dan denk ik vooral aan een verstoorde hormoonbalans. Graag verwijs ik door naar een expert op dat gebied: Ralph Moorman. http://www.dehormoonfactor.nl/slaapproblemen
   Wellicht dat je met zijn informatie weer een stukje verder komt. Veel sterkte! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 8. Ik heb veel fouten gemaakt en domme dingen gedaan, die ik niet gemakkelijk wegpoets .
  Maar telkens als er een bericht komt van jou sta ik weer een stapje verder met de problemen en de stress.

  • Lieve Elisabeth, Ik geef je een reactie met een grote glimlach op mijn gezicht..! Het is precies de reden dat ik blogs blijf schrijven; om mezelf en mijn medemens een stukje dichterbij de acceptatie en de overgave te brengen. Wat is het mooi wanneer we stoppen met vechten en vluchten. Meer genieten en minder perfectionisme… Warme groeten, Albert Sonnevelt.

  • Lieve Rita, Ik kan me je worsteling zo voorstellen. Het is een eeuwig dilemma tussen het hoofd en het hart. Zeker als het gaat over perfectionisme.
   Er is helaas geen andere keus dan je moeite te delen met je medemens en de ervaringen blijven opzoeken.
   Dank voor jouw persoonlijke en kwetsbare reactie. Albert Sonnevelt

  • Beste Gin, Dank voor jouw warme feedback. Je geeft me de moed om door te gaan met schrijven.Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Beste Mario, Zeker waar…!Perfectionisme heeft zeker ook een positieve kant. Waar het echter om gaat; ‘ Heb je een keuzemogelijkheid?’ Zo lang je nog kan kiezen om iets perfect te doen, zonder stress, dan is er niets mis met perfectionisme. De mooiste kunstwerken zijn immers zo onstaan… Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 9. Albert. Ik vind het fijn dat jij altijd zo eerlijk bent over jezelf. Dat stuk over perfectionisme herken ik.
  De “Course of Miracles” zegt, er bestaan geen fouten alleen vergissingen, net zoals jij zegt variaties.
  Dat helpt mij altijd ontzettend. De schuld gaat eraf en ik kom in een stuk van mededogen en vergeving.
  Ik ben 72 jaar jong en leer nog elke dag. Lieve groet Joke

 10. Albert, ik vind het zo prettig dat jij altijd zo open een eerlijk over jezelf bent. Dat perfectionisme stuk herken ik ontzettend. In de “Course of Miracles” zeggen ze altijd. Het zijn geen fouten, het zijn vergissingen. Dat leert mij altijd om te relativeren. De schuld gaat er van af en ik kom in een stuk van vergeving en mededogen. Ik ben 72 jaar jong en leer nog steeds. Lieve groet Joke

  • Beste Joke, Op het onderwerp Perfectionisme zijn we tijdloos. Leeftijd speelt geen rol, maar door de jaren heen leer je wel meer relativeren. Mooi dat vergeving en mededogen zoveel mildheid geven in jouw leven. Dat maakt jou en de wereld om je heen een stuk mooier en aantrekkelijker! Blijf stralen 🙂 Albert

  • Hallo Christa, Dank voor de mooie quote. Een waardevol levensmotto waar veel mensen mee geholpen zijn. Blijf inspireren! Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Beste Brigitte, Dank voor het delen van jouw wijsheid. Ik krijg de indruk dat je met veel levenservaring inmiddels met de nodige compassie naar jouw perfectionisme wil kijken. Ik heb een diep respect voor de weg die je gaat! Warme groeten, Albert Sonnevelt

  • Beste Annette, Graag gedaan. Ik hoop dat ik je mag blijven inspireren… Ook met andere onderwerpen. Perfectionisme geeft stress, maar er zijn nog zoveel andere oorzaken… Nog een fijne week. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 11. Zo herkenbaar maar daarom ben ik ook zo mega dankbaar dat ik steeds meer mijn perfectionisme durf los te laten. En als ik hem weer in mijzelf zie ben ik dankbaar dat ik hem (redelijk) 😉 op tijd herken zodat ik er naar kan kijken met zachtheid en kan genieten van de ervaring zelf :-).

  • Beste Brigitte, Dank voor het delen van jouw wijsheid. Ik krijg de indruk dat je met veel levenservaring inmiddels met de nodige compassie naar jouw perfectionisme wil kijken. Ik heb een diep respect voor de weg die je gaat! Warme groeten, Albert Sonnevelt

 12. Duidelijk en herkenbaar stuk Albert. Maar ook zo moeilijk, vooral ook zodra je in de angst-, perfectionisme -, pieker fase ed zit, ook mild te zijn voor je zelf of te relaliveren.

  Ik heb pas een intake gehad bij Overwaal in Nijmegen (angststoorniscentra). Nu ben ik er niet over uit of ik daar in behandeling moet gaan voor angststoornis met name gericht op faalangst of dat ik een andere behandeling zal doen gericht op piekerstoornis.
  Perfectionisme – piekeren – oplossingsgericht/oplossend vermogen – emoties/gevoelens als angst, boosheid e.d. – gedrag (vermijden). ik raak verward in de volgorde, dit is ook zo moeilijk vast te stellen. ‘kip en ei’ verhaal eigenlijk, toch?

  • Beste Wim, Dank voor jouw reactie op mijn blog over perfectionisme. Alle klachten die je noemt zijn inderdaad het gevolg van een dieperliggende spanningsbron. Ga voor jezelf na wanneer de klacht in je leven zijn gekomen. Ga vervolgens 1,5 tot 2 jaar daarvoor kijken welke gebeurtenis(en) jouw emotioneel hebben geraakt. Meestal is het een vorm van verlies of de herinnering aan een eerder verlies. Meestal is de ‘ rouwverwerking’ in een fase blijven hangen. Die zal alsnog emotioneel moeten worden uitgedrukt. Ik ben zelf wel een voorstander van Somatic Experience. Maar neem ieder stap op het gebied van therapie altijd in overleg met jouw huisarts of therapeut. Zij hebben als het goed is een compleet beeld van jouw psychische en lichamelijke historie. Veel sterkte en wijsheid! Warme groeten, Albert

  • Beste Monique, Dank voor jouw warme feedback.Perfectionisme is iets wat de meeste van ons wel als probleem ervaren. Vandaar mijn blog… Ik wens je veel genieten van al het moois dat er ook in de wereld is. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 13. Beste Albert,
  Wat ben je toch een inspirator. Nu ik dit lees ontdek ik iets. In het kort komt het hier op neer. Ik was bij Novilo opleidingen gestart met een (dat was de verwachting) prachtige opleiding: talentbegeleiding voor gevorderden. Hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid en trauma is waar ik al drie jaar succesvol mee werk. Hele trajecten hebben zowel kinderen als volwassenen soms afgelegd, voordat ze hier komen. Een volle agenda en cliënten uit het hele land. Het werk kennelijk. Alleen, ik wil me zo graag blijven ontwikkelen! In december was het eerste blok van de opleiding en ik ben ermee gestopt. Wat een verdriet deed me dit! Nu ben ik op zoek. Naar wat? Een opleiding die bij me past zonder dat het mijn authentieke kracht ondermijnt, maar juist versterkt! Erkenning dat is de andere kant. Dus ik hink op verdieping in coaching/counseling of een psychosociale opleiding. De psychosociale basiskennis van Sonnevelt spreek me aan, te meer omdat ik ook bij jullie de kindercoachopleiding met veel plezier heb afgerond. Goed, ik weet dat ik altijd contact met Jolien op kan nemen en het is ook niet zo dat ik je wil vragen mij te adviseren (alhoewel?..). Het gaat om de strijd die ik momenteel lever. Mijn zoektocht naar een opleiding die zo bij mij past dat ik geen enkel nadeel ga ontdekken. Dat ik nooit zal denken: ‘oh dit wist ik al’, of oh dat diegene dat nou niet weet in de groep. Het is een zoektocht naar het bevestigen van mijn eigen kracht. De authentieke manier van coachen die zo veel oplevert, ook voor mezelf en waar ik een verlengstuk van zoek in combi met kennis over lichaam en psyche. Zou ik gewoon moeten stoppen met zoeken, zodat het zich vanzelf aandient? Wow! dat is lastig voor mij! Aanstaande woensdag ben ik bij je masterclass, ik zou het fantastisch vinden om je heel even te spreken. Al is het 5 minuten. Jij kunt volgens mij in mijn ogen lezen wat ik nodig heb. Misschien stopt dan de stress van het zoeken? Ha! Albert dat zou toch mooi zijn? Veel succes woensdag, ik zie er naar uit!

  • Beste Marina, Dank voor jouw uitgebreide vraag n.a.v mijn blog over perfectionisme. De belangrijkste levensvragen komen ook in jouw vraag weer naar voren: ‘ Wie ben ik? en ‘ Wat wil ik?’ Daar is niet altijd een pasklaar antwoord op te geven. Ik ben in de afrondende fase van mijn nieuwe boek over het ontdekken van je passie. Graag wil ik je woensdag even persoonlijk begroeten tijdens mijn Masterclass: Psychologie van succes’ Ik verwacht ongeveer 300 deelnemers, dus ik weet niet over er veel gelegenheid zal zijn voor een uitgebreid advies…. Ik kan je in ieder geval onze opleiding Vernieuwend Coachen aanraden. Deze is écht anders dan wat er gebruikelijk wordt aangeboden aan coachopleidingen: https://www.sonneveltopleidingen.nl/opleidingen/vernieuwend-coachen Veel succes met alle goede dingen die je doet 🙂 Albert

Geef een reactie