Passie kan sommige vormen van depressie voorkomen

Passie kan sommige vormen van depressie voorkomen

Een belangrijke reden dat mensen zich niet happy voelen, is dat ze niet hun passie leven. Hun energie lekt weg naar dingen waar ze niet gelukkig van worden. Passie is een innerlijke drijfveer. Passie geeft richting, zin en betekenis aan je leven. Als je dingen doet waar je hart sneller van gaat kloppen, geeft dat je energie en voldoening. Passie is de grootste pijler van je vitaliteit en veerkracht en een probaat middel om depressie te voorkomen. Zonder passie verliest het leven zijn glans en slaat de verveling toe.

Is dit alles?

Je hebt het allemaal voor elkaar: huisje-boompje-beestje. Maar steeds vaker bekruipt je de sombere gedachte: is dit alles? Er mist iets. Maar wat? Als dat gevoel van verveling en onvrede blijft knagen, wordt het tijd om in actie te komen. Van berusten in de situatie ga je je niet beter voelen. Integendeel. J e somberheid kan toenemen en algehele malaise ligt op de loer. Het punt waarop niets je nog werkelijk boeit. Met andere woorden: depressie. De symptomen waar dat mee gepaard gaat, zijn niet misselijk: nergens meer zin in, nergens meer van genieten, slaapproblemen, onrust, energiegebrek, concentratieverlies en lichamelijke klachten. Die weg wil je niet gaan. Toch slikken in Nederland ruim 1.100.000 mensen antidepressiva. Vaak worstelen ze met de zin en betekenis van het leven. Ze missen passie.

Ik weet niet wat mijn passie is

Sommige mensen zijn wanhopig op zoek naar hun passie. Dat éne ding waar zij gelukkig van zullen worden. Ze proberen op allerlei manieren uit te vogelen wat de beste keuze is en veranderen steeds weer van gedachten. Pakken de ene na de andere hobby op, lezen boek na boek etc. Ze genieten er een tijdje van, maar verliezen dan hun belangstelling of geven op omdat het te veel inspanning kost. Ze zijn constant op zoek, zonder ‘het’ te kunnen vinden. Zo ga je je passie niet ontdekken. Om een aantal redenen:

–        Passie is geen ding, maar een gevoel
–        Passie komt voort uit hartstocht of pijn. Het is niet hetzelfde als genieten
–        Als je blijft zoeken, doe je niks
–        Je passie volgen kost pijn en moeite

Passie is een gevoel

We verwarren passie vaak met interesses of dromen. Die dingen hebben er wel mee te maken, maar het gaat om het gevoel dat ze je geven. Je passie ontdekken heeft alles te maken met ‘waarom’ en ‘waartoe’ je dingen doet. Wat drijft jou? Waar kom jij je bed voor uit? Wat raakt jou? En vooral: waarom? Welke belangrijke waarden worden dan vervuld? Wat in die droom of interesse geeft jou dat blije gevoel van voldoening? Is dat vrijheid, uitdaging, een bijdrage leveren, verbinding met mensen, de natuur of iets anders? Als je dat weet, kun je manieren zoeken om die waarden meer te leven. Simpel gezegd: door meer dingen te doen die in lijn zijn met je kernwaarden en nee te zeggen tegen dingen die er haaks op staan. Je passie helder hebben, geeft je richting en houvast bij het maken van keuzes. Dan weet je waarom je bepaalde dingen wel of niet doet. Als bijvoorbeeld familie heel belangrijk voor je is, kun je makkelijker nee zeggen tegen een misschien geweldige promotie, maar wel eentje die inhoudt dat je heel vaak van huis bent. Dat gaat wringen. Geef je waarden prioriteit en je zit goed. Omdat je dan trouw blijft aan jezelf. Wat zou jij nu al in je leven kunnen veranderen om meer in lijn met je waarden en passie te leven? Wat kun je minder doen? Wat meer?

Passie komt voort uit hartstocht of pijn

Je kunt op het spoor van je passie komen vanuit hartstocht of pijn. Kijk bijvoorbeeld naar dingen waar je als kind helemaal in opging, mensen die jou inspireren, je bucketlist of piekmomenten in je leven. Welke gemeenschappelijke waarden herken je daarin?

Pijn en tranen onthullen ook veel over je passie. Waar krijg jij tranen van in je ogen? Wat raakt je zo (in de wereld of dichtbij huis) dat je daar graag een positieve bijdrage aan zou willen leveren? Waarvoor ben je bereid om hard te werken, af te zien en teleurstelling te accepteren? Dan zit je heel dicht bij je passie.

Passie is iets anders dan genieten

Je kunt genieten van een maaltijd, geld of een film, maar dat genot verdwijnt daarna snel. Bij een teveel wordt het  zelfs gewoon en gaat het vervelen. Zelfs rijkdom. En dan moet je weer op zoek naar iets nieuws om van te genieten, totdat je ook daar interesse in verliest. Mensen die alleen ‘genot’ nastreven, blijken zelfs vatbaarder voor depressie. Blijf vooral dingen doen waar je van geniet, maar verwar het niet met passie. Passie komt van binnenuit en laat het vuurtje dat in jou smeult, oplaaien. Niet tijdelijk, maar voor altijd.

Als je blijft zoeken, doe je niks

Als je steeds van gedachten verandert uit angst een verkeerde keuze te maken, weet je zeker dat er niks verandert. Je passie volgen zit niet in het eindeloos Passie kan sommige vormen van depressie voorkomenuitvogelen wat het beste is voor jou. Dan blijft het een mentale exercitie en ga je niet doen. Garanties dat je de juiste keuze maakt, krijg je niet. Maar als je geen stappen zet, geen risico neemt, kom je niet vooruit. Er is niet één manier om je passie te leven. Begin ergens en ga doen! Probeer dingen uit, sla nieuwe wegen in en zoek de grens van je comfortzone op. Werk in kleine stappen toe naar een meer ‘waardenvol’ leven waarin je trouw blijft aan jezelf. Je zult merken dat je daarmee een vliegwieleffect creëert. Kleine veranderingen hebben soms grote gevolgen. Zie het volgen van je passie als een avontuur waarin je telkens nieuwe dingen over jezelf ontdekt. Het hoeft niet in één keer goed. Gaandeweg kun je altijd je koers bijstellen.

Ja maar …

Anders doen, betekent dat dat je uit je comfortzone moet stappen. Maar het roer hoeft niet meteen 180 graden om. Beter van niet zelfs. Is de verandering te groot, dan komt de waakhond in je hersenen die alles liever bij het oude houdt, meteen als een pitbull naar voren: ‘Wat doe je nou? Ho ho. Doe nou maar gewoon wat je altijd doet. Terug naar je comfortzone, jij!’  Allerlei negatieve gedachten schieten dan door je hoofd: ‘gaat toch niet lukken’, ‘heeft geen zin’, ‘anderen zijn daar beter in’, ‘dan verlies ik de controle’, ‘dat kan ik me niet veroorloven’ of ‘maar, wat als …’. Het zijn allemaal ja-maars van die waakhond om te voorkomen dat jij uit je comfortzone stapt. Zulke gedachten zijn kleine monstertjes die je passie ondermijnen.

Als je andere wegen inslaat, stuit je onherroepelijk op enige weerstand. Vandaar die kleine veranderstapjes; uitdagend genoeg om vooruit te komen, klein genoeg om die waakhond niet te alarmeren. Maar je moet risico’s durven nemen, oude patronen durven doorbreken. Want pas als je de gebaande paden verlaat en nieuwe wegen inslaat, ontdek je gebieden in jezelf die weer energie, kleur en plezier geven. Durf te vertrouwen en geloven dat je krijgt wat je kiest. Zonder dat geloof bouw je al de mogelijkheid van falen in. Je dekt jezelf in. Dan kun je als het mislukt je waakhond gelijk geven: ‘Zie je wel.’

Spannend is het wel. Je hebt die patronen niet voor niks. Het zijn overlevingsstrategieën die te maken hebben met angsten en oude niet-verwerkte pijn. Inzicht in je waarden en passie helpt je om door te zetten, om te volharden op de nieuwe weg die je bent ingeslagen. De weg terug naar je authentieke zelf. Blijf je ermee worstelen, praat dan eens met een coach. Die helpt je inzicht te krijgen in je patronen en belemmerende gedachten, zodat je er anders mee om kunt gaan.

Je passie volgen kost pijn en moeite

Bij passie denken we vaak aan liefde en hartstocht, maar het woord ‘passie’ betekent ook lijden. Denk maar aan ‘de passie van Christus’. Je passie volgen, is niet alleen maar leuk. Soms moeten we een hoge prijs betalen, afzien, hard werken en offers brengen. Je passie volgen is ook ontdekken waarvoor je bereid bent om te lijden en vol te houden. Om door te gaan op de ingeslagen weg ondanks  tegenslag, pijn, moeite, frustratie en teleurstelling, omdat je weet welke voldoening het je  zal geven. Als je daartoe bereid bent, weet je dat je je passie gevonden hebt. Voldoening is een enorm krachtig middel tegen depressie. Martin Seligman geeft daarvan een mooi voorbeeld: ‘Voldoening is niet altijd plezierig (…). Een bergbeklimmer kan bijna bevriezen van de kou, totaal uitgeput zijn, het gevaar lopen om in een diepe kloof te vallen en toch zou hij nergens anders willen zijn.’

Dus zit je eenmaal op het spoor van je passie, geef dan niet op als er zware tijden aanbreken. Ga ervoor met hart en ziel en zet door. Al dat ongemak is niets vergeleken met de voldoening die je ervaart uit het leven vol passie dat jij zelf aan het creëren bent. Dan ga je pas echt vlammen.

Met dit vurige pleidooi voor passie hoop ik dat je het aandurft om jouw volle potentieel te leven.

Wat is de eerste spannende stap die jij gaat zetten? Waarmee kom jij uit jouw comfortzone?

Laat het hier onderaan in het reactieveld weten. Daarmee zet je jouw energie alvast in de wereld….

Dan is de volgende stap alweer een stukje makkelijker geworden.

Deel dit artikel via de social mediaknoppen hierboven. Wie weet kan je daarmee een depressie bij één van je vrienden voorkomen.

Meer Artikelen

38 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Op late leeftijd (60 jaar) hoop ik van mijn passie (geschiedenis stad Utrecht, overdragen van kennis), in ieder geval voor een deel, mijn beroep te maken als stadsgids, omdat mijn huidige werk ontzettend veel negatieve energie kost en zo ook een depressie te voorkomen. Is dat een gekke gedachte of niet?

  • Beste Eddy,

   Wat een mooi idee: ga ermee aan de slag!

   Ik wens je veel succes en hernieuwde energie.

   Warme groet,
   Albert

 2. Beste Cees, dank voor het delen van jouw verhaal. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Dapper dat je ook een duidelijke keuze hebt gemaakt. Veel succes! Warme groeten, Albert Sonnevelt

 3. Ikzelf heb een mijlpaal bereikt door afscheid te hebben kunnen nemen van de hoop dat energie vretende onvervulde wensen en verlangens uit mijn verleden nog in vervulling zullen gaan, zoals bv. (h)erkenning door ouders. Die energievreters heb ik een eigen afgepaalde plek kunnen geven en de grootte die ze toekomt. Het was daarbij alsof ik terug liep van een graf naar de aula. Onherroepelijk afscheid genomen van wat ik hoopvol vast wilde houden. Door de als verdrietig aanvoelende leegte die erdoor ontstond kreeg ik echter ruimte voor nieuwe inzichten en groei. Een toppunt, iets dat je meerdere keren kunt beleven, ligt voor mijn beleving opgesloten in momenten van je innerlijk zo verrijkt weten, dat je in alle stilte de weldadige eenheid beleeft van als deel één te zijn met het geheel van alles wat is. Dan vervallen even alle grenzen en dat even heeft een niet te vertalen grote invloed op wat je verder beleeft. Cees

 4. Als alle P’tjes helpen…… heb ik een PASSIE voor taal. PROBEREN om met een PAAR woorden te ‘werken’ aan mijn eigen verhaal:
  Als leven PIJN en moeite kost, PROBLEMEN worden opgelost
  Met PRATEN, POSITIVITEIT, een eind komt aan de narigheid.
  Je weer PLEZIER krijgt in het leven, ook al is het soms maar even.
  Dan blijf je toch een POGING wagen, nog iets te maken van de dagen.
  Het gaat om de PRIORITEIT. Alles op de juiste tijd, alles op de juiste wijze.
  Je hoeft niemand te bewijzen dat het vooral gaat om het willen.
  Soms hebben druppeltjes en PILLEN ook een POSITIEF effect,
  ( als je het ‘even’ niet meer trekt)
  Het moest PRECIES, het moest PERFECT.
  Dat is niet altijd vol te houwen. Het gaat vooral om het vertrouwen.
  Wat je met liefde, vreugde doet, is voor iets of iemand goed.
  Van het concert des levens, heeft niemand een PROGRAM.
  Ik wil blij en dankbaar zijn dat ik ondanks alles
  toch nog zover kwam!
  TINEKE

  • Lieve Tineke, dank voor jouw mooiereactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

   • Bedankt voor de bemoedigende reactie, want het is voor mij toch iedere dag weer een uitdaging om er iets van te maken, gemotiveerd te blijven en te zorgen voor de juiste balans en bovendien te accepteren dat de dagen dikwijls heel anders verlopen dan ik gehoopt en verwacht had .

 5. Wegens werkomstandigheden ben ik ook in een Burnett out terecht gekomen. Ik heb de afgelopen 6 maanden op een andere school mogen invallen en kwam tot de ontdekking dat het niet aan mijn talenten lag. Ik heb heerlijk gewerkt alleen merkte ik dat fulltime time best intensief was. Hoe mooi is het dat afgelopen vrijdag 1 de dure werd afgesloten en een an de rest geopend. Ik ga de komende maanden samenwerken met een collega waar ik 7 jaar intensief mee heb samengewerkt, maar die ook destijds ontslagen was. Dit is echt passie. Ik ga doen wat ik heel graag doe en heb tijd om mijn kindercoaching weer op te pakken.

  • Beste Jose, dank voor jouw reactie op mijn artikel. Dapper dat je ook een duidelijke keuze in wil maken. Veel succes! Warme groeten, Albert Sonnevelt

 6. Ook ik heb een burn out gehad. Toen ik net weer volledig aan het werk was volgde een reorganisatie. Ik heb toen gezegd als ik eruit mag dan graag. Nu zit ik een jaar thuis, en nu kan ik pas echt zeggen dat ik hersteld ben van mijn burn out. Dat ik voor het eerst in tientallen jaren geen negatieve stress meer voel. Maar wat nu? Vorig jaar heb ik na 32 jaar hard werken beschouwd als een wel verdiende sabbatical. Maar ik wil en moet weer aan de slag. Er moet brood op de plank komen. Bij voorkeur met een baan die niet aanvoelt als een baan omdat ik het zo leuk vind. Wat is mijn passie? Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind. Het restylen van meubels geeft me rust in mijn hoofd. Maar ik zou zo graag weer contact maken met mensen. Want daar ligt mijn kracht. Luisteren en mensen na te laten denken over hoe het anders kan. Les geven op een school is niet mijn ding. Workshops of cursus geven lijk mij erg leuk. Maar waar begin ik? Daar loop ik in vast. In welke hoek ligt mijn passie. Passie die ik wil delen…… Kan ik niet bij jullie in dienst komen?

  • Beste Annette, voor iedere beslissing is vertrouwen nodig. Leven is het meervoud van lef… Alleen dan kan je de twijfel doorbreken om je passie te volgen. Veel succes met het maken van de juiste keuze. Warme groeten, Albert Sonnevelt

 7. Goede middag Albert,

  Na een tijd lang allerlei klachten,pijn tot op een gegeven moment bijna niet meer kunnen doen, heb ik 3 jaar geleden de knop om gezet. Gezonder gaan leven anders met gebeurtenissen omgaan. Zo ben ik op mijn passie gekomen. Mensen helpen zo dat ze niet de zelfde weg en frustraties mee hoeven maken als ik. Die Passie geeft me nu de zin en de kracht om verder te gaan na het verlies van mijn moeder.

  • Hey Ilse, dank voor het delen. Op die manier maken we de wereld steeds wat bewuster. Hartelijke groeten, Albert

  • Beste Coach Wim, alle beetjes helpen om meer bewustzijn te krijgen op het vlak van passie. Dank voor jouw reactie. Warme groeten, Albert Sonnevelt

 8. Mijn passie is toch wel in verbondenheid leven ,ik geloof dat alles met elkaar verbonden is. Net zo als Boedhisten . Soms leggen we al onze pijn en verdriet en ongenoegen weg bij anderen b.v. de maatschappij of ouders etc niet altijd onterecht geloof ik ,maar het meeste zit hem toch wel [voelt voor mij zo] in het gemis aan het leven in verbondenheid met dat alles wat met elkaar verbonden is waarschijnlijk zijn we ons daar niet altijd van bewust dat niet in verbondenheid leven ook gevoelens zo als beslommering met zich mee kan brengen .leven in verbondenheid is mijn passie

  • Die verbondenheid is ook mijn beleving Jos. Mij onafhankelijk geheel deel voelen van alles wat is. Als een puzzelstuk in de levensplaat, met geheel eigen vormen en begrenzingen en toch onmisbaar onverbrekelijk verbonden en vrede met mijn plek.

   Rijk? niet te tellen!
   Alles wat ik buiten mij gezocht heb
   is binnen
   klein gehouden ik je
   wat kon je ook anders
   gewoon op het verkeerde been gezet.

   Het kind in me
   is mijn wezen
   en op de weg daar weer heen
   moet ik alles herbeleven
   en ik ben daartoe bereid.

   Ik was het zicht op mijn wezen kwijt
   tot ik in mijn borst op een keer
   een alles vullende warme kloppende levende
   kasuifelwitte krachtige en totale massa
   zag en voelde
   en het is gebleven.

   Ik heb mijzelf blij herkend in dat,
   mijn wezen mooi gaaf en dissident
   ondanks alle beuken en inbreuken
   ben ik in wezen gaaf en onberoerd gebleven
   als een
   krachtig leven gevend kloppend mooi en niet kapot te krijgen
   geheel deel
   van het geheel
   da’s goddelijk veel.
   Ja ik ben rijk.

   Cees HM de Bruin

  • Beste Jps, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

 9. Mijn geluksmomenten, genieten van de pianomuziek die mijn zoon nu speelt (Chopin, Liszt). Wetende dat ik zelf ook kan pianospelen. Dus meer tijd besteden aan mijn passie ‘muziek’ en ga mijn stukken weer oppakken ?

 10. Albert, hartelijk bedankt voor deze nieuwsbrief!
  Soms heb je zoiets weer effen nodig, om je weer uit een sombere / depressieve stemming te halen!

  • Beste Marian, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

 11. Mijn eerste stap is: leren omgaan met het gegeven dat mijn leven anders loopt dan gehoopt en verwacht. Hierdoor hoop ik minder fysieke klachten te ervaren en dan, zonder belemmeringen, mijn vak als coach nog beter kan uitoefenen dan ik nu doe. Ik wil anderen dolgraag in hun kracht zetten en verder helpen op psychosociaal vlak.

  • Beste Anne, jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

 12. Het zit in mijn lijf, in mijn vezels….paarden. Blijdschap, verdriet, angst, alles zit erbij.

  • Beste Chantal, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven vol passie … Warme groeten, Albert

  • Hoi Yvonne, misschien enige troost, je bent niet de enige. Ik ben nu 82 en heb dit meerdere keren in mijn leven meegemaakt. Telkens als ik in mijn zakelijke opstelling weigerde mijn zelfrespect te beschadigen om mijn baas te kunnen pleasen, bracht mij dat natuurlijk met die baas in conflict. Dan koos ik voor mijn zelfrespect en ondanks soms enorm materieel verlies bleek steeds weer dat mijn keuze de juiste was. Pijn? Ja, natuurlijk. Onzekerheid voor mijzelf en mijn gezin? Reken maar. Echter ik kan nu zeggen dat alles in mijn leven op tijd gebeurde. Ik sta nu voor mijn spiegel en zie iemand waarvoor ik respect durf te hebben en dat goede gevoel wil ik voor alle materiele gewin niet missen. Mis ik dan niets? Nou en of, o.a. mijn goede collegae en de zaken die ik opbouwde en moest achter- c.q. loslaten. Maar weet je, mijn zelfrespect is ongebroken. Dat is wat ik noem mijn geluk in mijn microwereld. Al het andere gebeurt in mijn macrowereld en daarmee ben ik niet onverdeeld gelukkig hoor. Daarmee worstel ik nog en werk daar stevig aan door. Sterkte gewenst en liefs, Cees

 13. Wat als je 2,5 jaar bezig bent met herstel van een burn out, er alles aan hebt gedaan, je de goede kant op gaat en je vergever zegt dat zijn geduld op is en het ontslag krijgt. Hoe ga je dan de moed en energie opbrengen om je passie te volgen, wat is dan stap 1.

  • Hoi Yvonne, heel herkenbaar. Zit zelf ook in zo’n situatie alleen zit ik nu op bijna een jaar. Precies hetzelfde liedje met een werkgever ; indien de kip met de gouden eieren geen gouden eieren meer levert, wordt de kip geslacht. De eerste stap ? Ik denk dat er maar 1 stap is : HEEL GOED BIJ JEZELF BLIJVEN EN ERNAAR HANDELEN (zie het verhaal hierboven van Albert, kan me daar wel in vinden).

   • Inderdaad heel herkenbaar…ik zit bijna op 2 jaar en werkgever wil me ineens ontslaan omdat ik nog niet hersteld ben – ondanks wel -eindelijk- herstellende van burnout.
    En inderdaad, bij jezelf blijven zoals Martin adviseert, anders kom je er zeker niet uit en val je geheid weer terug (been there, done that). Werkgever kan je niet zomaar ontslaan, vraag advies bij arbeidsjurist! Daar kwam ik ook net achter. Ik leer wel van die reactie van werkgever en zie daardoor onder ogen dat ik toch echt zelf mijn passie moet regelen. In kleine stapjes. En voor mij is één belangrijke daarvan: hulp daarbij regelen, zoals de arbeidsjurist.

    • Voor mij ook herkenbaar. Na eerlijk te zijn geweest heb ik het deksel op m’n neus gehad van m’n werkgever, terwijl ik gedurende mijn (veel te korte) herstelperiode ook nog alle balletjes bleef hooghouden. Daardoor durf ik nu nauwelijks iets los te laten, terwijl ik merk dat mijn werksituatie aan me vreet. Ik weet m’n passie nog wel, maar die landt niet meer in m’n hart, omdat die min of meer overbelast is geraakt.

     Stoppen kan niet, omdat ik dan (inderdaad) de financiële middelen niet heb voor een switch, dus ik moet door om door te sparen. Maar het vreet me op en dat frustreert. Energie voor contacten of leuke dingen heb ik niet meer. Ik hoop het vol te houden en ben overtuigd van je verhaal Albert!

   • Precies Martin! Bij jezelf blijven…. en zeker niet naar een ander wijzen, want daarmee kom je er niet.

  • Beste Irma, dank voor jouw reactie op mijn artikel over passie. Dapper dat je ook een duidelijke keuze in wil maken. Veel succes! Warme groeten, Albert Sonnevelt

 14. Ik heb mijn eerste stap al gezet! Het starten van mijn eigen praktijk psychosomatisch fysiotherapie zonder contracten met verzekeraars. Per 1 juli zal officieel beginnen.

  • Beste Vivian, dank voor jouw positieve feedback. Via mijn nieuwe website http://www.coachplek.nl help ik startende coaches zoals jij. Neem eens een kijkje! Veel succes met alle goede dingen die je doet. Hartelijke groet Albert

Geef een reactie