Overleven in een tijdperk vol prikkels? Stel prioriteiten!

Tijdperk vol prikkels, hoe kun je daarin overleven? Kan je het allemaal nog volgen? Zijn alle prikkels nog bij te houden? We leven in een tijd waarin we meer informatie produceren , dan dat we kunnen verwerken. De hoeveelheid informatie neemt explosief toe. In 2012 werd er per minuut 48 uur video op YouTube geplaatst. Inmiddels is dat in 2013 opgelopen met 100 uur video per minuut. Hoe wil je dat ooit gaan bekijken? Nu geldt dat niet alleen voor Youtubefilmpjes, maar natuurlijk voor alles wat er op je afkomt via internet, GSM, t.v. en overige media.

Nog niet eerder in de menselijke geschiedenis is het van zo’n groot belang dat je leert om prioriteiten te stellen. Maar hoe doe je dat? Lees snel verder en ontdek de waardevolle tips die je nodig hebt om in een tijdperk vol prikkels de juiste keuzes te maken.

Wat is belangrijk voor mij in een tijdperk vol prikkels?

Tijdperk vol prikkelsJe maakt keuzes op basis van je gevoel met behulp van je dieperliggende waarden. Daarna bedenk je redenen om dat gevoel dat die keuze met zich meebrengt te rechtvaardigen…

Je denkt dat je die nieuwe baan kiest vanwege bijvoorbeeld een hoger salaris. Ik moet je teleurstellen. Je kiest die nieuwe baan niet vanwege dat extra geld, maar om dat wat het hogere salaris je geeft, zoals waardering, erkenning, meer keuzemogelijkheid.

Je wilt ook geen ander huis, maar dat wat een ander huis je geeft: geborgenheid, meer vrijheid, meer ruimte, aanzien enz.
Je wil ook geen andere partner, maar dat wat je hoopt dat je nieuwe partner je geeft: liefde, genegenheid, intimiteit of waardering.

Je staart jezelf vaak blind op de vorm van datgene wat je graag zou willen hebben, doen of zijn. Maar er zit altijd een andere reden achter die keuze. Als de keuze gerealiseerd is, geeft het een goed gevoel en daarmee vermijdt je de stress die het met zich meebrengt als je de gewenste vorm niet kunt hebben, doen of zijn.

Heb ik het NU nodig?

Om dus bewuste keuzes te maken in een tijdperk vol prikkels, dien je de eerst helder te hebben of die informatie je dieperliggende waarden vervuld. Dat is geen makkelijke klus, want veel mensen weten niet waar ze werkelijk behoefte aan hebben.

Dan komt er nog een volgende vraag; ‘Heb ik het NU nodig? Is er sprake van een grote urgentie. Loopt er als het ware bloed uit, wanneer ik de stap nu niet zet?’ Vaak lijkt in het moment dat er veel tijdsdruk op zit, maar als je even niet beweegt, dan drijft het vanzelf over.

Leg alle prikkels langs de meetlat

Om de rust te kunnen bewaren in deze hectische tijd, moet je wel honderd keer per dag een bewuste keuze maken. “Is het belangrijk voor mij? En heb ik het NU nodig?’ Een andere vraag die je kunt stellen is; ‘krijg ik hier energie van of kost dit me energie?’ Neem dus de tijd voor een korte overweging. Jouw omgeving wil je meesleuren in hun tempo. Waarom zou je er in meegaan?

Kies voor een stressvrij leven in en tijdperk vol prikkels.

En dat begint vandaag met het stellen van de juiste vragen voor jezelf.

Meer Artikelen

Geef een reactie