Eindelijk weer Grip op je Leven?

Ontdek hoe je dit moeiteloos kunt bereiken in 4 eenvoudige stappen met onze GRATIS Leven zonder Stress Mini-Cursus.

Vul hieronder je naam en beste e-mail adres in en klik op inschrijven.

Oorsuizen door stress herkennen én 7 tips om met tinnitus om te gaan!

Oorsuizen door stress, wat is dat? Ofwel: geluid waarnemen alsof je zojuist een popconcert hebt bijgewoond. Je oren piepen nog een tijd na. Last hebben van suizende oren is een aandoening die officieel tinnitus heet en is afgeleid van het Latijnse tinnitus aurium dat letterlijk ‘gerinkel in de oren’ betekent. Volgens schattingen kampt 1 miljoen Nederlanders met zo’n fantoomgeluid. Hoe herken je het? Welke rol speelt stress bij tinnitus en wat kun je eraan doen?

Hoe herken je tinnitus?

Een van de belangrijkste symptomen van tinnitus is dat je geluid waarneemt dat niet van buitenaf komt, maar van binnenuit. Anderen horen het geluid dan ook niet. Het geluid dat je ervaart kan variëren van ruisen, bonken en fluiten tot brommen en piepen. Wil je een indruk krijgen welke dat zijn? De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden verzamelde 150 geluiden en zette die op een cd. De ‘schijngeluiden’ die je registreert kunnen hard zijn, zacht, constant qua toon, met intervallen of juist pulserend. Je hoort het geluid in één oor of in beiden. Dat kan af en toe zijn, maar ook continu. Mensen die er last van hebben zeggen dat oorsuizen door stress verergert.

Kan oorsuizen door stress ontstaan?

Waardoor tinnitus exact ontstaat, is moeilijk te zeggen. Er zijn zo’n 400 oorzaken en risicofactoren die fantoomgeluiden horen in de hand kunnen werken, zoals: oorinfecties, gehooraandoeningen, brughoektumor, de ziekte van Ménière, hartziekten, hoog cholesterol en hoge bloeddruk. Ook langdurig blootstaan aan hard lawaai (muziek en industrie) en bepaalde medicijnen kunnen tinnitus veroorzaken. Maar ook stress wordt genoemd als veroorzaker, getuige een Zweeds onderzoek (2011). Volgens de onderzoekers komt tinnitus zelfs 2,5 keer vaker voor bij mensen die veel stress hebben en verergert langdurig gestresst zijn bovendien het oorsuizen.

Welke gevolgen heeft tinnitus op je leven?

Wat de oorzaak van het lawaai in je hoofd ook is, het kan erg belastend zijn en zorgen voor allerlei klachten. Het kan leiden tot concentratieproblemen, slapeloosheid, boosheid, minder sociaal actief zijn, angstig zijn en depressieve gevoelens. Komt het oorsuizen door stress? Dan kunnen de symptomen toenemen en de geluiden harder klinken als je erg gespannen bent. Ook je focussen op het lawaai in je hoofd kan je meer gestresst maken en zorgen dat de schijngeluiden erger worden. Daarom is leren omgaan met stress bij tinnitus belangrijk. Want, weet je waardoor het wordt beïnvloedt? Dan kun je er aan werken en controle krijgen over de fantoomgeluiden.

Bekijk ook deze video voor meer over oorsuizen door stress

Omgaan met oorsuizen door stress: 7 tips!

Er zijn allerlei manieren om beter te dealen met dat hinderlijke geluid in je hoofd door stressvolle overbelasting. Hieronder een aantal praktische tips.

1. Cognitieve gedragstherapie

Deze therapie is erop gericht te leren omgaan met tinnitus en zo de overlast die het met zich meebrengt te reduceren.

2. Reduceer je stress

Pak je leefwijze aan. Leef minder gehaast, eet gezond, zorg voor voldoende rust. Plan zaken en los problemen op, zodat je leven minder stressvol is.

3. Zoek afleiding

Onderneem ontspannende bezigheden die je fijn vindt en plezier geven. Ga fietsen, wandelen of ga op in een hobby. Niet alleen leidt dat je af, maar het helpt je ontspannen en zorgt ook voor meer rust waardoor het lawaai in je hoofd minder prominent aanwezig is.
oorsuizen door stress

4. Geluid maskeren

Maskeer de piep, zoem, brom, ruis of andere toon in je oren door zachtjes de radio of tv aan te zetten. Zet eventueel een koptelefoon op voor een nog betere maskering. Waak ervoor dat het geluid niet te hard is, want dat kan gehoorbeschadiging veroorzaken.

5. Sport regelmatig

Regelmatig hardlopen, fietsen, tennissen of andere sport bedrijven helpt stressgevoelens te verminderen. Tijdens de inspanning maakt je lichaam endorfines aan die je een fijn gevoel geven en stresshormonen bestrijden.

6. Ontspanningsoefeningen

Ook yoga, ademhalingsoefeningen, Thai Chi en massage zijn manieren om te relaxen.

7. Stimulerende middelen

Tinnitus kan door het gebruik van onder andere koffie, alcohol, chocolade, cola en nicotine erger worden. Gebruik er minder van en ervaar het verschil.

Heb jij ervaring met oorsuizen door stress? Hoe ga je ermee om? Je ervaringen lees ik graag.

Meer Artikelen

77 reacties Plaats reactie

 1. Ik heb al een poos een hoge piep in mijn hoofd. Geen idee waneer het is begonnen, maar ik ontdekte de piep toen ik aan meditatie ging doen. Onbewust heb ik waarschijnlijk de stilte vermeden vanwege de piep en ben ik bezig gebleven, me omringd met geluiden. Niet bepaald ontspannen. Ik heb besloten me niet te ergeren aan de piep want dan wordt het erger. Als ik de piep hoor besef ik me dat ik dus even stil ben en dat dat goed voor me is. Ik heb er dus een positieve draai aan gegeven en het geluid maar geaccepteerd, want een andere oplossing is er niet.

  Beantwoorden
  • Ik ontdekte de piep tijdens een meditatie. Bij elke meditatie die ik daarna deed werd de piep meer aanwezig. Na een paar dagen was de piep constant aanwezig. De piep is eigenlijk meer aanwezig op momenten dat ik ontspannen ben, op momenten dat ik gespannen ben is de piep vaak helemaal weg. Ik vind het eigenlijk wel een rustgevend geluid. Ik ging mediteren om rust in mijn hoofd te krijgen. De rust kwam en er kwam ook een geluid bij. Hoe meer het geluid aanwezig is des te meer rust heb ik en ik kan me verder zelf prima concentreren op alle andere zaken.

   Beantwoorden
    • Je noemt het krekels zo ervaar ik het ook. Tandarts kon niks vinden. Kaakchirurg had het over gespannen pijnlijke kaken vooral mijn bovenkaak. Moet nu 6 weken mijn kaken vooral rust geven. Geen grote happen of pitten. Niet kauwen op kauwgom vi gers etc. Relatie tot die oorsuizen (krekels) kon ie niet echt geven. Ik hoop dat het tijdelijk is.

     Beantwoorden
     • Ook ik heb vanaf half augustus in beide oren piepgeluoden en trillingen (drilboorgeluid) probeer me rustig te houden maar lukt niet altijd. Onze zoon is begin dit jaar overleden aan kanker na een ziekbed van 6 weken het heeft heel wat bij me losgemaakt. Dacht dat ik het wel aankon. Maar na 6 maanden acuut oorsuizen van alle stress. Aangezien ik het alleen niet zo kan verwerken ga ik nu psychische hulp zoeken en hoop dat ik toch nog van het vreselijke getril en gesuiz in beise oren er vanaf te komen. Wens jou heel veel sterkte, weet wat het is…..

   • bij meditatie kun je in de gevarenzone terechtkomen
    dat kan worden een regelrechte ruzie tussen bewuste en onbewuste
    je geheel aan psyche zal dan worden verwoest
    al ruim voor deze tijd treedt een voorbehoedmiddel in werking
    tinnitus kan zo’n middel van profylaxis zijn
    er geldt dan, heel raar: it’s not a fault, it’s a feature
    of dit jouw geval is weet ik niet, het is het nadenken waard

    Beantwoorden
 2. Anderhalf jaar geleden werd ik s’nachts wakker met een hele harde piep in mijn oren. Na een paar seconden wist ik dat deze piep niet zomaar voorbij zou zijn. Het hele weekend was deze piep heel hard. Ik ben ontspanningsoefeningen gaan doen, ik doe aan yoga en ben gaan accepteren dat het er is. Ik ben er de ene keer meer bewust van dan de andere keer, ligt eraan hoe moe ik ben en hoe hard de piep aanwezig is. Wel op internet gezocht en bij Jack Boekhorst(www.optimalegezondheid.com) zijn programma tegen tinnitus (oorsuizen) besteld. Dit heeft me meer inzicht gegeven. Het daadwerkelijk veranderen van mijn leefstijl is op kleine punten gelukt. In de afgelopen ander half jaar heb ik 3 x een moment gehad dat het weg was voor 5 minuten. Deze 5 minuten gaven me vertrouwen dat het over kan gaan. Dit was heel bijzonder om weer te ervaren dat het stil was. Ik leg zelf heel erg de relatie met stress. De verkramping door stress zit bij mij veelal in mijn schouders, nek, kaak (verbijten) en gezicht. Wanneer ik meer stress heb, is de piep ook harder. Ik gebruik de piep dan ook als signaal dat ik rustiger aan moet doen. Daarnaast is de leefstijl ;genoeg slaap, voeding en beweging naast stress en emoties ook zeker van invloed. Wat heel frappant is, is dat mijn man sinds vorig jaar zomer ook last heeft gekregen van een piep. Bij hem kwam het langzaam opzetten, eerst een paar keer een lange piep die uitdoofde en daarna kwam deze vaker terug. Uiteindelijk is een zachte piep blijvend gebleven. Ook hij geeft er weinig aandacht aan en is zich er het meest bewust van als hij gaat slapen. Af en toe wordt deze zachte piep weer opgevolgd door een hele harde piep.
  Ik ben niet op zoek naar een oplossing, ik pak het wel mee wanneer er dingen op mijn pad komen, voornamelijk in de alternatieve sfeer. Binnenkort voetreflexzone behandeling. Wanneer er vorderingen zijn, zal ik het zeker laten weten.

  Beantwoorden
 3. tja wat kan ik zeggen.. Ik heb het al jaren een piep in mijn rechter oor soms zacht soms hard 24u en soms snachts harder dan probeer ik er niet aan te denken maar dat is moeilijk ik denk dat het is gekomen door motor ongeluk dat realiseerde ik mij pas jaren dus je kan er niks aan doen het blijft en gaat nooit weg je moet er mee leven zoals anderen weer andere dingen hebben niet aan denken is de enige optie makkelijk gezegt dan gedaan natuurlijk iedereen is anders maar een ander advies heb ik niet.

  Beantwoorden
  • Beste John,
   Recent heb ik gehoord over een nieuwe vorm van therapie voor tinnitus/oorsuizen waarbij je gehoor wordt getraind met een ‘ tegengeluid’ . Dat is hetzelfde principe als wat er wordt gebruikt bij koptelefoons in vliegtuigen. De frequentie van de piep wordt door een tegenfrequentie opgeheven.
   Ik zou dat zeker opzoeken op internet!
   Veel succes! Albert Sonnevelt

   Beantwoorden
 4. EMDR geeft ook verlichting. Volume van mijn 2 tonige tinnitus (hoge piep en krekels) is naar mijn idee verminderd en kan ik er ook beter mee leven.

  Beantwoorden
 5. wat is emdr? ben vier weken zwaar verkouden geweest tevens men broer overleden hoorde dat die kanker had en kort te leven had van een op andere dag moest voorgoed afscheit nemen van men broer en hij heefd t zes weken weten te redden was voor mij erg emotioneel hier na na afscheit oorsuisingen gekregen

  Beantwoorden
    • EMDR is geen website, maar een nethode om bepaalde zaken te kunnen hanteren om van trauma’s af te komen of aandacht af te leiden van pijnlijke zaken. Zoek op youtube EMDR en je krijgt veel oefeningen te zien.Oorsuizen en lichte doofheid, aan rechteroor gehad. Achteraf bleek dat ik vernauwde hartkransslagaders had :(( Dus pas ermee op, kan ook met je hart te maken hebben!Niet per sé . Ben dit jaar gedotterd en veel probl;emen en nog steeds. Men gooit het op cholesterol, verdraag geen statines, maar heel veel stress door onbegrip in me omgeving. Werkloosheid, nooit geen leuke baan,chronisch rond moeten komen van laag inkomen. Het sloopt je, zelfs zoveel dat ik het leven niet meer zie zitten. Met name gezeik dat je positief moet denken, eens uit moet gaan. Ja waarvan?Stress is de grote boosdoener, werk je niet ben je paria, ben je ouder dan 50 ben je afgeschreven, Wat hebben we toch een fijne maatschappij. Ben echt ‘trots’op dit land dat mensen systematisch sloopt!

     Beantwoorden
     • Beste .Ik herken best wat in wat je hier zei maar lees dit nu pas.Ik heb deze site nu pas ontdekt.Ik wens je veel sterkte toe. Ja 50 dan lijk je niets meer waard.Dat ondervinden wij ook mijn man en ik.Hoe hard je ook knokt.En dat helpt niet tegen stress en alle gevolgen daarvan.Onbegrip is isolerend en sloopt je

 6. Hallo,
  Sinds 6 maand heb ik last van oorsuizen. Ineens was het er.
  Ik heb eerst medicatie gekregen van mijn huisdokter, maar na anderhalve maand ben ik last de neus keel oor arts geweest. Geen gehoorschade, integendeel; ik hoor uitstekend. Ook andere dingen werden uitgesloten.
  Maar het suizen bleef doorgaan….
  Nu valt het me toch op dat het stopt als ik een hele tijd, en dan gaat het over weken, rustiger ben. Ik probeer me zo rustig mogelijk te houden maar dan opeens (we hebben een puber die ongelooflijk kan uitvliegen) begint ze weer te roepen en te brullen, mijn stress neemt ineens heel erg toe en ik heb terug last….
  Wij hebben 3 kinderen, waarvan 1 drama queen. Echt waar, ik zal blij zijn als die het huis uit is.

  Beantwoorden
 7. Blijkt dat oorsuizen niet in je oren zit, maar dat je hersenen geluiden registreren ( die er dus niet zijn), wat vergelijkbaar is met fantoompijn. Ik las op de website van Beter Horen dat zij een therapie aanbieden die bij 75% van de gevallen voor verbetering zorgt. Hoopgevend dus.

  Beantwoorden
 8. Sinds 2 jaar heb ik last van oorsuizen. Wegens zware ziekteprobemen in het gezin heb ik, nog steeds, heel veel stress en neem ik sindsdien ook Temesta.Sindsdien is ook het oorsuizen begonnen. Ik vraag me af of het alleen met de stress te maken heeft of dat Temesta ook een (mede)oorzaak kan zijn . Ik probeer nu de Temesta af te bouwen wat echter zeer moeilijk is. Veel afleiding is voor mij ideaal om me het oorsuizen om te gaan.

  Beantwoorden
 9. Allemaal herkenbare reacties. Ook bij mij een heel vervelende piep die in frequentie, toonhoogte en intensiteit wisselt. In ben erachter dat hij in tijden van onrust en stress verergert.Dan klinkt hij soms wekenlang als die testbeeldpiep van vroeger als er storing was op de TV. Heel hinderlijk, maar afleiding zoeken werkt wel.
  Bij mij is twee jaar geleden de ziekte van Ménière vastgesteld, vandaar waarschijnlijk ook die tonen aan vooral de linkerkant van mijn hoofd. Mooi idee dat je de terugkeer van de piep kan beschouwen als een signaal dat je weer even aandacht aan de rust in jezelf moet besteden.

  Beantwoorden
 10. Ik heb ook al 3 jaar tinnitis, ontstaan tijdens een burnout. als ik ga slapen, dan doe ik de gele slaapoordopjes in, zodat ik niet nog vaker wakker word van buitengeluiden of huisgeluiden.
  Het geluid neemt wat af, als ik belangrijke stappen onderneem voor mijn persoonlijke groei, en de klachten nemen toe als ik van alles uitstel. Ook al je een heethoofd krijgt, zoals bij een opvlieger, neemt t geluid toe. Bij mij is het als t horen van je hartslag in de rechter oor.Dit geluid hoorde ik vroeger alleen, als ik zwaar verkouden was, soort van bonken in je oor.. Maar dan ging t weer over natuurlijk.

  Beantwoorden
 11. geachte heer Sonnevelt,

  In het boek; Davies (2013) Handboek triggerpoint therapie wordt op blz 104 de triggerpoints in de kauwspier en op blz 84 de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier (Sterno Cleido Mastoid (SCM)) genoemd als oorzaak van tinnitus.

  SCM: http://www.triggerpointboek.nl/headache.htm
  Kauwspieren: http://www.triggerpointboek.nl/tmjdisor.htm

  mvg,
  jan jansen
  Ik heb geen enkele affiliatie met dit boek/site behalve dat ik het kan aanraden omdat ik het zelf gebruik voor mijn eigen vorm van tinnitus.

  Beantwoorden
 12. Hallo Albert,
  Vroeger hoorde ik na een avondje stappen in een discotheek of na een concert een voortdurende pieptoon in mijn oren, maar die was de dag erna weer weg.
  Ongeveer 6 jaar geleden speelde ik in een percussieband en ik droeg altijd oordopjes die speciaal voor mijn oren gemaakt waren. Eén keer echter, toen ik dacht dat we klaar waren na een optocht en ik mijn oordopjes uit had gedaan, ging de groep spontaan weer spelen om al spelende door een soort tunneltent naar de grote tent te gaan die daar speciaal voor die dagen was opgezet. Zonder mijn dopjes weer in te doen (daar was geen tijd voor) liep ik met de groep trommelaars door die tunnel mee. Daar dreunde het geluid zo hard dat het echt pijn deed in mijn oren.
  Korte tijd daarna hoorde ik thuis vaak een pieptoon in mijn oren als ik ’s avonds rustig op de bank tv zat te kijken. Ik dacht dat het steeds van een adapter van één van de laptops kwam. Het duurde echt een paar weken tot het tot me doordrong dat die hoge ruisende piep in mijn eigen hoofd zat.
  Het geluid is er nu 24/7 en ik ben bij een audiologisch centrum geweest en kreeg daar te horen wat ik eigenlijk al wist. Ik heb last van tinnitus. In het slakkenhuis in mijn linkeroor zijn vele trilhaartjes beschadigd wat een onomkeerbaar iets is.
  Dan kun je twee dingen doen: Je kunt in de slachtofferrol kruipen en je constant heel erg zielig en behept voelen. Maar je kunt ook, en dat is wat ik deed, het feit accepteren en denken: Ik kan hier nog net zo goed honderd mee worden.
  Ik hoor nog steeds ook de vogels fluiten en ik kan nog steeds naar mijn lievelingsmuziek luisteren.
  En ja, stress verergert de tinnitus dus ik probeer zoveel mogelijk stresssituaties te voorkomen of te verbannen.
  Waar ik het meest last van heb zijn momenten waar meerdere harde geluiden door elkaar te horen zijn. Bijvoorbeeld feesten met veel mensen, waar muziek en diverse gesprekken te horen zijn. Die geluiden worden één grote brij aan rumoer waar ik mij niet meer kan concentreren op één stem om een gesprek te kunnen voeren. Ik kan me dan in een grote groep mensen heel eenzaam voelen.
  Als ik het heel goed tot me laat doordringen dat het nooit meer stil in mij zal zijn, stil om me heen, dan kan ik daar heel verdrietig van worden.
  Dan merk ik wel dat ik mijn tinnitus grotendeels wel geaccepteerd heb, maar nog niet voor de volle 100%.
  Ik blijf mijn best doen want mijn lijfspreuk is en blijft:
  Always look on the bright side of life.

  Beantwoorden
 13. Ik ga om met een vrouw van 102 jaar die tinnitus heeft door doofheid. Ze hoort allerlei geluiden in haar hoofd, begonnen met denderende treinen en nu is het steeds muziek. Vroeger heeft ze veel met de trein gereisd. Ze is van jongs af aan veel bezig geweest met muziek. En aan de hand van wat ze me verteld, kan ik nagaan in welke periode ze van haar leven leeft. De muziek gaat van nu naar vroeger. Ze heeft een tijd lessen genomen op het conservatorium van Utrecht en hoort op het ogenblik steeds koren zingen. Inderdaad bij stress, opgewondenheid en woede is de tinnitus erger. Het vermoeid haar heel erg. Ze hoort het dag en nacht, zo gauw ze wakker is.

  Beantwoorden
  • Beste Els,
   Wat een bijzonder verhaal. Zeker omdat blijkt dat oorsuizen een fantoomgeluid blijkt te zijn in de hersenen is er nog veel mysterie rondom dit fenomeen. Dank voor het delen. hrt grt Albert Sonnevelt

   Beantwoorden
 14. Mooi artikel Albert en een veelvoorkomend probleem waar ik in de laatste jaren veel ervaring mee heb opgedaan.

  Stress is vaak een veroorzaker (lang niet altijd) maar door stress wordt de klacht vaak wel in stand gehouden. Met andere woorden door stress te reduceren, zoals je dat zo mooi beschrijft, kun je invloed uit oefenen op de ernst van de tinnitus.

  Stress heeft echter ook een enorme invloed op spieren in het algemeen maar in dit geval ook op de nek en hals spieren. Er zijn bepaalde spieren die berucht zijn i.v.m. tinnitus. Als je deze spieren behandeld, de triggerpoints (zijn kleine spierknoopjes) oplost en weer (spier) ontspanning aanbrengt heeft dat vaak gauw effect.
  Daarnaast zorgen hele specifieke maar makkelijke ontspanningsoefeningen voor de spier dat de klacht sneller verdwijnt of vermindert.

  Ik heb al diverse mensen onder behandeling gehad met de diagnose ‘Meniere’, die toch volledig van hun klachten zijn afgekomen. Of die vermindering ervaren van hun klacht.

  Dit wilde ik nog even toevoegen aan je mooie blog Albert

  Beantwoorden
 15. Beste mensen, ikzelf had enorme tinnitus en ben er bijna volledig van af. Hieronder meer over de oorzaak en de oplossing in mijn geval.
  Erg vergeten wordt de meest voorkomende vorm van stress : elektrostress.
  De straling van mobiele telefoons, masten, wifi, dect,… heeft een enorme inpact op onze cellen ze leiden tot oxidatieve stress (getuigen meer dan 15 000 studies terzake !), schommelingen in bloeddruk, bloedsuiker, klontering van rode bloedlichaampjes, …
  Ikzelf had door te hoge blootstelling eraan spierpijn, slapeloosheid, tinnitus, hartritmestoornissen, evenwichtsstoornissen , verlammingsverschijnselen, concentratie- en geheugenproblemen, maagzuurbranden, … Iedere specialist vond wel een ziekte in zijn branche (neuroloog, hartspecialist, beginnende atypische MS, Meunière, fybromyalgie, …) en ik nam veel medicatie die allemaal niets hielpen.
  Na het verwijderen van alle stralingsbronnen in huis (wat de nachtrust en bijhorend herstel ten goede komt) en het vermijden van stralingsbronnen buitenshuis zijn bijna al mijn klachten weg, inclusief de enorme tinnitus.
  Misschien de moeite om eens te testen of uw klachten ook niet veroorzaakt worden door alle stralingsbronnen die 24/24, 7/7 op uw cellen inwerken. Eens weekje alles uitzetten (Wifi, dect, mobieltje), zeker ’s nachts en overdag zoveel mogelijk vermijden en zien of er verandering optreedt in bepaalde symptomen ? voor mij een wereld van verschil !
  Meer info vindt u op http://www.stopumts.nl, http://www.stichtingehs.nl, http://www.beperkdestraling.org, http://www.stralingsarmvlaanderen.org

  Beantwoorden
 16. Na het lezen van dit interessante artikel en dito reacties voel ik mij geroepen ook een duit in het zakje te doen.

  Ik heb in februari 2014 een lichte TIA gehad en kort daarna begon het piepen in mijn linkeroor. Er bestaat weliswaar (nog) geen wetenschappelijk bewijs (ik heb het in elk geval niet kunnen vinden) voor een verband tussen een TIA en tinnitus, maar ik ben er zelf van overtuigd dat beide zaken samenhangen. De huisarts was hierover erg kort van stof: “Tinnitus, niks aan te doen, daar moet je mee leren leven”. Ik ben echter onderzoekend en kritisch van aard en ben dan ook op zoek gegaan naar meer kennis van en achtergrondinfo over tinnitus. Alle eerder genoemde aandachtsgebieden ben ik inderdaad tegengekomen, maar ik ben bovendien wijzer geworden door de volgende website: http://www.ahealthylife.nl/5-natuurlijke-remedies-tegen-tinnitus/ . Ik kan natuurlijk geen garanties geven, maar ik zou iedereen van harte willen aanraden deze pagina eens goed te lezen. Ik ben na het lezen hiervan begonnen met het slikken van Ginkgo Biloba en Magnesiumcitraat (let op: magnesiumcitraat en geen magnesiumoxide). Na maandenlang heel veel last te hebben gehad van een erg vervelende 24/7 piep in mijn linkeroor ben ik er nu zo goed als geheel van af. Hopelijk blijft dat zo 🙂 …

  Beantwoorden
 17. Beste Guus, Dank je wel voor jouw bijdrage! Ik weet zeker dat weer een aantal mensen op andere gedachten kan brengen. Fijn dat je een alternatief aanbied voor oorsuizen en tinnitus. Juglen Zwaan van Ahealthylife is iemand die heel serieus met zijn vak bezig is en ook een gezonde kritisch blik heeft. Ik wens je een ontspannen dag toe! Hartelijke groet, Albert Sonnevelt

  Beantwoorden
 18. Ik zou bij oorsuizen ook kijken of je bloeddruk goed is.Stress is sowieso geen goed iets. Kreeg vorig jaar te horen van een arts toen ik nog niet wist dat ik het aan me hart had dat een beetje stress niet erg was want, als iedereen met beetje stress niet meer werkte dan zou NL stilstaan. Wat kan mij werk schelen!!?Ik ben gedotterd inmiddels, medicatie ben er overgevoelig voor, stress raak ik maar niet kwijt en ik moet aanhoren dat het mijn schuld is, dat ik stress heb! Ik wil rust en heb die hard nodig om op te laden, het feit dat omgeving je niet begrijpt en denkt dat je je aangesteld hebt vind ik het ergste. Als alleenstaande sta je overal alleen voor. Mensen vinden je een zeur. IK voel dat ik niet meer meetel!

  Beantwoorden
  • Beste A. Het is pijnlijk om te lezen dat je het gevoel hebt dat je niet meer meetelt. Er zijn altijd mensen die jouw ervaring en talenten kunnen gebruiken. Stel je open voor contact en wellicht vrijwilligerswerk. Richt je vooral op mensen waar je energie van krijgt. Rust is het gevolg van keuzes die je maakt. Veel sterkte, Albert

   Beantwoorden
 19. Ik had vanavond een piep in mijn linkeroor, nu zeiden ze altijd, als je links piept praten ze goed over je, en rechts slecht. Maar nu, na een aantal uur, is het er nog, een hele rare hoge piep in mijn hoofd, niet mijn oor, voor mijn gevoel het hele hoofd. Tinnitus wordt er gezegd maar ik heb dit nooit. Kan door stress komen, dat heb ik. Vreemd vind ik het en ook heel eng.

  Beantwoorden
  • ik heb na een burnout aan 2x oren suisende geluiden soms keihard al 10jaar nu heb ik weer heelveel spanningen word er zo moe van en nu ook nog eens last van slikken

   Beantwoorden
   • Beste Angela, dank voor jouw reactie. Om daarmee verder geholpen te worden, heb je echt hulp nodig van een specialiseerde arts. Mijn grootste passie is om mensen te inspireren. Wanneer ze daar kracht uit kunnen putten of juist meer van het leven kunnen genieten, dan is mijn missie geslaagd. Veel beterschap! Albert

    Beantwoorden
 20. Mijn tinitus ontstond 2 dagen nadat ik met het antidepresiva Escitalopram begonnen was. Daarvoor was de depressie en de stress erg aanwezig maar de tinitus niet. De Escitalopram deed niet zoveel voor me dus ben ik cold turkey gestopt en over gestapt op Velavaxine. Om de overgang een beetje dragelijk te houden gebruikte ik 3x 10 mg oxazepam per dag. Het leek dat de tinitus stopte, dus ik dacht dat het van de escitalopram kwam. Maar nu ik de oxazepam flink afgebouwd heb tot 5 mg per dag is de piep oorverdovend weer aanwezig. Ook heb ik af en toe aanvallen van duizeligheid. Niet tot kotsend toe, maar flink licht in mijn hoofd. Ik begin hier intussen erg van te balen. Alsof de depressie niet genoeg is, ook nog die stomme piep in mijn oor…. ik hoop als ik de antidepressiva afgebouwd heb dat de piep ook verdwijnt.

  Beantwoorden
 21. Tinnitus kan ook veroorzaakt worden door electrostress, WIFI etc. Ik heb af en toe last van oorsuizen in de vorm van een ruis op het ritme van mijn hartslag. Heb het idee dat het stressgerelateerd is. Maar ook wel eens gelezen dat het een zinktekort kan zijn. Na een week hoge dosis zink per dag, ging het inderdaad weg. Af en toe komt het terug maar tussendoor ben ik er gelukkig van af.

  Beantwoorden
 22. Hoogfrequent gebitsreinigingsapparaat bij tandarts oorzaak?
  Wanneer ik mijn kaakspieren aanspan wordt het geluid (zuivere piep) harder. Ik dacht daardoor dat het misschien vanuit mijn kaak kon komen en vervolgens dat misschien de gebitsreiniging door de tandarts de oorzaak is. Hierbij wordt met een hoogfrequente trilling door een harde kop de tandsteen (plak) afgebroken. Het geluid van die reiniging komt als extreem hard over in mijn oren. Hebben meer mensen daar wel eens over nagedacht?

  Beantwoorden
 23. Ik heb tinnitus gekregen door een lichte oorbeschadiging . De leeftijd volgens de kno arts.
  Ik heb TRT gevolgd ( tinnitus retraining therapie ). Na een jaar ( zo lang kan het duren ) verdween het fantoom-geluid ( want dat is het )naar de achtergrond van mijn bewustzijn.
  Door een stressie periode is het wat teruggekomen en heb ik er weer af en toe ‘ last ‘ van.
  Maar ik maak me sterk dat het weer naar de achtergrond zal verdwijnen . Wat ook geholpen heeft is mind-fullness . Iets wat ik eerst niet in geloofde , maar nu wel in geloof en onderhand ook wetenschappelijk bewezen is . Want voor mij telt enkel wat wetenschappellijk onderbouwd is . ( zie boeken van dr. jastreboff en dr David Dewulf )

  Beantwoorden
 24. HEb al 30 jaar een hoge pieptoon in mijn hoofd. maar nu ik heel veel stress in mijn leven heb vanwege extreem hoge werkdruk, is het geluid veel luider geworden en dus hinderlijker! Echt niet te doen soms. Wat ik fijn vind, is het geluid van het stromende water in de douche en het water op mijn hoofd, want dan hoor ik de toon bijna niet omdat die wordt overstemd door een rustgevend geluid. Maar je kunt niet altijd onder de douche blijven staan natuurlijk, dus wat te doen? Maskeerder aanschaffen?

  Beantwoorden
 25. relaxing 3 hours´´video of tropical beach with blue sky white sand and palmthree op utube is beter dan zo maat de radio of muziek.Voor mij althans.Ik ervaar dit natuurlijk geluid minder dwingend om naar te luisteren..Ander natuurlijk geluid kan natuurlijk ook.
  Sporten helpt absoluut.Ik ga voor 2 a r uur per dag..Dat kan niet iedereen maar wel een uur eerder opstaan en dan flink intensief trainen voordat men aan het werk gaat..
  Het positief effect is ook herkenbaar als men naar zijn werk gaat.
  Een druk cafe met vriendelijke mensen(met muziek) werkt ook..
  Sla niet te veel drank naar binnen want tinnitus gecombineerd met een kater is een ramp.
  Stomweg een stuk lopen door de drukke stad werkt ook.
  Keihard neurieen is ook goed maar mensen gaan je vreemd aankijken.
  Zet hem op,licht je parner op als het erg heftig is maar maak er niet je handelsmerk van .

  Beantwoorden
  • Beste Sjoerd, dank je wel voor jouw waardevolle tips en bemoedigende woorden. Dit zal altijd een aantal lezers van mijn blog vertrouwen geven! Hartelijke groeten Albert Sonnevelt

   Beantwoorden
 26. Beste lezers ik heb sinds een paar weken ook een piep in hoofd .
  En ja hij gaat niet weg, ben nu een tijdje thuis ivm stress op mijn werk.
  Te veel werk en oververmoeidheid lange dagen gemaakt 5.15 uur eruit en dan soms thuis komen om 17.00/ 17.30 uur en soms 18.00 uur ivm file’s.
  Dit heeft een redelijke impact op je zelf en gezin.
  Voor de bouwvakvakantie al in het ziekenhuis gelegen omdat er een vermoeden was dat er hart problemen waren.
  Nou gelukkig niet oververmoeid dus.
  Dus ik gewoon weer naar de vakantie aan de slag of er niet aan de hand was.
  Nou echt niet ik trok het niet meer er kwam net zoveel op mij af als voorheen.
  Toen ging de deksel erop.
  Nu 2.5 weken thuis en in de rust periode is de piep er gekomen.
  Tot nu toe is het te doen tis een lichte piep wat je ervaar na een drukke dag of verjaardag en je s’avonds in bed ligt om bij te komen.
  Ik hoop dat er na deze periode er een herstel zal plaats vinden en ik hoop niet dat het blijvend is.
  Misschien zijn er mensen die ervaring hebben met een stress periode en dat de piep toon verdwijnt of blijvend is.
  Graag hoor ik van julli
  .

  Beantwoorden
 27. Ik heb ongeveer 14 jaar Tinnitus. Maar het laatste jaar is het zo enorm luid geworden. Ik kan het niet beter omschrijven als een slijpmachine die tegels doorslijpt, zo luid en scherp.
  Ik ga in Juni naar een TRT sessie om te leren het geluid naar de achtergrond te verplaatsen. Maar met zulk luid lawaai in mijn hoofd, heb ik twijfels of dit zou lukken. Zoveel problemen om in slaap te geraken en ’s morgens bij het ontwaken is het het eerste wat ik hoor. Dikwijls onhoudbaar. Maar weet ook niet hoe Tinnitus is ontstaan bij mij. Heb nooit in hevig lawaai gestaan. Weet niet of het van Stress is..? Een maskeerder hielp ook niet. Moeilijk om uit te leggen aan mensen die het niet hebben.

  Beantwoorden
  • Beste Annie, ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. Het is voor mij niet voor te stellen hoe je dagelijks weer de kracht kunt opbrengen. Veel succes gewenst met de TRT sessie. Warme groeten, Albert

   Beantwoorden
 28. Ik heb tinnitus opgelopen door lawaai, heb er 30 jaar last van. Nu ik ander werk doe heb ik het idee dat het aan het einde van de werkweek erger is. Kan acupunctuur behandeling mij misschien helpen, heb het idee dat het iets met stress te maken kan hebben.

  Groet Peter.

  Beantwoorden
  • Beste Peter, stress is altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans is in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien … (Anders had je ze al lang zelf opgelost).

   Veel succes gewenst. Hartelijke groet Albert

   Beantwoorden
 29. Hallo, In 1979 is het stijgbeugeltje in mijn gehoor vervangen.Kennelijk is er iets helemaal fout gegaan, want ik heb ernstig suizen in mijn hoofd. Ik verklaar het als een hoofd vol watten. Vreselijk vermoeiend en het beperkt me in alles. Uiteraard zijn er legio onderzoeken geweest, maar de oorzaak van de herrie is nooit gevonden. Een mogelijke conclusie is dat het vervangende gehoorbeentje niet het juiste is geweest. De eerste jaren dacht ik dat ik liever maar dood ben…Deze gedachte is nooit weggeweest, maar ik ben ondertussen 72…Veel herrie, dodelijk vermoeid. Ik vermijd mensen, kan niet naar de schouwburg of iets dergelijks en mijn gehoor is ook minimaal. Het liefst ben ik alleen…( maar niet echt natuurlijk) Geen stress of iets dergelijks. Alleen doodmoe hiervan

  Beantwoorden
 30. Beste Ria, ik maak een diepe buiging voor de weg die je moet gaan. In gedachten stuur ik je veel licht, liefde en wijsheid. Warme groeten, Albert

  Beantwoorden
 31. Absoluut top. Heb ca. vier jaar last van tinnitis. Ik ken het hele verhaal van schreeuwende meeuwen tot een spoelende wasmachine toe.
  Wat mij helpt om in te slapen en bij het wakker worden in de nacht, is het
  luisteren naar het voorlezen van een boek wat mij interesseert
  (storytell bijv.). Inspannend luisteren naar de stem, niet afdwalen want dan
  wint het geluid weer. In sessies van 15 minuten. Wordt wel een verslaving, want nu denk ik dat ik niet kan slapen, zonder mij voor te laten lezen.
  En dat is het waarschijnlijk ook. Proberen waard, toch?

  Beantwoorden
 32. Hallo ik gebruik sambroza om te slapen en dat helpt echt ik heb ook een ruis in mijn rechter oor waardoor ik niet kon slapen maar door de sambroza slaap ik 8 uur achter elkaar door

  Beantwoorden
 33. Heb begin dit jaar tot vorige week een brom/ruis gehad in mijn linkeroor. Maar nu is ie weer weg ! Ik ben dolblij en hoop dat iuk hier anderen ook mee kan helpen. Hoe ging dat dan ? Eerst neussprayen. Had niet het idee dat dit hielp, en ben er mee gestopt toen ik behoorlijk ziek werd. 36 uur knallende hoofdpijn, maar daarna wel sterk verminderde brom, wat uiteindelijk overging in een soort ruis. Dat vond ik al acceptabel, maar ik wist dat ik op vakantie zou gaan, de bergen in. Misschien heb ik gewoon geluk gehad, maar ik sluit niet uit dat het letterlijk hogerop zoeken heeft geholpen. Ik hoopte er op dat het luchtdrukverschil van invloed zou kunnen zijn en zou jullie dan ook adviseren een drukcabine in te gaan als je niet naar de bergen kan, alwaar men de luchtdruk zodanig vermindert dat de oren gaan ploppen. Het proberen waard. Wel even verwijskaart van huisarts halen, denk ik.

  Beantwoorden

Laat een reactie achter