Ongelukkig? Geluk kan je trainen

Lees hoe je van een ongelukkige dag een Valentijnsdag kunt maken

Het is Valentijnsdag. De dag waarop we onze liefde en dankbaarheid uiten naar iemand die we liefhebben of speciaal voor ons is. Met lieve woorden, een mooie kaart, een knuffel, een bos bloemen. Je kent vast het dankbare en gelukkig gevoel dat die speciale aandacht geeft, zowel aan de gever als aan de ontvanger. Er worden dan namelijk direct stofjes in je hersenen aangemaakt die je blij en gelukkig maken. Het mooie is dat je ervoor kunt ervoor kiezen om dat geluksgevoel elke dag te ervaren, door aan de slag te gaan met dankbaarheid. Dan heb je elke dag dat warme valentijnsgevoel.

It’s not happiness that brings us gratitude, it’s gratitude that brings us happiness – David Steindl-Rast

Een dankbare houding maakt gelukkiger

We denken vaak dat we geluk of vreugde moeten ervaren om dankbaar te kunnen zijn. Maar het werkt juist andersom: dankbaar zijn maakt je gelukkiger. Met een houding van dankbaarheid kies je ervoor vooral te kijken naar al het mooie dat je wel hebt, meemaakt en blij van wordt.  Natuurlijk is niet elke dag even mooi, maar er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Voor je grootste zegeningen of de kleinste gebeurtenissen. Voor je gezin, je vrienden, een zonnige dag, je gezondheid, een lekkere maaltijd, een onverwachte glimlach, een luisterend oor, je beste vriend(in), een nieuw inzicht, een prachtige wolkenlucht, muziek die je raakt of een speciaal moment. Zelfs als het niet zo goed met je gaat, kun je nog dankbaar zijn voor het feit dat dingen niet nog slechter gaan. Of voor de kansen die het je biedt. Het volgende gedicht gaat hierover. 

 • Wees dankbaar omdat je niet alles bezit wat je zou willen hebben.
 • Want anders zou er niets meer zijn om naar uit te kijken.
 • Wees dankbaar dat je niet alles weet.
 • Want dit geeft je de kans om iets te leren.
 • Wees dankbaar voor de moeilijke momenten.
 • Want deze momenten geven je de kans om te groeien.
 • Wees dankbaar voor je beperkingen.
 • Want ze geven je ruimte om te groeien.
 • Wees dankbaar voor elke nieuwe uitdaging.
 • Want iedere uitdaging maakt je sterker.
 • Wees dankbaar voor je vergissingen.
 • Want deze geven je een waardevolle les.
 • Wees dankbaar wanneer je je moe en uitgeput voelt.
 • Want dit betekent dat je je best hebt gedaan.
 • Het is makkelijk om dankbaar te zijn voor de goede dingen in je leven.
 • Maar wie ook dankbaar is voor alle minder goede dingen, leeft echt een leven van voldoening.
 • Dankbaarheid kan iets negatiefs omzetten in iets positiefs.
 • Vind een manier om dankbaar te zijn voor je problemen en je problemen kunnen je grootste zegeningen worden. 

Geluk is het gevolg van dankbaarheid

Dankbaarheid is een veelomvattend gevoel: blijheid, zachtheid, verwondering, totaal in het nu zijn, warmte, waardering … Dat laat weinig ruimte voor negativiteit. Als je bewust focust op je ‘zegeningen’, kun je onmogelijk tegelijkertijd negatieve gedachten en gevoelens ervaren. Je laadt je energie weer even op, voelt je meer de moeite waard en je zelfvertrouwen neemt toe. Als we ons goed voelen, verruimt ook onze blik. Daardoor kunnen we onze problemen vanaf een afstandje bekijken en gaan we meer focussen op kansen en mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. En het versterkt je sociale contacten. Je beseft immers bewuster hoe belangrijk sommige mensen voor je zijn en zult meer verbinding zoeken. Waarmee je ook anderen stimuleert  tot meer dankbaarheid.  Wat je uitstraalt, krijg je terug. Je hele omgeving wordt zo positiever. Onderzoeken tonen zelfs heilzame effecten op je gezondheid aan. Kortom, dankbaarheid brengt op allerlei vlakken meer overvloed en geluk.

Een kwestie van mindset: welke kies jij?

Een dankbare houding is een kwestie van mindset. Ben je georiënteerd op wat er wel is of op wat er niet is? Van nature is ons brein helaas meer geneigd om te focussen op wat fout gaat of er niet is in ons leven. Het glas lijkt vaker halfleeg dan halfvol. Je staat altijd in de file en het regent vaker dan dat de zon schijnt . Daar is een evolutionaire verklaring voor. Om te kunnen overleven was het in de oertijd belangrijk om bedreigingen te herkennen. Eén klein foutje kon de dood betekenen. Dus hoe meer je gefocust was op gevaar, hoe groter je kans om te overleven. Die voorkeur voor negatief denken heeft in onze tijd echter weinig nut. Onze problemen zijn zelden een kwestie van leven of dood. Maar we doen het vaak wel.  Met als gevolg dat we vaak voorbij gaan aan de positieve dingen die er net zo goed zijn. We zien ze niet eens of nemen ze voor vanzelfsprekend aan. Daar word je niet gelukkig van.

Ons brein is echter plastisch. Door oefening en herhaling kun je je hersenen herprogrammeren en nieuwe structuren aanleggen.  Als je dankbaarheid dagelijks een plek in je leven geeft, train je je brein om continue op zoek te gaan naar mooie, positieve momenten en gebeurtenissen en maak je ze bewust. En hoe bewuster je bent van alles waar je blij en dankbaar over bent, hoe vaker je dat geluksgevoel zult ervaren en hoe meer je positieve dingen aantrekt. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Wat begint als een bewuste oefening, verandert in een goede gewoonte: een dankbare levensinstelling die je energie en geluk geeft.

Jij kunt zelf bepalen hoe je in het leven staat. Ik kan geen enkele reden bedenken om niet te kiezen voor een positieve levenshouding. Een ding is zeker: als je focust op wat je niet hebt, zul je nooit genoeg hebben. Focus je op wat je allemaal wel hebt, dan zul je altijd meer krijgen. Kies ervoor om dankbaarheid structureel een plek in je leven te geven. Besteed er dagelijks aandacht aan,  ook – en vooral juist – als het even wat minder gaat.

Hoe doe je het?

Er zijn mogelijkheden te over om dagelijks dankbaarheid in je leven te brengen. Maak het leuk voor jezelf, zorg voor afwisseling en probeer je dankbaarheid echt te voelen, als een soort warmte van binnen. In het begin voelt het misschien onwennig, maar hoe vaker je oprecht dankbaarheid ervaart, hoe gemakkelijker het gaat. De nieuwe structuren in je hersenen verdiepen zich en wat eerst voelt als een oefening verandert in positief gewoontepatroon.

 • Uit je dankbaarheid naar anderen. Om te beginnen natuurlijk tegenover jouw Valentijn. Vertel wat je zo in iemand waardeert en wat hij of zij voor je betekent. Of schrijf ze een brief. Die kun je opsturen, maar nog intenser wordt het als je je brief persoonlijk voorleest.
 • Schrijf een paar regels of woorden in een mooi schriftje of dagboek over waar je die dag of in het algemeen dankbaar voor bent. Ben je meer visueel ingesteld, dan is een fotodagboek misschien een goed idee.
 • Schrijf een bedankbrief aan jezelf. Begin met Lieve … (je naam) en noteer waarom je dankbaar bent voor wat je hebt gedaan of bereikt in je leven, wat je in jezelf bewondert of waar je trots op bent. Het schrijven van zo’n brief alleen al geeft je een fijn gevoel, en je hebt zo altijd iets tastbaars om jezelf op te beuren als het een keer tegen zit. 
 • Gebruik de methode 2-3-21. Schrijf iedere dag in 2 minuten tijd, 3 nieuwe dingen op waar je blij of dankbaar voor bent. Doe dit 21 dagen lang.

– Begin of eindig je dag met zeggen waar je dankbaar voor bent.

– Heb je een taak afgerond? Ga dan niet meteen door naar het volgende item op je to-do-lijstje, maar geniet even van wat je hebt bereikt. Met zulke korte momenten van dankbaarheid bouw je kleine ontspanningsmomenten in en ben je weer even in het nu. Als je dat ook nog eens fysiek maakt met een schouderklopje, een luchtsprongetje of een vreugdekreet, versterk je je die positieve setting in je brein nog eens extra.

– Mediteer over iemand die belangrijk voor je is. Haal diegene voor de geest en voel je dankbaar dat die persoon in je leven is.

– Denk terug aan fijne momenten. Visualiseer ze. Je hersenen maken geen onderscheid tussen de ervaring zelf en het visualiseren ervan. Je krijgt weer datzelfde gelukkige gevoel.

 • Maak een dankbaarheidsdoos met bijvoorbeeld verhalen, beelden, metaforen, gedichten, symbolen die jou een goed gevoel geven.
 • Draag een dankbaarheidssteentje. Sta stil bij waar je dankbaar voor kunt zijn op het moment dat je het aanraakt.
 • Maak dankbaarheidsaffirmaties en spreek die met overtuiging uit. Begin met ‘Ik ben dankbaar voor en waardeer …’
 • Deel waar je dankbaar voor bent met anderen. Doordat jij het uitspreekt stimuleer je anderen hetzelfde te doen. Je creëert er een positieve sfeer mee.
 • Je kunt zelfs dankbaar zijn voor waar je naar verlangt. Ontspan en visualiseer je wensdroom alsof het al zo is. Schrijf daarna je droom op. Begin met: ‘Ik ben dankbaar dat … (alsof het al zo is). Garantie dat het ook zal gebeuren, krijg je niet, maar zo zet je in elk geval je energie daarop.
 • Er zijn ook apps met een dagelijkse dankbaarheidsoefening.

Maak er meteen een begin mee. Waar ben jij nu op dit moment dankbaar voor? Laat het weten in een reactie hieronder en deel je geluk.  Of deel deze blog via de Social Media knoppen, want gedeeld geluk is dubbel geluk!

Meer Artikelen

44 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Albert,

  Mijn zoon is in juli op 18-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie na een 5 jaar onmenselijk gevecht tegen leukemie. Hoe kan ik hiervoor dankbaar zijn? Mijn enige, allerliefste zoon en beste vriend is dood, plus hij heeft heel erg geleden.
  Graag zou ik antwoord krijgen.

  • Beste Iris,

   Dankjewel voor de reactie op mijn blog.
   Wanneer je door zo’n intense fase van je leven gaat, lijkt het me haast onmogelijk om aansluiting te vinden bij de tekst van mijn blog.
   Dan gaat het geluk in deze context meer over geluksmomenten, die flinterdun aanwezig zijn tussen hoop en wanhoop.
   Zelf ben ik vader van vier prachtige dochters, maar dan kan ik nog steeds geen voorstelling maken van het onvoorstelbaar verdriet wat je moet doormaken wanneer je een kind verliest.
   Ik heb een diep respect voor de zorg en de kracht die je in je hebt om deze beproeving te dragen.
   Er zijn geen woorden van troost die deze leegte kunnen vullen. Er is geen aanraking die het gemis ongedaan maakt. Er is geen enkel antwoord dat op de vraag; ‘Waarom?‘ afdoende is.
   Hier rest slechts het verduren van rauwe pijn.
   Wanneer ik over geluk schrijf, dan verwijs ik naar de drie elementen die hiervoor van toepassing zijn: dankbaarheid, acceptatie en vertrouwen.
   Maar deze lijken mij in een periode van rouw haast ongepast en onbereikbaar.
   Daarom heb ik geen tips of adviezen, want die kunnen direct belerend en aanmatigend over komen. Hier is de liefde van dierbaren, respect van de omgeving en nabijheid van lotgenoten meer op zijn plaats.

   Veel liefde,

   Albert Sonnevelt

 2. Ik ben dankbaar voor de goede inzichten die deze site biedt. Ook ben ik er dankbaar voor het feit dat de situatie dat ik nu overspannen thuis zit, ook voordelen heeft. Zo heb ik mij de laatste weken beter leren kennen en wordt het steeds eenvoudiger om mijn hart te volgen. Het helpt daarbij enorm dat ik een partner heb die niet oordeelt, maar mij alleen maar steunt.

  • Beste Margriet, dank voor jouw reactie. Blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

 3. GELUK(t) …..Het is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig maken is gelukkig zijn. Geluk dat je deelt wordt vermenigvuldigd. Vaak willen wij het eerst zien voor we het kunnen geloven, maar als je het gevoel hebt dat je iemand wilt verrassen, blij wilt maken, al kosten soms de kleine dingen vaak al moeite, dan ben je achteraf vaak toch blij dat je het wel hebt gedaan en heb je ook een gevoel van dankbaarheid dat het is gelukt. Als je dan ook nog vaak onverwachts een dankbare liefdevolle reactie mag ontvangen, of een bemoediging om het ondanks tegenwerking en teleurstellingen toch vol te houden, merk je uiteindelijk hoe de endorfientjes gaan werken. Je kunt niet op commando blij worden, maar zolang als er mensen zijn die blij zijn als ze je zien, of horen, waar je iets voor kan en mag betekenen, is iedere dag toch weer een nieuwe uitdaging, ook als het geen HAPPY VALENTIJN is.

  • Beste Tineke, dank voor jouw waardevolle aanvulling op mijn blog. Jouw inzichten getuigen van veel levenswijsheid. Blijf ze delen met de wereld! Hartelijke groet Albert

 4. Met veel plezier volg ik de opleiding seniorencoach. Ik heb veel geleerd, tot inzichten gekomen en ben ontzettend dankbaar dat ik deze opleiding doe met mensen die zo veel toevoegen aan mijn leven. Het is bijna niet in woorden uit te drukken. In de lesmap, kwam ik wat typfoutjes tegen en die gaf ik dan door aan Miranda via de mail. Vandaag kreeg ik het boek, kiezen vanuit je hart. Met een lief briefje erbij! Bedankt voor het meewerken aan nog beter lesmateriaal. Dat zijn geluksmomenten, heel dankbaar dat Sonnevelt op mijn pad is gekomen. Groeten Rosanna

  • Hey Rosanna, hartelijk dank voor reactie. Laten we elkaar blijven ondersteunen. Ik wens je nog heel veel plezier & succes met je opleiding seniorencoach. Hartelijke groet Albert

 5. Hoi Albert,
  Ik ben nu denk ik zo,n jaar bezig met iedere avond op te schrijven wat ik anders had kunnen doen die dag en waar ik dankbaar voor ben. Heb is inmiddels een routine geworden. Ik zal het niet meer willen missen. Dankbaar dat jij op mijn pad gekomen bent.

  • Hey Ilse, dank voor je reactie. Mooi om te horen. Tot ziens bij het volgende Coachplek Live Event! Hartelijke groeten Albert

 6. Ja Albert heel goed zo’n mooi stukje! ’t is eigenlijk zo simpel, maar we vergeten het gewoon weer… Er is zoveel om dankbaar voor te zijn! Denk alleen al maar aan die arme vluchtelingen die in een bootje op de oceaan drijven… Wij hebben het zo goed hier! Goed dat je er ons aan helpt te herinneren!!!
  Veel liefs en geluk!!! Marjan

  • Beste Marjan, dank voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft mij het plezier om iedere week weer een nieuwe blog te schrijven. Hartelijke groet Albert

 7. Hartelijk dank voor je blog. Heel waardevol en zeker om meer bij stil te staan en bewust te kijken waar je dankbaar voor kan zijn.

  • Beste Lia, altijd fijn om een positief hart onder de riem te krijgen! Dank je wel daarvoor. Hartelijke groeten Albert

 8. Inderdaad Albert, jij plaatst alles op het “juiste” moment! Het zijn iedere keer toch leermomenten, ook ik ben niet te oud om nog iets te leren. ??

  • Beste Elly, dank voor jouw reactie. Ik krijg altijd veel vragen over het thema “geluk” .Dus ik dacht dat het wel tijd werd voor een blog. Hartelijke groeten Albert

 9. Dank je wel Albert voor je mooie woorden je staat er vaak niet bij stil vooral als je in een negatief spiraal zit maar nu ik dit lees denk je daar over na ik heb nu al 2 dagen een prakje gegeten en ben daar blij en trots op ik zeg dan ook dat ik tros ben op mezelf en ook mijn dochter vraagt mam heb je wat gegeten en dan vertel ik haar en dan is zij blij en ik ben daar zelf ook blij mee nog maals Albert Hartelijk Dank gr van Joke

  • Lieve Joke, dank voor jouw mooie reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten Albert

  • Beste Josephine, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groeten, Albert

 10. Dank je wel, Albert, voor deze inspirerende blog en voor de mooie praktische tips die je hierin met ons deelt.

  • Heel graag gedaan Els. Wie weet tot ziens op het volgende Coachplek Live Event. Hartelijke groeten Albert

 11. Wat een héérlijk bericht op ook al zo’n héérlijke (Valentijns)dag! Dankjewel voor deze fijne resonantie. Mooi!
  Ik word er erg blij van. En voel me dankbaar dat ik zo’n goede ontvangstmodus heb. Én dat ik ooit besloot om jou te ontmoeten. Waardoor ik nu dit fijne Valentijnscadeautje van je mag ontvangen…
  Met extra dankbaarheid m’n dag door vandaag.
  Happy Valentine! Met liefs uit Brabant. X

  • Hey Elisabeth, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groeten Albert

 12. Dankjewel Albert! Ik ben dankbaar dat ik precies op het juiste moment jouw blog open en bevestigd wordt in alles waar ik dankbaar voor ben …. :-). Vandaag veel liefs!

  • Beste Louise, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een gelukkig leven … Warme groeten, Albert

 13. Dankbaarheid,ik beoefen het al langer,het is altijd fijn dit nog eens bevestigd te zien in een mail met dankbaarheid ontvangen.

  • Beste Monique, dank voor jouw bevestiging over het belang van dankbaarheid. Hartelijke groeten Albert

 14. Wat een eye opener! (1 oog beetje dicht door ontsteking)
  Ik voel mij meteen dankbaar voor het prachtige weer, zo mooi.
  En dat eindelijk vanmorgen vroeg mijn verwarming is gemaakt na 2 mnd.
  Voor de liefde van een achternichtje, zo mooi, we kunnen alles delen.

  • Hey Soesja, dank voor het delen. Op die manier maken we de wereld steeds bewuster van het effect van dankbaarheid. Hartelijke groeten, Albert

 15. Albert, je weet iedere keer weer een goede snaar bij mij te raken en ik ben dankbaar daarvoor gevoelig te zijn (geworden). Die dank geef ik je graag.
  Dankbaar ben ik ook nog steeds voor de immateriële rijkdom die mij deel werd, zoals ik neerlegde in onderstaand gedichtje in 1987.

  Rijk? niet te tellen!
  Alles wat ik buiten mij gezocht heb
  is binnen mij.
  Klein en onwetend gehouden ikje
  wat kon je ook anders?
  Gewoon op het verkeerde been gezet!
  Het kind in me
  is mijn wezen
  en op de weg daar weer heen
  moet ik alles herbeleven
  en ik ben daartoe bereid.
  Ik was het zicht op mijn wezen kwijt
  tot ik in een fractie van een moment in mijn borst
  een alles vullende warme kloppende levende
  kazuifelwitte, krachtige en totale plasma-achtige massa zag en voelde
  en het is gebleven.
  Ik heb mijzelf blij herkend in dat,
  mijn wezen, mooi, gaaf en dissident.
  Ondanks alle beuken en inbreuken
  ben ik in mijn wezen gaaf en onberoerd gebleven.
  Als een krachtig leven gevend, kloppend, mooi en niet kapot te krijgen
  geheel en compleet deel van het geheel van alles wat is.
  Dat is goddelijk veel.
  Ja ik ben rijk.
  Cees HM de Bruin

  • Hey Cees, bedankt voor je positieve feedback! En natuurlijk ook weer dank voor jouw mooie aanvulling op mijn blog. Hartelijke groeten Albert

 16. Goedemorgen Albert,
  Wat een mooi gedicht! Heb het meteen overgeschreven. Dank voor je inzichten.
  Mvg
  Ingrid Röge

  • Beste Ingrid, graag gedaan! Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen met het verminderen van hun negatieve stress in het leven. Hartelijke groeten Albert

 17. In eerste instantie vond ik het woord ‘dankbaarheid’ wat bombastisch klinken. Maar als ik je artikel zo lees, dan is er geen speld tussen te krijgen dat dankbaarheid inderdaad de deur is naar meer tevredenheid en geluk. Dank voor je mooie inzichten die je met ons deelt.

  • Beste Han, alle beetjes helpen om meer bewustzijn te krijgen op het gebied van geluk en dankbaarheid. Dank voor jouw reactie. Hartelijke groeten, Albert

 18. Goede morgen Albert
  Ik ben dankbaar voor de berichten die ik krijg van Sonnevelt opleidingen. Dit bericht heeft mij bewust gemaakt van het feit dat ik toch nog regelmatig vergeet om dankbaar te zijn voor …….
  Dank je wel

  • Ik ben dankbaar voor mijn vriendschappen, waarin ik kan delen, wijsheid vind en waarin ik liefde ervaar die bij elkaar optelt!

  • Hey Karin, graag gedaan. Ik waardeer jouw compliment. Ik hoop dat ik je mag blijven verrassen met inspirerende blogs over thema’s zoals “geluk”. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Geef een reactie