Kiezen met je hart: 7 tips om op je gevoel af te gaan!

Kiezen met je hart is gaan voor wat je écht raakt én belangrijk vindt. Toch is je intuïtie volgen niet altijd even gemakkelijk. Want, wat doe je als je een prachtige baan met dito salaris en arbeidsvoorwaarden krijgt aangeboden? Hap je toe, omdat je verstand zegt: die kans krijg je nooit weer? Of volg je je gevoel dat zegt: niet doen. Lastig hé? Hieronder enkele tips hoe je kunt kiezen met je hart!

Tip 1. Hoe reageert je buik?

Kies je met je hart? Dan voel je dat in je buik. Of het nu goed is of fout. Want, bij een juiste beslissing geeft het je een waar verliefdheidsgevoel. Je krijgt van die heerlijke vlinders in je buik. Voelt het daarentegen log en zwaar aan? Als een steen? Dan is je beslissing niet goed. Moet je weer eens kiezen? Luister dan naar je buikgevoel.

Tip 2. Zoek de stilte op

Je gevoel kun je niet dwingen. Dus, moet je een besluit nemen en wil je kiezen met je hart? Ga er dan niet op zitten broeden, want dat werkt niet. Vaak leidt het tot gemaal en gepieker. Je bent er dan veel te dwingend mee bezig. Zoek liever de rust en stilte op. Ga lekker wandelen in het bos of langs het strand. Neem even afstand en laat de boel de boel. Voel de wind, regen, zon et cetera. Breng je geest tot rust en kom in het hier en nu. Ook mediteren helpt. Op een gegeven moment komt je gevoel vanzelf naar boven en ontdek je wat je hart sneller laat kloppen. Gewoon doen!

Tip 3. Begin een intuïtiedagboek

Om je gevoel te volgen en te kiezen met je hart helpt het om een tijdje een zogenaamd intuïtiedagboek bij te houden. Bedoeld om te leren vertrouwen op je intuïtie. Hoe het werkt? Doe elke dag eens een voorspelling over iets en schrijf die op. Bijvoorbeeld: mijn intuïtie zegt dat…. Mijn gevoel geeft aan dat…. Weet je wat de uitkomst is? Dan noteer je die erbij. Of die nu klopt of niet. Na verloop van tijd ontdek je dat je steeds beter naar je hart luistert en goede voorspellingen doet.

Tip 4. Luister niet naar het ja-maar stemmetje

Op je buikgevoel afgaan, is best moeilijk. Want, weet je wat te kiezen? Dan komt onherroepelijk dat bekende ja-maar stemmetje om de hoek kijken. Vaak is dat je angst die spreekt en met allerlei bezwaren en tegenwerpingen op de proppen komt. Dat is niet zo raar, want kiezen met je hart betekent uit je comfortzone stappen het onbekende tegemoet gaan. Laat je daardoor niet leiden. Vertrouw erop dat je gevoel je niet in de steek laat. En… is je keuze niet de juiste? Dan is er nog niets aan de hand. Terugkomen op je besluit kan en mag. Of stuur je koers bij in de richting die je werkelijk wilt.

Tip 5. Kiezen met je hart? Luister naar je dromen

Je dromen opschrijven of inspreken op je smartphone helpt je vanuit je hart te kiezen. Want, dromen zeggen veel over wat je voelt, denkt, wenst, verlangt of waar je bijvoorbeeld bang voor bent. Je neemt als het ware een kijkje in je onderbewustzijn. Dus, sta je voor een moeilijke keuze? Houd dan een tijdje bij wat je dromen je vertellen. Gaandeweg ontdek je ongemanifesteerde verlangens en kom je tot nieuwe en verrassende inzichten die je zeker helpen met je gevoel te kiezen en niet je verstand.

Tip 6. Haal het kind in je naar boven

Toen je nog een kind was dacht je niet na over wat je deed. Je luisterde gewoon naar je gevoel. Eenmaal volwassen ben je meer en meer op je verstand gaan vertrouwen. Kiezen met je hart ben je eigenlijk uit het oog verloren. Dus, sta je voor een keuze? Haal dan het klein kind van vroeger weer naar boven en doe als toen. Reageer spontaan zonder erbij na te denken. Zeg: “Ja, dat vind ik leuk”. Klaar!

Tip 7. Doe wat jouw hart je ingeeft

Het gebeurt nogal eens dat je leeft naar de wensen, waarden, normen en verwachtingen van anderen. Je ouders, vrienden, media, leraren enzovoort. Realiseer je echter dat het jouw leven is en jij de keuzes moet maken die bij jou passen. Heb vertrouwen in jezelf. Wie je bent en wat je kunt. Volg je eigen hart en ga voor jouw geluk.

Kost het je weer eens moeite om een keuze te maken? Zet je verstandelijk voors en tegens op een rij? Redeneer je in cirkeltjes? Twijfel je wat te doen? Raadpleeg de bovenstaande tips en besluit gewoon te kiezen met je hart, op je gevoel!

11 gedachten over “Kiezen met je hart: 7 tips om op je gevoel af te gaan!

 1. Beste Albert …dank weer voor dit mooie en herkenbare artikel ….. “Volg je HART” …Ik heb mezelf idd al heel lang aangeleerd wanneer mijn hart, maar ook mijn hoofd overloopt met gevoelens en gedachtes dit alles in een mooi schrift op te schrijven ….eigenlijk meer van me af te schrijven, dit geeft me weer ruimte, helderheid en lucht me op…..vaak ontstaan er dan ook mooie gedichten uit, ideeën of andere inzichten. Als de angst niet meer in je zelf overheerst en je durft open te staan om te ontvangen, merk je vanzelf dat er mooie dingen op je pad komen. Je hart gaat dan steeds meer stralen, zo voelt dat bij mij althans en er is dan ook steeds meer ruimte voor blijdschap en voelt voor mij nu ook als onvoorwaardelijke liefde voor iedereen. Het is een bijzonder proces wat ik zoal heb doorgemaakt …..ook door alle waardevolle opleidingen/cursussen hier van Sonnevelt en ontdek ik steeds meer hoe belangrijk het is om nu eens “echt” te gaan leven vanuit je HART, je intuïtie, je gevoel en op dit te mogen vertrouwen, dat alles ook wel in balans met je verstand ….om zo meer bij jezelf te komen wie je daadwerkelijk bent en wat de zin is in je leven…..in MIJN leven ! ….Het geluk vanuit mijn HART weer te mogen en te kunnen voelen !!!
  Met een sprankelende groet,
  Antoinette Heisen

  • Hey Antoinette, dank voor jouw leuke feedback. Dat geeft mij het plezier om door te gaan met schrijven van blogs. Warme groeten, Albert

 2. ik geloof graag dat de keuze uit je hart moet komen maar je moet toch ook zeker weten of je het echt wilt dat je niet te lang blijft twijfelen ik wil zelf wat met mijn hobbys gaan doen dat zijn songteksten schrijven en daar videoclips van maken want dat voelt mijn hart
  mijn doel daar mee is dat ik bekent wil zijn met mijn liefdesliedjes en wat ik belangrijk vind dat er in mijn leven is gebeurt daar zoek ik hulp bij die dat zo ver kan krijgen van wat ik echt wil bereiken.
  om dat ik daar gelukkig van word

  • Beste Joost, alle beetjes helpen om meer bewustzijn te krijgen op het gebied van kiezen met je hart. Dank voor jouw reactie. Warme groeten, Albert Sonnevelt

   • Ik wil mijn innerlijke liefde geven aan vrouwen en aan mensen om me heen ik
    Kan vertrouwen geven en ook liefde maar ik wil resultaat zien dat ik dat aan vrouwen dag kan geven ik word gelukkig als ik vrouwen kan helpen om gelukkig te maken

 3. Geld verdienen, maatschappij weg van hart. Stres waardoor voelen en hart weg vallen. Hart blijven volgen haast onmogelijk als je onder druk staat van de maatschappij. Er moet geld verdient worden.

  • Helemaal mee eens, net over geschreven. Het moeten voldoen aan de norm om ,,normaal,, mee te moeten doen. een baan moeten accepteren waar alle creativiteit op dicht slipt. De hoofd energie die nodig is voor de baan, presteren verwijnt niet . daarmee word het hart , creatief voelen gekild. Harde realiteit. En dan, door de maatschappij druk, geld, mee moeten doen.

 4. ik heb al 11maanden een recatie
  wat moet ik doen
  maar ik wil met hem verder wat moet ik doen
  ik wil niet meer ver met mij ex
  ik wil mij leven dellen met mij vriend

  • Beste Joke, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Een reactie plaatsen