Hoe word ik gelukkig? 7 must do’s om je geluksgevoel te stimuleren!

Hoe word ik gelukkig? Voel ik me blij en geniet ik van het leven? Eerlijk is eerlijk: iedereen wil het graag. Maar, in de praktijk blijkt dat niet altijd eenvoudig. Geluk is immers zeer persoonlijk. Je koopt het niet per ons. Het is veel meer een emotie en gevoel dat je ervaart. In dit artikel mijn must do’s om gelukkiger te worden.

1. Zorg goed voor jezelf

Er wordt niet voor niets nogal eens gezegd: een gezonde geest woont in een gezond lichaam. Eet daarom gezond, gevarieerd en regelmatig. Zorg dagelijkse voor voldoende beweging. Neem bovendien de tijd om te ontspannen en creëer rust in je hoofd. Want, een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid dragen bij aan jouw geluk. Je voelt je eenvoudigweg gezonder en straalt dat ook uit.

2. Denk oplossingsgericht

Strubbelingen, tegenslagen en problemen kunnen ervoor zorgen dat je je ongelukkig voelt. Je maakt je zorgen en loopt te tobben. Maar lost dat op wat er speelt? Doorgaans niet. Je raakt alleen verder in de put. Wees dat voor en denk oplossingsgericht. Hoe pak ik die tegenslag of dat probleem aan. Dat zorgt ervoor dat je je een stuk fijner en happier voelt.

3. Hoe word ik gelukkig? Heb een duidelijk doel

hoe word ik gelukkigJe kent ze vast wel: mensen die gepassioneerd bezig zijn. Ze stralen, hebben volop energie, blaken van levenslust en zijn vastberaden. Vraag je je af waarom? Zij hebben een duidelijk doel waar ze helemaal voor gaan. Waar ze aan werken en zich op concentreren. Met elke stap die ze zetten en elke vordering die ze maken, verrijken zij hun leven. En je snap het waarschijnlijk al? Zo ervaren zij meer geluk in hun dagelijkse leven. Leer daarvan en doe het zelf ook. Durf te dromen: kies je doel en ga ervoor!

4. Tevreden zijn met wat je hebt

Kinderen kunnen dat. Tevreden en blij zijn met wat er is. Bijvoorbeeld de zon die schijnt. Een van de buurkinderen zong onlangs verrukt: Het is lente, het is lente…. Ik mag naar buiten zonder jas! En daar ging hij. Volkomen happy! Voor een volwassene is het niet altijd zo eenvoudig. Die heeft meer nodig. Geld, tijd, vakantie, ruimte…. Die is bezig met wat er niet is. Stop daarmee. Focus je op het nu. Dit moment. De zon die schijnt. Het dak boven je hoofd. De maaltijd die je eet.

5. Wind er geen doekjes om

Okay, je hoeft anderen niet te beledigen. Maar eerlijk en oprecht zijn en van je hart geen moordkuil maken, helpt je bij je zoektocht naar: hoe word ik gelukkig. Want, krop je alles op? Ergernissen, frustraties, woede enzovoort. Kijk je om in wrok? Dan zit je niet lekker in je vel en voel je je ongelukkig. Laat los. Toon wie je bent, inclusief emoties en gevoelens. Je voelt je dan stukken fijner.

6. Geluk zit ook in jezelf

De vraag: hoe word ik gelukkig beantwoorden, betekent niet streven naar dat ultieme perfecte plaatje. Van eigen huis, relatie, carrière, eigen auto, riant inkomen… Want, heb je dat alles? Ben je dan gelukkig? Op het moment zelf waarschijnlijk wel. Maar voor hoelang? Alles went. Het nieuwe is er snel van af. Wil je echt gelukkiger worden?  Besef dan dat (materiële) bezittingen maar bijzaak zijn. Want, geluk zit in jezelf.

7. Maak een Happy Jar

Neem bijvoorbeeld een grote glazen pot en benoem het tot jouw Happy Jar. Doe daar dagelijks minstens 1 briefje in waarop staat wat je die dag gelukkig maakte. Dat kan een ontmoeting, citaat, uitzicht, gebaar, aanraking enzovoort zijn. Gewoon doen! Voel je je op een bepaald moment minder lekker in je vel zitten? Pak je Happy Jar en koester dan je geluksmomenten. Geniet ervan en laat het je positief inspireren.

En jij? Hoe pak jij gelukkig worden aan? Je ervaringen lees ik graag. Of neus even rond op deze site. Je vindt er nog veel meer hoe word ik gelukkig tips.

Meer Artikelen

32 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste Edwin,

  Zojuist heb ik jouw website bekeken. Deze ziet er in ieder geval professioneel uit!

  Volgens mij is nu het moment gekomen dat je zelf/ persoonlijk ook wat zichtbaarder mag worden.

  In deze tijd draait het om de vent en niet om de tent …
  Of de vrouw en niet het gebouw 🙂

  Heel veel succes en laat de wereld maar een stukje extra schijnen!

  Hartelijke groeten,
  Albert

 2. Beste Albert,

  Wat een mooie video! Sowieso een waanzinnige blog! Het duizelt mij wel eens hoeveel mensen er ongelukkig zijn en er niet uit kunnen komen. Gelukkig kunnen die zelfde mensen naar dit soort blogs komen om inspiratie op te doen en ervan te leren.

  Zo ben ik ook op het idee gekomen een blog te beginnen om mensen te helpen en dan vooral op het mentale vlak. Ik zou graag jouw professionele mening willen weten, of ik op de goede weg bent. Dan kan ik ook langzaam een stap zetten om mensen op hun pad verder te helpen.

  https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/10/20/hoe-word-je-gelukkig-met-jezelf/

  Wil je dat voor mij doen? Hoor graag van je!

  Hartelijke groet,

 3. Dag Albert en Team,

  Wat een prachtige blog heb je geschreven en sowieso vind ik jou blog en opleidingen een verijking voor mensen die naar duurzaam geluk zoeken. Al zouden maar net wat meer mensen dit soort blogs lezen, dan zal er al meer positiviteit zijn in de wereld. Punt 4 over tevredenheid vind ik goed gevonden. De manier hoe jij/jullie dit belichten is gewoon heel tof.

  Ik schrijf zelf gratis cursussen en eentje daarvan is : Hoe word je gelukkig met jezelf: https://jouwnatuurlijkegezondheid.nl/2018/10/20/hoe-word-je-gelukkig-met-jezelf/

  Ik zou het ontzettend tof vinden als je even naar de cursus kijkt en of je denkt dat het waarde heeft voor mensen. Mocht dat het geval zijn, misschien kan deze gratis cursus dan eens delen op social media of op je website. Niks moet uiteraard!

  Hartelijke groet,

  Edwin

  • Beste Marga, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

 4. Wat is er erger dan zo’n blij typ die vindt dat iedereen maar gelukkig moet zijn? Elke dag probeert een van mijn bazen, die zelf ook het een en ander heeft meegemaakt, me panisch op te vrolijken met zijn zweverige gebabbel. Vreselijk, ik word er ècht misselijk van. Door zijn opgedrongen vrolijkheid zie ik er tegenop op naar mijn werk te gaan. Elke dag wil hij van me horen dat het goed met me gaat.
  Ik ben in de rouw omdat mijn vriend is doodgegaan na bijna vijf jaar kanker en ik heb het recht om verdrietig te zijn want mijn leven ligt zwaar in puin. Dan zegt mijn baas dat ik in het nú moet leven en het verleden voorbij is. Maar ik kan dat niet want er is de laatste jaren zoveel gebeurd wat betreft dood en verderf; geweld, sadisme, stalker, misbruik, mishandeling, kanker, auto-ongeluk, verslaving, 6 sterfgevallen en nu heb ik ook nog een ziekte die nooit meer overgaat.
  Dat is voor mij ook de enige oplossing om hier ooit nog eens uit te komen: laat me niet blij te hoeven zijn, niet gelukkig, geen hoop, maar laat me zijn zoals ik ben, wees blij dàt ik nog ben, laat mij me door mijn zure appel, mijn schimmelige brijberg heen vreten van het begin tot het einde en dan komt “het gewone leven, dat weer te doen is” misschien ooit wel weer een keertje om het hoekje koekeloeren.

  • Beste Silvia, Dank je wel voor jouw oprechte reactie. Het leven vraagt soms om tijd te nemen voor rouw. Iedereen heeft daar een eigen tijd en tempo in te maken. Boosheid zorgt ervoor dat je de kracht laat zien om niet te verzinken in een depressie. Er is geen goed of fout. Er is slechts de mogelijkheid om je aandacht te richten op dat wat voor jouw op dit moment belangrijk is. De enige absolute zekerheid die er is, heeft te maken met dat alles voortdurend in verandering is. Zodra jouw gedachten veranderen, zal ook jouw waarneming van jouw realiteit een andere perceptie krijgen. Ik wens je veel sterkte en wijsheid bij het maken van jouw moedige stappen. Ik heb een diep respect voor de weg die jij gaat. Warme groeten, Albert Sonnevelt

   • Ja dank u wel. Van de week heb ik een boek van iemand gehad over rouwverwerking gebaseerd op de Tao Te Ching van Lao tzu. Daar staan ook wel dingen in waar ik wat aan zou kunnen hebben.

 5. als je geluk deelt met een ander
  en je geliefde heeft iets specifieks gevonden waar ze gelukkig mee is
  dan is het voor ons de kunst om er goed mee om te gaan .
  gebruik je gevoel en laat zien dat je het geweldig vind van wat ze heeft bereikt.
  ga van het positieve uit
  geniet van haar geluk en durf dat te zeggen en overtuig haar dat je het heerlijk vind dat zij gelukkig is zeg het wat je voelt als voorbeeld
  wat heerlijk om te horen daar geniet ik van schat dit is je kans doe maar ik word gelukkig als jij ook gelukkig bent.
  dan laat je zien dat je zelfvertrouwen hebt dan laat je het merken dat je haar het vertrouwen geeft dat ze dat kan en mag bereiken.
  het lastige is dan wel dat je er zelf moeite voor doet om ook een wens te vervullen is het niet makkelijk om het toe te geven om dat je twijfelt van hoe je er mee om moet gaan.
  maar overwin die gedachte en denk zo na dat je het probeert dat aan de kant te zetten en geef haar het geluk dat jij haar vertrouwen geeft dat ze het kan en mag bereiken van het succes moment dat ze heeft bereikt.

  • Beste Koos, dank je wel voor jouw waardevolle tips en bemoedigende woorden. Dit zal altijd een aantal lezers van mijn blogs vertrouwen geven! Hartelijke groeten Albert Sonnevelt

 6. Hallo PG, Ik was los aan het surfen toen ik op deze site kwam en jouw berichtje las. Het voelt alsof je wel wat troost en bemoediging kan gebruiken op zo’n moment. Je onzeker voelen is een gevoel dat vele onder ons kennen. Ik vroeg mij af hoe het op dit moment met je gaat ? Als het zo wat beter gaat, wat heb je dan gedaan? Wat heeft je dan geholpen, ook al was het voor even?
  Het zou fijn zijn om je terug te horen met enkele antwoorden op deze vragen. Deze zijn vast ook helpend voor anderen die met onzekerheid en geen goed gevoel zitten.

 7. Hoi, ik ben ook helemaal niet lekker in mijn vel, de laatste tijd. Ik ben nog maar 13 maar ik ben echt heel erg onzeker. Iedereen om mij heen is gelukkig en blij, behalve ik…

  • Lieve PG
   Helaas krijg ik steeds meer jonge mensen op mijn blog dit me vertellen dat ze niet gelukkig zijn. Dat is heel verdrietig om te moeten lezen. Ik wil je echt adviseren om de Stichting Sensoor te bellen. (dat kan je wel Googlen) Zij kunnen goed naar jou luisteren en ook inschatten wat je het beste kunt doen.
   Blijf in ieder geval niet rondlopen met jouw sombere gedachten. Je hebt nog een prachtig leven voor je!
   Hartelijke groeten, Albert

 8. Interessant stukje tekst en aangrijpend om de reacties hier te lezen. In een moeilijke fase van mijn leven heb ik professionele hulp gezocht en een ontzettend toffe ervaring gehad bij gortcoaching.nl. Ik vond het fijn te weten dat ik het niet helemaal zelf hoefde te doen. Je staat er niet alleen voor.

 9. Lieve schrijvers, ik lees aandachtig jullie verhalen. Verlang zo naar die tevredenheid en het gevoel van genieten. Ben nu een jaar geleden zwaar depressief geraakt en het is nog iedere dag vechten om boven water te blijven. Ik heb zo men zegt alles 5 kinderen eigenhuis vrouw werk en vrienden. Gevoel van blijdschap is weg. Nu voor de derde keer veranderd van medicijnen, hopen dat deze weer wat verlichting geven. Zijn er ook onder jullie, die zwaar dep. Geweest zijn ? Hoop op een reactie van een lotgenoot die het licht weer ziet schijnen. En de weg die afgelegd is naar de zon. Wens iedereen een mooi en gelukkig leven toe. Lieve groeten l.j.

  • Hoj L.J. dank je voor je openheid. En mijn eerste reactie die bij mij opkomt….heb je ook Vrijheid. de ziel Is vrijheid…kan dan zingen en spelen.
   Lieve groeten,
   Yvonne

   is…naar heb je ook Vrijheid

 10. Al zoveel diep verdrietige tijden gehad, je zou er haast aan wennen. Bijna 60 raadde een psychiater, bij wie ik hulp had gezocht vanwege problemen met een volwassen kind, me aan eerst een assertiviteitscursus te volgen. Wel de waarschuwing er bij dat men niet altijd blij zou zijn met mijn assertievere houding. Had ik die cursus maar 50 jr. eerder gedaan! Er gaat een wereld voor me open! Niks beledigingen meer, kleineringen, misbruik!, ik pik het niet meer! De tijd die ik nog heb is van mij! Ik bepaal hoe mijn leven er nu uitziet, of ik tijd en zin heb iets te doen. Verdriet? Jawel, maar ik weet dat ik daar weer doorheen kom. Een flinke wandeling, lekker op een terrasje of bos bloemen voor mezelf en het trekt me weer naar de positieve kant!
  Groeten, Ella

 11. Als ik down voel, energieloos , ‘slecht’
  Probeer ik dat eerst echt ruimte te geven, zelfempathie..pas als dat er echt mag zijn wordt het vaak al veel lichter.. Mocht ik daar in blijven hangen dan probeer ik me te beseffen dat ik vastzit in ‘ mijn verhaal’ en probeer dat verhaal te doorzien als ‘niet iets’ wat zich manifesteert in ‘iets’. Gewoon , energie wat zich op dit moment in deze vorm uit. Zo wordt het minder vast en gestold. Dat helpt me te doorzien wat er gebeurt.

 12. Hoi Albert,
  Mijn ervaring met gelukkig zijn/worden is; elke keer opnieuw “los te laten” . Sommige problemen gaan makkelijk en andere kosten wel jaren om zover te komen. Daar staat tegenover dat wát je loslaat, ruimte bied om geluk/vrede/liefde/rust te kunnen vinden/ontvangen of om dit te voelen “diep-van-binnen”.
  En vaak gaan verdriet en vreugde gelijk met elkaar, tranen maken ruimte om daarna geluk/vrede/rust te ervaren. Paradoxaal ?!
  Maar bij mij is dit wel het geval…..en ik ben daar héél dankbaar voor :-))
  groetjes Grada.

  • Hoi Grada,
   Klopt ….mooi zoals je dat omschrijft ….ik ben het er het helemaal mee eens. “Loslaten” is idd iets waar we eigenlijk altijd mee bezig zijn, dat komt omdat het leven altijd in beweging is (er bestaat n.m. geen perfectionisme). Iedere dag ervaren we (ook uit het verleden), dat “het lijden”, veelal vaak door verleiding, niet altijd even makkelijk is….maar ons “lijden” er gewoon mag zijn ….voor iedereen. Compassie voor jezelf !
   Helaas “MOETEN” we nog zoveel van ons zelf en de ander. Een tandje minder en het besef zou al wonderen doen. De keuze daarbij ligt altijd bij ons zelf. Willen we de dingen en het leven echt wel waar we nu mee bezig zijn??? Maakt dit ons leven nu echt gelukkig??? Ik zelf heb me die vragen al vele malen gesteld …. een tijd geleden al en uiteindelijk was er nog maar één antwoord en één weg te begaan, dat was het roer totaal om in mijn leven en voor mezelf te gaan kiezen, dat heeft mij weer gelukkig en blij gemaakt. En zoals jij ook al zegt Grada ….verdriet geeft idd ook weer ruimte voor nieuwe dingen. Verdriet lucht ook op en geeft ook weer nieuwe, frisse inzichten om verder te kunnen …..en zeker als men beseft “open” durven te staan in kwetsbaarheid, dan zal men ook het mooie in het leven van de mens en moeder natuur weer gaan ervaren hoe fijn het is om te mogen en kunnen ontvangen. Dat is wat mij in iedergeval HAPPY maakt ….om ook zo die ander weer HAPPY te laten “zijn”, zonder mezelf te kort te doen. Het geluk vindt je in jezelf ….ook de liefde te vinden in jezelf en de ander ….en “het geven” en “nemen” in evenwicht …..zodat “het delen” kan zijn in overwicht!!!
   Met liefdevolle groet,
   Antoinette Heisen,

   • Wat mooi heb jij dit geschreven Antoinette, ik had het niet ‘beter’ kunnen omschrijven. Het gevoel waarmee ik nog worstel is een gevoel van teleurstelling, in zakelijke en privé omstandigheden. Het is moeilijk om GEEN positief verwachtingspatroon te hebben van een ander maar ik weet wel dat de realiteit anders is.
    Mijn oplossing, ik zal assertiever moeten zijn, laat die ander mij maar een arrogante klootzak vinden, als ik leef naar eer en geweten heb ik er vrede mee.
    Bij mij gaat het roer ook om, ik spreek en schrijf de dingen uit waarvan ik blij en gelukkig wordt. Dit met MIJN overtuiging en ervaringen dat door het uitspreken van je wensen het universum actie zal ondernemen.

    • Mischa dank voor je positieve reactie op mijn schrijven. Klopt wat je zegt … het is idd moeilijk om GEEN positieve verwachtingspatroon te hebben van anderen. Positief zijn is prima alleen verwachten dat anderen dat ook zullen zijn is iets wat je beter los kan laten …zoals je verder op ook al zegt. Mischa je bent zeker geen arrogante klootzak als je voor jezelf op komt en de dingen zegt die je vindt. Je zult zelfs zien wanneer je integer bent en de dingen zegt die jij graag wilt en/of graag doet, dat mensen meer respect voor je krijgen en jou ook anders zullen gaan behandelen en benaderen dan voorheen. Veel mensen laten namelijk zich zelf leiden “lopen mee” en zeker op het werk is het vaak moeilijk om jezelf te mogen zijn …toch als meer mensen eerlijk, open en kwetsbaar zouden durven zijn en meer hun hart zouden volgen en laten spreken i.p.v. ons sterke ego de baas te laten zijn en te overheersen dan weet ik zeker dat op de werkvloer de sfeer vele malen fijner zou zijn. Mensen zouden meer “Happy” en tevreden zijn ook in omgang en verbondenheid. Verwachtingen en het hopen dat anderen net zo (positief) zijn als jij zelf of dat graag wensen, dat gaat helaas niet werken. Als het ego van (die ander) overheerst leidt dat vaak tot egoïsme met als gevolg teleurstelling en frustraties voor de ander. Mischa het gaat om jezelf en niet die ander….dat wat jij wil ….wie jij bent en de dingen waar jij “Happy” van wordt. Ik zeg altijd ….”Een ander verander je nooit…verander eerst jezelf dan verandert die ander vanzelf ….en zoniet ….dan is dat dat die ander jou niet ziet !!! ”
     Wat ik heb geleerd in mijn opl. Vernieuwend coachen, is de dingen ook weer los te laten. Zodra iets fijn is, hebben we de neiging het te willen behouden of er iets van te verwachten of zelfs naar te verlangen …. de kunst is namelijk je niet te hechten aan dingen of situaties. Dus het mag er gewoon zijn, ervaren of ondergaan alleen om het daarna ook weer los te kunnen laten, dat is nu ook juist het moeilijkste… vind ik zelf ook. “Verwachtingen” en “verlangen” dat doet alleen maar “lijden” ook dat heb ik ondervonden en kan het simpel alleen maar “laten” en compassie hebben met mezelf.
     Mascha ik kan je alleen maar steunen in je ondernemen wat je zegt …de dingen uit te spreken en te schrijven dat wat je hartje voelt is een hele goede compas …. en de weg te volgen vanuit je intuïtie en je gevoel samen in balans met je ego !!! Succes !
     Liefdevolle groet,
     Antoinette Heisen.

  • ga van het positieve uit
   als iemand iets specifieks heeft gevonden waar degene gelukkig van word gun haar dat ook.
   leer er makkelijk mee om gaan
   heb zelfvertrouwen en geef haar vertrouwen terug
   overtuig haar hoe geweldig dat is van wat ze heeft bereikt.
   durf dat in woorden te zeggen dat rechtstreeks uit je gevoel komt.
   dan laat je ook gelijk zien hoe veel je van haar houdt en dat je haar het geluk gunt
   het kost bij mij ook moeite maar je moet het positieve denken dan bereik je dat je vertrouwen en liefde deelt en geniet van het geluk van een ander

 13. Hallo Albert,
  Ik zit momenteel niet lekker in mijn vel en misschien daarom dat ik reageer.
  Ik vind namelijk dat alles er zo simpel staat maar kun je dit alles ook bereiken als je chronisch depressief bent en een aantal angststoornissen en een aantal persoonlijkheidsstoornissen hebt?
  Mvg. Marja

  • Hallo Albert ik heb al door diepe dalen gemoeten in mijn leven. Maar door de dingen die negatief zijn en stress geven.Er een oplossing voor te zoeken en aan all negatieve een positieve draai te geven. Dit geeft dan ook hoogtepunten in je leven. En ik ben blij dat ik dat kan.maar ik snap dat en zie om mij heen dat niet iedereen dat kan. Maar toch zeg ik deze mensen alles is mogelijk geloof er in en Onderneem niks komt vanzelf naar je toe.

  • Dezelfde reactie heb ook ik. Door de liefde van mijn leven verraden en zwaar depressief lees ik deze tips en denk; dit is wel erg makkelijk.
   Hoe kom ik zonder pillen of drugs uit mijn doodse wereld van permanente somberheid?

   • Van je depressie en drugs afkomen kan in een paar stappen: 1.eet elke dag1/4 eiwit zoal vis/vlees of kip, 1/4 rijst of pasta maar vooral een 1/2 bord groente en als 2.man elke dag 400 gram magnesium in pillen.( ken iemand die door magnesiumgebrek 20 jaar aan depressie leed)?( vrouw 200 gram)
    Zalm, makreel, tonijn bevatten top vetzuren tegen depressie en ELKE dag 30 gram ongebrande noten met blauwe zwavelrozijnen.
    3. Zoek hulp in mindfulness based verslavingsrductie. Las er net een boeiend boek over. 4. Besef dat als we naar de maan kunnen….. Kun jij van je verslaving af. Ook al duurt dat nog lang, het gaat je lukken! Je leert hiermee je gevoelens te accepteren ipv te beheersen of te onderdrukken. Succes!

Geef een reactie