Helpt relaxmuziek tegen stress?

Helpt relaxmuziek tegen stress? Het luisteren naar muziek doet wonderen bij het verlichten van stress. Iedereen heeft zijn/haar eigen muzikale smaak. Daarbij is het wel van belang dat je luistert naar de muziek waarbij je jezelf  goed voelt. Gaan zitten en jezelf dwingen te luisteren naar ontspannende muziek die je niet mooi vindt, kan stress veroorzaken, in plaats van te verminderen. Muziek is een belangrijk instrument om van stemming te veranderen en stress te verlichten, en het werkt direct op veel niveaus.

Ontspannende muziek stimuleert de aanmaak van het ‘knuffelhormoon.’

Uit onderzoek van de universiteit van Utah blijkt dat het luisteren naar rustgevende muziek het brein activeert om o.a. oxytocine aan te maken. Dit hormoon komt ook vrij bij aanraking, knuffelen en bij het krijgen van een orgasme.

Oxytocine zorgt ervoor dat je verbinding voelt, gelijkgestemden herkent en dat je vertrouwen ervaart. Vandaar dat oxytocine ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd.

Hierdoor kan je beter ontspannen en makkelijker omgaan met emotionele situaties.

Het is gebleken dat het afspelen van muziek op de achtergrond terwijl we werken, schijnbaar onbewust van de muziek zelf, de stress op de werkvloer vermindert. Daarom hoor je in veel middelgrote winkels muziek tijdens het winkelen.

Er is ook ontdekt dat muziek de hartslag vermindert en een hogere lichaamstemperatuur veroorzaakt – een aanwijzing voor het begin van ontspanning. Het combineren van muziek met ontspanningstherapie was effectiever dan het alleen doen van ontspanningstherapie.

Follow the beat

Veel deskundigen zijn van mening dat het kalmerend effect van muziek wordt veroorzaakt door het ritme en de beat van de muziek, al zijn we ons daar niet vaak van bewust.helpt relaxmuziek tegen stress

Ze wijzen er op dat we als baby in de baarmoeder waarschijnlijk werden beïnvloed door de hartslag van onze moeder. In een later stadium van ons leven reageren we op rustgevende muziek, misschien omdat we die associëren met de veilige, ontspannen en beschermende omgeving die ons door onze moeder wordt geboden.

Muziek kan één van de meest rustgevende of zenuwslopende ervaringen zijn die er bestaan. De keus wat voor ieder individu het beste werkt is moeilijk, de meeste mensen zullen iets kiezen dat ze ‘mooi’ vinden in plaats van iets waar ze echt iets aan hebben.

Tijdens intensief onderzoek naar wat welk muziekstuk teweegbrengt in het fysiologische reactiesysteem, werden veel onverwachte dingen ontdekt. Veel zg. meditatie- en ontspanningsmuziek bleken tot ongunstige EEG-patronen te leiden, even ongunstig als Hard Rock en Heavy Metal.

‘Live’ muziek is stress verlagend

Verrassend was dat veel Keltische muziek, oorspronkelijke ritmische muziek en muziek die harde drums of een fluit bevatten, buitengewoon rustgevend bleken te zijn. De meest opmerkelijke ontdekking was dat muziek die live wordt gespeeld, ook wanneer het geluidsvolume bescheiden is, een heel positief effect had, ook al klonk het niet altijd even goed.

Zoals eerder opgemerkt, geen enkele muziek is goed voor iedereen. Mensen hebben verschillende smaken. Het is van belang dat je de muziek die gespeeld wordt, mooi vindt. Onlangs kocht ik op internet een aantal nummers met ontspannende muziek die wonderen voor me heeft gedaan. Bij wondermooie pianomuziek hoor je het geluid van de oceaan op de achtergrond. Heel rustgevend.

Een opmerking: als je probeert stress kwijt te raken is het waarschijnlijk geen goed idee om bepaalde soorten ballades te spelen, of liedjes die herinneringen oproepen aan droevige periodes in je leven. De reden ligt voor de hand. Je probeert te ontspannen en de angstige gedachten weg te spoelen. Het laatste dat je dan nodig hebt is een droevig lied dat alleen maar herinneringen oproept die je sowieso niet nodig hebt.

Kies je voor de tekst, de melodie of het ritme?

Uit de wetenschap van de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)  weten we dat ieder mens zijn eigen zintuigelijke voorkeur heeft om prikkels te verwerken.

Dat geld ook voor de geluidsgolven die op je afkomen. Probeer maar eens te ontdekken welk type het best bij je past:

1.het visuele hoofdtype

Een visueel aangelegd persoon, kan zich beter een voorstelling maken en onthoudt de dingen ook beter wanneer hij het gezien heeft. Hij behoort tot het hoofdtype en is in de regel rationeel ingesteld. Als hij naar muziek luistert, heeft hij oog voor de tekst.

2. het auditieve harttype

Een auditief overheersend persoon moet de leerstof gehoord hebben. Hij behoort tot het harttype en is een gevoelsmens. Als hij naar muziek luistert, is het de melodie die hem het meest aanspreekt.

3. het motorische buiktype

Het motorische type moet iets doen, bijv. schrijven of bewegingen maken. Hij behoort tot het buiktype en doet veel driftmatig of instinctief vanuit een buikgevoel. Het ritme is voor hem belangrijk en muziek doet hem ritmisch bewegen of dansen.

Het beste is om in je leven zo veel mogelijk zintuigen in te schakelen met daarbij een positief gevoel. Zo voed je je eigen energiebronnen.

Welke muziek tip past bij jou?

Hier volgen enkele algemene richtlijnen die je kan volgen als je muziek gebruikt om je stress kwijt te raken.

o    Probeer een ‘geluidsbad’ van 20 minuten te nemen om de stress uit je lichaam te laten vloeien

Zet wat ontspannende muziek op je geluidsinstallatie, ga comfortabel op een bank of op de grond liggen, vlakbij de speakers. Wil je een meer intense ervaring, zet dan een koptelefoon op zodat je geconcentreerd blijft en niet wordt afgeleid.

o    Kies muziek met een traag ritme – trager dan de natuurlijke hartslag, die ongeveer 72 slagen per minuut bedraagt. Het is gebleken dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend of cyclisch patroon voor veel mensen het meest effectief is.

o   Terwijl de muziek speelt laat je er dan door overstromen en de stress van de dag wegspoelen. Concentreer je op je ademhaling, haal dieper adem, doe het langzaam en steeds regelmatiger. Concentreer je op de stilte tussen de noten in de muziek; daardoor voorkom je dat je de muziek gaat analyseren en wordt je ontspanning vollediger.

o   Als ja na een dag hard werken stimulering nodig hebt, kies dan een snellere muziek in plaats van langzame, kalmerende muziek. Zet het volume hoger en DANS! Het maakt niet uit of je kunt dansen of niet. Beweeg gewoon op de muziek en doe datgene waarbij jij je prettig voelt. Je zult stomverbaasd zijn over de bevrijding die je voelt!

o  Als beweging moeilijk voor je wordt, kies dan muziek die je kent – zoals de favoriete muziek uit je jeugd of favoriete gouwe ouwen. Bekendheid met iets leidt vaak tot kalmte.

o   Maak wandelingen met je favoriete muziek op de hoofdtelefoon. Adem in en uit op de maat van de muziek. Laat de muziek bepalen wat je doet. De combinatie van wandelen (fris en vrolijk lopen), beelden en muziek vermindert de stress aanzienlijk.

o   Het luisteren naar de geluiden in de natuur, zoals de golven van de oceaan of de rust van een diep woud, kan stress verminderen. Probeer een wandeling van 10 tot 15 minuten te maken als je in de buurt van de kust of op een rustig plekje in een bos bent. Ben je daar niet, koop dan meditatiemuziek met deze geluiden.

Ze zijn op internet en in muziekwinkels verkrijgbaar.

Mijn persoonlijke relaxmuziek top 10

muziek-vermindert-stressOver smaak valt niet te twisten. Maar het  Britse  onderzoekinstituut Mindlab international kwam met wetenschappelijk bewijs dat het nummer ‘ Weightless’ van Marconi Union ongeveer 11% meer ontspannend was dan alle overige songs die de proefpersonen te horen kregen.

Ik houd van veel verschillende soorten muziek. Dit is  sterk afhankelijk van mijn stemming en behoefte van dat moment. Als het gaat om ontspanning, merk ik dat klassieke muziek mij nog steeds het meest tot rust kan brengen. Hier volgt mijn persoonlijke ontspanningsmuziek top 10:

 1. Enya Watermark
 2. Pachelbel Canon In D
 3. Satie Trois Gymnopedies
 4. DeBussy Clair De Lune
 5. Einaudi Divenire
 6. Yann Tiersen Le fabuleux destin d’Amélie poulain (piano solo)
 7. Chopin Raindrops
 8. Vladimir Cosma Sentimental Walk
 9. Craig Armstrong Balcony Scene
 10. Nigel Hess Piano Concerto gespeeld door Lang Lang

Ik ben heel benieuwd welke muziek jou helpt om de dagelijkse stress los te laten.

Laat jouw favoriete top 5 achter. De meest originele reactie beloon ik met mijn nieuwste boek: ‘Ontdek je passie.’

Wil je deze blog delen of ‘liken’ met via de social mediaknoppen bovenaan deze pagina?

Daarmee draag je bij aan een Leven zonder stress voor alle mensen in jouw netwerk.

Meer Artikelen

56 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Muziek van Deva Premal wordt ook nogal eens gebruikt bij mindfulnesstrainingen, ook zeer ontspannend.

  • Hallo Steven, dank voor jouw leuke reacties! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

 2. Toevallig dat Enya bij u op nummer 1 staat op uw lijstje van favoriete muziek. Ben al jaren fan van haar muziek. Wellicht kent u ook de muziek van de band Clannad, Bekend van o.a. Harry’s game. Enya was lid van de band, die al tientallen jaren bestaat.
  Met vriendelijke groet,
  Steven

  • En het is zeker heerlijk naar met name ballads te luisteren. Ook Franse ballads zijn prima te pruimen om te relaxen.

 3. Hoi Albert,
  Net weer terug van vakantie heb ik(nog) geen stress. Ik heb geen ervaring met muziek en stress. Ik zal er eens bij stil gaan staan. Dank je wel.
  groetjes Ilse

  • Beste Ilse, graag gedaan! Dank voor jouw positieve reactie. Ik wens je een leven zonder stress… Albert Sonnevelt

 4. Goede morgen Albert,
  Bedankt voor je blog. Muziek maakt mij altijd blij en rustig het is een van mijn grootste bronnen van mijn plezier. Ik zie en voel bij mezelf duidelijke verschil voor en na beluisteren van muziek. De trilling en klanken werken helend voor mij het raakt mij diep in mijn ziel en geeft me vrijheid en brengt mij heel dicht bij mijzelf. Als ik eerlijk ben moet ik ook erbij zeggen niet van alle soorten muziek word ik blij van sommige word ik echt onrustig.
  Mijn favorieten nu:
  Mirabai Ceiba: vooral: El Instante Eterno, Ocean of mij Dreams
  Armand Amar: Terre, La Ganese.
  Groetjes, Sara

  • Beste Sara,
   Dank je wel voor het insturen van jouw persoonlijke muziek top 5.
   Ik heb de meeste nummers gevonden op internet en ik moet je zeggen dat ze inderdaad heel rustgevend zijn.
   Blijf je reacties delen via mijn blog, want je maakt er zeker een hele boel bezoekers gelukkig mee.
   Hrt grt Albert

 5. Muziek kan een mens zoveel geven op allerlei gebied. Mijn voorkeur gaat uit naar Stef Bos. Ik kan niet benadrukken hoeveel deze man voor mij betekent, met zijn muziek, taal en woorden.
  Top 5: Witsand
  Ik heb je lief
  My land is jou land
  De rivier
  Stad van Goud
  Niemandsland
  oeps het zijn er al 6.

  • Beste Annelies,
   Zelf ben ik ook een enorme fan van Stef Bos. Het is prachtig hoe hij universele gevoelens en emoties op zo’n pakkende wijze kan vertalen naar tekst en muziek. Door jouw inzending ben ik opnieuw gaan luisteren en dat heeft me alweer een aantal ontspannende uurtjes gegeven!
   Warme groeten,
   Albert

 6. Hoi Albert,

  Deze blog is mij uit t hart geschreven omdat muziek voor mij heel belangrijk is en naar mijn mening heel goed het gevoel weerspiegelt waarin je zit. Ik vind jouw muzieksmaak overigens erg goed 🙂
  Mijn top 5 van dit moment:
  1. Einaudi – Waterways (dat ‘hartslag’-ritme zorgt voor directe ontspanning)
  2. David Nevue – Winding Down
  3. Chopin – Nocturne 20
  4. Satie – Gymnopedies & Gnossiennes
  5. Michael Nyman – ‘The Piano’ soundtrack

  • Lieve Susan, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

 7. Beste Albert (en andere lezers)
  Het is fijn om te lezen dat muziek bij velen veel los kan maken. Hoewel mijn smaak van tijd tot tijd enorm verschilt, denk aan musicals, dance, klassiek tot pop en rock, zouden deze nummers altijd wel een plek weten te vinden in mijn favorieten. Ze raken me altijd, ongeacht het moment van de dag, en het is heerlijk om even de tijd te nemen en te luisteren. Om stil te worden 😀
  – Music was my first love – John Miles
  – Thinking out loud – Ed Sheeran
  – Oblivion – Astor Piazzolla
  – Defying Gravity – uit Wicked
  – Grease Ligthning – uit Grease
  – Highland Cathedral (bijv. van The Royal Scots Dragoon Guards)

  • Hey Annemoontje, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven ondersteunen. Hartelijke groet Albert

 8. Allereerst bedankt voor je uitgebreide artikel. Ik ga hem delen in mijn groep op Facebook. Mijn nummer ter ontspanning is het nummer van Judas in Jezus Christ Superstar. Want daarmee kan ik niet alleen mee dansen, maar vooral ook mee zingen. Ofwel mee gillen. En dat is geweldig.

  • Beste Aafke, dank voor jouw positieve reactie … . Spread the Word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 9. De keuze is lastig maar mijn favorieten zijn:
  – Alberto Iglesias – Hable con ella
  – Glenn Gould – the goldberg variations
  – Pentatonix – Hallelujah
  – Toots Thielemans – Bluesette
  – Cesaria Evora – Besame Mucho

  • Beste Lia,
   Wat heb je een mooie ‘exotische ‘ muzieklijst samengesteld. Prachtige muziek van internationale allure. Je hebt me weer bewust gemaakt dat ‘ world music, grensverleggend is en mensen met elkaar verbind.
   Dank daarvoor!
   Hrt grt,
   Albert

 10. Hallo Albert, heerlijk om je blog te lezen, geeft me weer hele fijne energie.
  Het meest geniet ik van muziek door enorm mee te zingen, er helemaal in op te gaan en alles om me heen te vergeten, daarmee m’n hoofd te legen.

  Mijn favorieten:
  1. Prince: when You were mine
  2. Frank Boeijen: De verzoening
  3. Adele: Chasing Pavements
  4. Michael Bublé: It’s a beautiful day
  5. Kean: Somewhere only we know

  • Beste Hilde, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

 11. Ik heb een heleboel mooie nummers en om daar nu een top 5 van te maken is lastig. De eerste twee nummers gebruik ik veel bij de ontspanning van mijn yogalessen. De andere zijn gewoon zo ontzettend mooi.
  1 Ajad Rainforest
  2. Jolanda Jonker en Joris VInken The space within elements
  3 Deva premal en Miten So much magnificence
  4 Bliss Thank you
  5. Lucinda Drayton I will rise

  • Beste Marion, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

  • Beste B., dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

 12. Vele muziek ja. Enya vind ik ook erg goed. Ik heb een collectie van veelal Celtic muziek en wat andere die ik constant afspeel. Een kleine greep hieruit
  Clannad – Newgrange
  Ronan Hardiman – Legend of the Lake
  Michael en Jeff Dana – Hills of Ireland
  Ginkgo Garden – Letters of the Earth
  Tomas Walker – Tai Chi Music

  Daarnaast zijn er op Youtube ook meerdere lange sets met Celtic muziek te vinden, dus meerdere uren achter elkaar

  • Hallo Cathelijne, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

 13. Goede morgen.

  Muziek is inderdaad en fijne manier om even te ontspannen of je gedachten kwijt te raken.
  Ik ben een muziekbeoefenaarster, zit op twee koren. Speel piano.
  Het ene koor gaat voor een jaarlijkse , grote werken uitvoering. Dit jaar “Deutsche Requiem” van Brahms. Het andere koor gaar voor elk wat wils, meest iets licht klassieks.
  En ik luister / kijk veel naar de klassieke zender “Brava.”

  Het helpt echt, als je je er voor openstelt.

  • Beste Gerda, dank voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp `helpt relaxmuziek tegen stress` helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 14. Ha Albert,
  Mooie blog weer! Eigenlijk kan ik niet zonder muziek, maar neem doorgaans te weinig tijd om echt naar muziek te luisteren. Tegenwoordig geniet ik wel tijdens mijn werk van Classic FM. En in de auto heb ik mijn ‘mantra’ CD van Mark Knopfler. Heel relaxt. Mijn favoriet is The last laugh (Sailing to Philadelphia) . Vandaar dat dit ook mijn nr 1 is.
  * Mark Knopfler : The last laugh
  * Avé Maria – omdat dit mij altijd weer diep raakt.
  * Frank Boeijen : Zeg me dat het niet zo is – zo intens gezongen en herinnert mij aan dierbaren die er niet meer zijn.
  * Sound of Silence : Herman Schoonderwalt & Dick Ebbenhorst – is gewoon mooi
  * Chopin : Nocturnes & Preludes
  * Symbiosis : Essence

  Zonnegroet van Liesbeth

  • Beste Liesbeth, dank je wel voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten, Albert

 15. Hallo Albert,
  Lees graag je mails en vind je webinars ook steeds interessant,net als enkele on line cursussen die ik volgde,heb ook boeken van je gelezen.
  Je muzieklijst, mijn favoriete muziek zit er ook tussen , op keltische muziek doe ik sacrale dans, mooi en ontspannende. Hook nog veel van je te lezen.

  • Beste Monique, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

 16. Wat leuk dat je specifiek Keltische muziek noemt. Daar kan ik uren naar luisteren.
  5 nummers uit heel veel mooie muziek die mij rust geeft (wel hard zetten!):
  Jules Massenet – Méditation de Thaïs
  Emma Shapplin – Vedi Maria
  Loreena McKennit – Cymbeline
  Ariel Ramirez – El Nacimiento (uit Navidad Nuestra)
  Simple Minds – Belfast child

  • Beste Annelies, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

 17. Goedemiddag Albert,
  Ik zal zeker jouw lijst gaan beluisteren. Ik heb standaard de volgende muziek op mijn laptop staan, die ik luister als ik daar behoefte aan heb:
  Autumn Leaves – Eric Clapton
  She – Charles Aznavour
  Diversen van Ruben Hein, opgenomen tijdens Linda’s Zomerweek.

  • Beste Yvonne, dank voor het delen. Samen staan we sterk tegen stress! Hartelijke groeten, Albert

 18. Hoi Albert, fijne mail altijd dank je voor dat. In mijn leven is er geen muzikale voorkeur, wel muzikale afkeur ik weet wat ik niet lekker vind. Mijn voorkeur hangt af van mijn bui dus dat verschilt enorm. Ik produceer muziek en maak alles wat in me opkomt ik ben niet gebonden aan een style. Ik vind muziek het lekkerst als het me raakt 😉

 19. Ik draaide altijd veel muziek en heb brede voorkeur. Maar de eerste maand van mijn burn-out kon in alleen new age met natuurgeluiden luisteren. Als ik al muziek wilde horen. Mijn favoriete artiesten kon ik gewoon niet verdragen. Dat vind ik heel apart. Langzaam aan komt dat wel weer. Mijn top 5 heb ik nog niet ontdekt en ik vermoed dat dit in mijn ontspannings leerproces vanzelf gaat komen. Voor nu ben ik blij met alle tips uit jouw blogs.

  • Beste Karin, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

 20. Soms word ik geraakt door de woorden, soms door de melodie, soms door de klank van de instrumenten of de klank van de stem. Muziek doet zeker wat met mij en ik heb vaak muziek aan tijdens het werk, maar ook echt om alleen te zitten luisteren. Ik heb een playlist met favoriete nummers, waar heel verschillende muziek op staat. Van grote klassieken (vooral de andante delen gespeeld op blokfluit of cello) tot Nederlandse en Limburgse luisterliedjes en onbekende maar heel mooie muziek van bijvoorbeeld Anúna en Wood & winds. Een leven zonder muziek kan ik me ook niet voorstellen.

  • Beste Rika, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

 21. Beste Albert,
  Wat een gave blog weer. Het leuke van deze insteek is ont stressen. Ik gebruik muziek vaak juist om uit mijn hoofd te raken en de gevoelskant van mij te versterken. Zodat de intuïtieve kant meer ruimte krijgt. Overigens komt het wel op het zelfde neer, het maalwerk van je hoofd, welke stress geven kan, weg te laten zakken. Omdat ik niet van het eerste type ben, is het samenstellen van een lijst best lastig, omdat namen en teksten mij minder doen dan de muziek zelf. Hieronder toch een paar suggesties:
  1. Piano concerten van Mozart (overigens niet laag in tempo)
  2. CD Lohengrin van Wouter Hamel (alle CD’s eigenlijk wel)
  3. Avé maria (gewoon omdat het intens mooi is, niet vanwege de begrafenis associatie)
  4. Supertramp (geeft positieve energie, en verraad daarbij mijn leeftijd :))
  5. Diverse opera’s
  Iedereen een hele fijne dag gewenst!
  Warme groet
  Barend

  • Beste Barend, dank voor jouw warme feedback. Dit steuntje in de rug geeft me de energie om ook de komende periode weer vol enthousiasme te schrijven over het voorkomen van stress en burn-out. Albert

 22. Ik heb net nog even gedanst, gezongen en gevoeld op muziek. Voor mij is het zeker om te ontspannen. Vooral piano muziek met vogels, water is voor mij ontspanning. Het ligt aan de dag en de sfeer welk muziekstuk ik luister.
  Mooi van Marco Borsato
  Deep down van Sarva Antha
  Gayatri Mantra van Deva Premal
  Celtic Mist
  Mucis was my first love
  Bolero

 23. Hoi Albert
  Muziek was altijd zeer belangrijk voor me en nu is het een wirwar van herinneringen die alleen maar heimwee en pijn oproepen. Ik zou dus een hele andere muziek keuze kunnen maken en ik ga dit zeker doen, want het zou me kunnen helpen de altijd aanwezige stress in mijn lichaam weg te halen. Ik lees ook zo vaak mogelijk jouw berichten en probeer hier en daar jouw tips op te volgen.
  Bedankt voor je open verhalen en je wijze tips
  Groetjes
  Annette

  • Beste Annette, dank voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft mij het plezier om iedere week weer een nieuwe blog over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

 24. Hallo Albert
  Ik woon al meer dan 40 jaar in Frankrijk. Jouw artikelen lees ik altijd met veel interesse en het is ook een soort link voor mij met mijn geboorteland.
  Muziek is ook voor mij een grote steun in moeilijke momenten om mijn hoofd te “legen”.
  Mijn actuele top 5
  Dancing in the dark Diana Krall
  Nothing to fear Chris Rea
  Love’s theme Barry White
  Somewhere between the stars Chris Rea
  Our love is easy Melody Gardot (Timo Jahns Secret edit)
  Fijne muzikale dag gewenst.

 25. Goedemorgen Albert,

  Iedere maandagmorgen lees ik je mail. Ik wil je complimenteren met de keuze van onderwerpen. Ik ben iederekeer weer verbaast hoe je mij weer het gevoel kan geven dat ik goed bezig ben.

  Bedankt.

  • Beste Michel, Dank voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft mij het plezier om iedere week weer een nieuwe blog over de oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te schrijven. Hrt Grt Albert Sonnevelt

Geef een reactie