Een gestrest leven vraagt om re-creatie

Gestrest? Dan ben je waarschijnlijk vastgelopen in je bestaande denkpatronen. Je hebt op dit moment -voor jouw gevoel- onvoldoende keuzemogelijkheden. Is het lastig om uit de hedendaagse ‘ratrace’ te stappen? Dan wordt het tijd om jezelf weer opnieuw uit te vinden.

Recreatie of re-creatie als middel om tot ontspanning te komen. In dit artikel leg ik uit dat jouw creativiteit toestaan makkelijker is dan je denkt.

 

Stress versus creatie

Leef jij ook op van mooie uitvindingen of creatieve ideeën? Het geeft jou het besef dat je leven grootser en weidser is dan jouw eigen alledaagse werkelijkheid. Op momenten van creativiteit voel je het leven stromen vanbinnen. Langdurige stress doet helaas precies het tegenovergestelde. Deze chronische spanning laat je verkrampen en verhindert je om jouw mentale horizon te verbreden.

 

De kracht van creativiteit

Creativiteit: een prachtig fenomeen en het positieve is: het ligt binnen handbereik!

Creativiteit komt van het woord ‘creatie’, dat ‘schepping’ betekent.[1] Het wordt ook wel omschreven als het vermogen om nieuwe ideeën te vormen. Maar het gaat niet alleen om het bedenken van iets nieuws. Creativiteit houdt ook in dat je in staat bent om iets te produceren wat betekenisvol is. Bijvoorbeeld iets dat een oplossing biedt voor een probleem of dat de kwaliteit van je leven verbetert.

Het is jouw innerlijke veerkracht die ervoor zorgt dat je makkelijker met de druk van buitenaf kunt omgaan.

Bij ‘creatief’ denk je misschien al snel aan ‘excentriek’: mensen met opvallende kleding, een alternatieve leefstijl en de vaardigheid om de meest exotische kunstwerken te maken. Maar creativiteit is veel meer dan dat, en er huist in jou waarschijnlijk veel meer verbeeldingskracht dan je in eerste instantie doorhebt.

 

Think out of the box

Om te kunnen ontsnappen aan de alledaagse stress moet je buiten de bestaande paden kunnen denken. Het vinden van praktische oplossingen is net zozeer een vorm van creativiteit als bijvoorbeeld nieuwe dingen uitvinden of mooie kunstwerken maken.

Creativiteit heeft dus niet per sé te maken met ingewikkelde of excentrieke dingen, maar juist ook met oplossingen die betekenisvol zijn in het hier en nu. Denk bijvoorbeeld aan een werkende moeder die haar route via de school van haar kinderen, supermarkt, ponyclub en voetbalvereniging zo weet te combineren, dat ze vijf minuutjes over heeft om een bloemetje te kopen voor haar alleenstaande buurvrouw.

Denk aan een leraar die goed is in het verzinnen van voorbeelden waardoor de leerlingen het altijd snappen of iemand die van elke woning een warm thuis weet te maken. Creativiteit zit dus in ieder van ons. De reden dat ik deze voorbeelden noem, is om je een opstapje te bieden. Want als dit in ieder van ons huist, als blijkt dat we allemaal een mate van creativiteit hebben, dan ben je dus ook instaat om anders met stress veroorzakende situaties om te gaan. Zolang je maar het vertrouwen hebt om ‘Out of the box’ te denken.

 

Durf meer kind te zijn

Misschien ben je tijdens het lezen van dit artikel inmiddels gestrest geworden en zeg je: “Ja, maar ik ben écht niet creatief. Ik kan dat niet.”. Laat me je het volgende uitleggen. Er zijn onderzoeken die aangeven dat bijvoorbeeld school de natuurlijke creativiteit van kinderen doet afnemen. Kinderen zijn onbevangen, laten zich niet leiden door angst maar door vertrouwen en zien overal mogelijkheden. Geef een kind een kartonnen doos of een blik met knopen en hij is de hele middag zoet. Naar mijn mening is dit ook waarom grote restaurants of woonboulevards zo’n aantrekkingskracht hebben op kinderen: een spannende wereld die ontdekt moet worden, kinderen rennen rond, klimmen overal op en onder totdat elke hoekje verkend is. Een ontdekkingstocht door de wereld om je heen.

Op traditionele scholen leer je echter om je aan te passen, je leert stil te zitten en te luisteren naar de ideeën van anderen. De wereld om je heen wordt gepresenteerd in hokjes: rekenen, taal, aardrijkskunde. Gelukkig is er langzaamaan iets aan het verschuiven in het reguliere schoolsysteem, maar er is nog een lange weg te gaan.

 

Stress en hokjes denken

Op stressvolle momenten gaat je brein zich vernauwen. Voor de korte termijn is dit prima, want dit geeft je focus. Maar bij chronische stress dreig je het overzicht kwijt te raken. Je verliest de samenhang en verbinding uit het oog. Helaas zie je dat ook vaak gebeuren in de reguliere gezondheidszorg. Doordat iedere specialist zijn expertise heeft, kan daarmee de onderlinge relatie gemist worden.

Dit in tegenstelling tot de Oosterse geneeswijze waar meer op een holistische wijze wordt gekeken. Je kunt nu eenmaal niet een menselijk lichaam uit elkaar halen, alle onderdelen naast elkaar op een plank leggen en zeggen: ‘dit is een lichaam’. Ja, in theorie klopt dat. Maar je hebt er niks meer aan. De onderdelen hebben alleen betekenis als ze verbonden zijn met elkaar. Dat bewustzijn, die open blik, heb je nodig om creatief te kunnen zijn.

Als je nu weet van jezelf dat je per definitie creatief bent, dan is het niet meer de vraag ‘of’, maar ‘hoe’. Dit betekent ook dat je de wereld mag gaan zien door de bril van oplossingen, in plaats vanuit de bestaande hokjes.

 

Nu nog doen …

Vind je je werk dodelijk saai en zie je er tegenop om tot je pensioen hetzelfde te blijven doen? Is er een terugkerend probleem met stress in je leven? Er is een oplossing. Heb je dromen of verlangens om jezelf te ontwikkelen in een bepaalde richting? Er is een weg. Het begint vaak met kleine stappen; zie het als een gebouw waar je alleen bovenop komt als je trede voor trede omhoogklimt. (Lees in lijn hiermee eventueel nog eens de blogs terug over je passie vinden en uitleven.)

“Top,” zul je nu wellicht denken, “vanaf nu ben ik creatief!”. Heel goed, alleen gek genoeg lijkt het zo makkelijk niet altijd te gaan. Soms kan je er zelfs bang voor zijn. Hoe dat zo?

In 2010 verscheen er een onderzoek met als titel ‘Het vooroordeel over creativiteit: waarom mensen verlangen naar creatieve ideeën en deze tegelijkertijd verwerpen’.[2] Dit onderzoek stelde de tegenstelling aan de kaak dat mensen creatieve ideeën vaak afwijzen, zelfs wanneer ze aangeven er een voorstander van te zijn.

De achterliggende gedachte is dat mensen een onbewust vooroordeel hebben over creativiteit, en dat dit vooroordeel getriggerd wordt in situaties van onzekerheid en stress. Daar waar mensen een bepaalde mate van onzekerheid of stress ervoeren, wat bewust werd opgewekt in een experiment, bleken ze negatiever te denken over creativiteit dan mensen die dat niet ervoeren. Daarbij bleek ook nog eens dat mensen in onzekere situaties de creatieve ideeën van anderen minder snel herkennen.

 

Iedere creatie vraagt om verandering

Creëren vraagt om verandering. En iedere wijziging kost energie. Dit kan verklaren waarom het soms stressvol is om creatief te zijn, zeker wanneer dit met risico’s -zoals een investering gepaard- gaat, maar zeker ook waarom je erop bedacht moet zijn dat jouw omgeving wel eens negatief kan reageren op je creatieve ideeën. Want het bekende voelt vaak veiliger dan het nieuwe.

Daarbij speelt er ook nog iets anders mee. In een Zwitserse studie onder marketingmedewerkers van een groot bedrijf, werd onderzocht wat het effect was van feedback via sociale media op de creatieve ideeën van deze ontwerpers.[3] Hieruit bleek dat de uiteindelijke ontwerpen minder uniek waren, dat de ontwerpers er zelf minder tevreden over waren, dat de uiteindelijke klanten ze minder vaak gebruikten en dat de producten als minder waardevol werden gezien. Dit is interessant! Om creatief te zijn, moet je dus los van de mening van de massa kunnen bewegen, ja zelfs los van de mening van je directe omgeving en volledig je eigen idee volgen. Dat betekent niet raar of koppig zijn, maar oorspronkelijk durven zijn in het uitleven van je eigen originaliteit.

 

Stressvrij leven begint met creatieve autonomie

Hoe ziet nu zo’n creatieveling eruit? Dus niet met een bontgekleurde outfit of exotische haardracht? Nou, ook dat kan, maar creativiteit zit hem vooral in jezelf zijn en een open houding hebben, vol verwachting dat de oplossing zich ‘just around the corner’ bevindt.

In een Nederlandse blog[4] worden creatieve mensen als volgt omschreven:

 • Ze hebben brede interesse.
 • Staan open voor nieuwe dingen.
 • Kunnen autonoom denken: Hun creatieve proces wordt niet beïnvloed door groepsdruk of de mening van anderen.
 • Zijn vaak flexibel.
 • Werken graag samen.
 • Hebben humor.
 • Nemen vooral niet alles zomaar aan, maar kijken met een kritische blik: Je moet immers ook je eigen ideeën kunnen toetsen. Creativiteit is, misschien nog wel meer dan met excentriciteit, verbonden met effectiviteit. Kritisch denken is nodig om daar te komen.

 

Het gebeurt voor 72% onder de douche

Hoe kun je nu ten slotte jouw creatieve gaven ontsluiten? Nou, door simpelweg te geloven dat je ze hebt. En vervolgens door ze te gaan gebruiken. De eerstvolgende keer wanneer je merkt in je leven dat je ergens gestrest tegenaan loopt, verruim dan bewust eens je blik en denk na over de mogelijkheden. Misschien krijg je wel een heel mooi idee. Probeer het eens uit. De grootste ideeën worden zo geboren.

Verder is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Het is niet voor niets dat veel creatieve ideeën onder de douche worden geboren. Uit onderzoek blijkt dat 72% van de mensen wel eens een nieuw idee krijgt terwijl ze aan het douchen zijn.[5] Gewoon jezelf, onder een warme straal water, zonder strakke stropdas, volle agenda of ogen die op je zijn gericht. Geloven en ontspannen. En van daaruit durven doen. Dit lijkt me een mooi open eind om mee te stoppen. Ik wens je veel creativiteit toe!

Hoe zet jij jouw creativiteit in om stress te voorkomen? Inspireer andere lezers door jouw idee te delen in het reactieveld. Of klik op één van de social mediaknoppen. Dat is een dankbare manier om je vrienden en familie te helpen.

 

 

[1] www.etymologiebank.nl/trefwoord/creatief

[2] https://digitalcommons.ilr.cornell.edu/cgi/viewcontent.cgi?referer=https://scholar.google.nl/scholar?hl=nl&as_sdt=0%2C5&q=school+bad+creativity&btnG=&httpsredir=1&article=1457&context=articles

[3] https://www.researchgate.net/profile/Jan_Landwehr/publication/256048477_When_Social_Media_Can_Be_Bad_for_You_Community_Feedback_Stifles_Consumer_Creativity_and_Reduces_Satisfaction_with_Self-Designed_Products/links/577b7d4708ae213761ca7a79.pdf

[4] https://www.frankwatching.com/archive/2017/10/12/sneller-creatief-denken-iedereen-kan-het/

[5] http://www1.hansgrohe.com/assets/at–de/1404_Hansgrohe_Select_ConsumerSurvey_EN.pdf

Meer Artikelen

16 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Mooi artikel Albert, je schrijft heerlijk toegankelijk en met liefde voor de mens! En ook mooi geformuleerd; een gestrest leven vraagt om re-creatie. Kan me hierin helemaal vinden nu ik sinds een paar maanden in Zuid-Afrika woon en een nieuw leven begin door hier te werken met de lokale bevolking. De uitdagingen vliegen me om de oren en soms meer dan ik denk aan te kunnen. Maar ik weet ook dat je niet meer krijgt dan je aankunt. Het vraagt dus om zelfreflectie en re-creatie. Door mijn zelfreflectie werd ik mij bewust van het gekwetste kind in mij die mij telkens toefluisterde: ‘Ik kan het niet’. En dat terwijl we een krachtig en mooi initiatief aan het uitwerken zijn en voel dat ik hier mag zijn om een levensopdracht te vervullen. Door deze bewustwording en het aanhoren van mijn innerlijk kind, verdween de angst en onzekerheid en ontstonden nieuwe ideeën. Zo kon ik mijn deelpersonen ‘De Creatieve’ en ‘De Krachtige’ aanspreken en mee aan de slag gaan. Het gekwetste deel van ons innerlijk kind kan ons ook weerhouden om ons volle potentieel te bereiken. Had ik als volwassene blijven hangen in mijn gekwetste kind-deel dan zou de stress ook zijn gebleven, de verkramping en angst en zou ik hier wss niet zijn gebleven en was mijn creatie verloren gegaan..
  Hartelijke groetjes, Monique

  • Lieve Monique, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke en mooie reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

  • Dank je wel Monique, voor jouw reactie. Ik wens jou alle goeds met jouw nieuwe levensopdracht. Ik ga zelf ook weer proberen om ‘De Creatieve’ en ‘De Krachtige’ wat meer aan te spreken en mee aan de slag te gaan, om dat wat ik soms in mijn mooie dromen mag ervaren, werkelijk in praktijk te kunnen brengen en mij niet te laten weerhouden door wat anderen er van vinden, maar mij op te trekken en te laten bemoedigen door mensen die anders dan anderen durven te zijn en durven te doen. Zoals Toon Hermans ooit in een gedicht heeft verwoord: zo’n mens wil ik zijn, doorgaan waar anderen zouden stoppen. Want je kan vaak veel meer dan je ooit had gedacht! (En anderen van jou verwacht zouden hebben)

   • Lieve Tineke, dankjewel voor jouw reactie! ‘De Creatieve’ en ‘De Krachtige’ wachten op jou. Het gaat je lukken, ook als het even tegenzit. Tegenstellingen hebben we nodig, zolang we ons daar maar bewust van zijn. Hou vol en Go for it…Veel liefs, Monique

 2. Creativiteit en/ of creatieve tijd: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg? Hoe vaak heeft dat verlammend gewerkt! Doen wat anderen vonden dat je doen moest, terwijl je voelde dat je het zelf op een andere, leukere manier kon. Ik heb ooit in een boekje gelezen: alles wat ik werkelijk van het leven moest weten heb ik al op de kleuterschool geleerd. Ook hoe het NIET moest! Ooit heb ik gedacht: als ik zou kunnen toveren….. daar moet je wel creatief voor zijn, de tijd voor nemen. Anders dan anderen durven zijn, anders dan anderen durven doen, ook als het moeite kost en je er misschien niets mee verdient. Zo heb ik op een zeker moment letterlijk en figuurlijk weer de draad opgepakt, nadat andere bezigheden en werkzaamheden door omstandigheden niet meer lukten. Ik ben met de verzamelde restjes breigarens knuffeldekens gaan breien voor mijn dierbaren. Er kwam weer iets uit mijn hoofd, mijn hart en mijn handen. De kleuren werden bij elkaar gezocht. Bolletjes opnieuw opgewonden tot ik er zelf weer opgewonden van werd, omdat ik weer blij kon zijn omdat ik anderen blij kon maken. Op een dag zei onze kleinzoon die toen nog een klein jochie was en zelf inmiddel ook om een knuffeldeken had gevraagd: mijn oma kan toveren! Zij maakt van bolletjes eieren. Van de eieren breidt ze vierkantjes en van de vierkantjes maakt zij dekens waar ze mensen blij mee maakt. Tovercreaties!
  Creativiteit is een gave die je wel zelf moet ontwikkelen. Het betekent dat je steeds weer opnieuw zelf uit moet zien te vinden wat een goed gevoel geeft, waar goed in bent, ook al lijkt het soms nog zo gek. Hoe vaak durven we dingen niet te doen, te zeggen of te schrijven omdat we bang zijn wat anderen er van vinden? Ooit heeft iemand mij CREA- TIEN genoemd. Zolang als het mij lukt wil ik die crea-10 eke blijven.

  • Hallo Tineke, dank weer voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress … Hartelijke groeten, Albert

 3. Dag Albert, dankjewel voor je mooie blog iedere week. Elke keer lees ik wel weer iets wat me aan het denken zet. Ik werd getroffen door dat stukje over het Zwitserse onderzoek waaruit blijkt dat je minder creatief bent als de mening van anderen meetelt. In aanvulling daarop merk ik vaak dat de kritiek die ik zelf heb op de resultaten van mijn eigen creativiteit net zo verlammend kan uitpakken (of zelfs nog verlammender) als de mening van anderen.

  • Beste Anne, dank voor je feedback en voor het delen. Jouw betrokkenheid met het onderwerp stress helpt gegarandeerd weer anderen. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 4. beste albert ik kan mijn er helemaal in vinden maar. Voel mij idd gestrest en benauwd in baan rate race zou leven om gooi weet niet hoe angstig gestress is gevolg. tja. mm moe van je zelf worden. strijken geeft rust iets met mijn handen doen. mmmm heerlijk. balans zoeken door de eenvoudige dingen in leven.

  • Beste Marjan, dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress … Warme groeten, Albert

 5. Weer een interessant artikel Albert! Ook goed om voor creativiteit regelmatig tijd vrij te maken. Op het moment dat je opgaat in de dagdagelijkse gang van zaken, kan het lastig zijn om de creativiteit tot uiting te laten komen. Merk persoonlijk ook dat veel ideeën naar boven komen tijdens het mediteren. Mvg, Erik.

 6. yeahhhhh ik dacht al dat ik gek was…dat gedouche en die nieuwe ideeën…soms zijn het er net zoveel als de stralen die uit de douche komen. Dank voor de lach op maandagochtend!

  • Beste Karoline, altijd fijn om een positief hart onder de riem te krijgen! Dank je wel daarvoor. Albert

 7. Hallo Albert, weer dank voor je blog. Dat mijn creativiteit groot en krachtig is en gepaard gaat aan moed, aan alleen durven staan, aan doorgaan ondanks afwijzing en meer van dat moois heb ik in mijn leven aan den lijve ondervonden. Mijn creativiteit uit zich voornamelijk in wat mijn beste vriend zichtbaar maakt. Die beste vriend? Vroeger mijn pen en al sinds jaren mijn computer. Soms lees ik dingen terug en denk dan, heb ik dat geschreven? Voor mij dan een teken dat wat ik creëerde ondanks mij ontstond. Vaak geboren vanuit nare omstandigheden van indoctrinatie en starre opvoeding maar er nooit door belemmerd. Mijn schrijfsels leggen vaak de bijl aan de wortel van veel kwaad en werden en worden gevoed vanuit mijn kritisch creatieve geest. Ik ervaar die als een gave en groot goed om voor mijzelf barrières te kunnen slechten. Ik heb ze gebundeld voor het nageslacht. Een overigens eenzame activiteit, moet ik je zeggen, omdat zo’n creatie zelden of nooit de toets van kritiek kan doorstaan. Kritiek die vooral komt uit de hoek van hen die probeerden de plant van het kwaad in mij planten en afwijzing van degenen die hetzelfde lot delen maar zich van die plant niet durven te ontdoenof de controverse schuwen. Ofschoon ik de waarde van mijn creaties volledig herken en de inhoud 100% onderschrijf, voel ik mij af en toe toch roepende in de woestijn. Dan maar meehuilen met de wolven in het bos? Dat staat mij nou net niet op het lijf geschreven. Liever de helderheid van alleen staan dan de stank van tot een roedel te willen behoren. Keuzes dus en tevredenheid daarmee.
  Hartelijke groet, Cees

  • Hallo Cees, dank weer voor jouw uitgebreide reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress … Warme groeten, Albert

Geef een reactie