Geld verdienen met je passie. Zeven gouden tips!

‘Maak van je passie je baan en je hoeft nooit meer te werken.’ De afgelopen tijd heb je aardig wat blogs gelezen over het vinden en volgen van je passie. Hoe fantastisch zou het zijn als je ook geld zou verdienen met dat waar jij energie van krijgt, goed in bent en wat je het allerliefste doet! Zeker, het vraagt inspanning en is lang niet altijd makkelijk. Maar als jij erin gelooft, je koers bepaalt en doorzet, is het echt mogelijk. De volgende tips helpen je op weg.

‘If you can dream it, you can do it’- Walt Disney

1 Zet je energie op ‘het gaat lukken’
Er zijn allerlei excuses te bedenken om geen actie te ondernemen: ‘Ik weet nog niet genoeg’, ‘Ik bente jong/te oud’, ‘Ik ben niet goed in verkopen’, ‘Dan raak ik mijn zekerheid kwijt’ of ‘Niemand zit op mij te wachten’. Maar als je vanuit de mindset vertrekt dat het toch niet gaat lukken, saboteer je jezelf. Dan zit je energie op ‘niet’ in plaats van op ‘wel’. Henry Ford deed daar een mooie uitspraak over: ‘Of je denkt dat je het kunt of niet, je hebt in beide gevallen gelijk.’ Ondernemen is proactief risico’s durven nemen. Met een afwachtende houding kom je er niet. Welke ‘ja-maar’ houdt jou tegen? Misschien is het ondernemerschap niks voor jou, maar als je het niet probeert, kom je daar nooit achter. Zekerheid heb je niet, maar ook een vaste baan biedt dat ook niet. Dan kun je dus maar beter werk maken van je passie. Je weet immers al waar jij energie van krijgt en waar je goed in bent. Geloof in jezelf, overwin je twijfels, zet de eerste stappen en vind je weg. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Wanneer je jouw passie gaat delen, kan de energie gaan stromen.

2 Maak ruimte voor je passie
Begin gewoon klein. Je hoeft echt niet meteen je baan op te zeggen. Wel is het belangrijk dat je ruimte vrij maakt voor je passie als je besloten hebt om er ‘werk van te maken’. Bijvoorbeeld door één dag minder in de week te gaan werken. Dan besteed je in elk geval al een dag meer aan je passie dan nu. Een parttime baan combineren met een bestaan als zzp’er is een ideale manier om risico’s te spreiden en je passiebedrijfje een eerlijke kans te geven. Neem kleine stapjes. Je ontdekt vanzelf wanneer de tijd is aangebroken voor een volgende stap.

3 Vertaal je passie naar iets wat een probleem oplost
Onderzoek welk probleem jij met jouw passie kunt oplossen. Kijk om je heen, leg je oren te luisteren, praat over je plannen en ideeën, stel vragen en wees nieuwsgierig . Waar worstelen mensen mee, waar hebben ze het meest behoefte aan? Ga op zoek naar dat ene specifieke probleem waar je klant zich mee kan identificeren en waar jij met jouw passie een unieke oplossing voor biedt. Iets waarmee jij je onderscheidt van concurrenten die in dezelfde vijver vissen. Juist door te kiezen voor een specifiek uniek aanbod zul je eerder herkend worden als expert.

Expertise en een duidelijke toegevoegde waarde maken je aantrekkelijker en geloofwaardiger dan roepen dat je overal goed in bent. Hoe simpeler en duidelijker je kunt aangeven welk probleem jij oplost, hoe makkelijker het voor mensen is om te besluiten dat ze jouw product of dienst nodig hebben.

Je beperken en kiezen voor één specifiek product vinden we vaak lastig. Ons brein houdt liever zoveel mogelijk opties open. Maar ‘less is more’ en vergroot de kans dat je je eerste betalende klanten gaat binnenhalen. Die eerste euro verdienen, daar gaat het in eerste instantie om. Ervaren dat het werkt, dat je echt geld kunt verdienen met je passie. Dat geeft energie en smaakt naar meer. Vertrouw erop dat zich gaandeweg kansen en mogelijkheden aandienen om je aanbod uit te breiden.

4 Ken je klant
Zorg dat je een goed beeld hebt van jouw specifieke klant. Richt je daarop in plaats van op een breed publiek. Zoek ze op, praat met ze. Wat is hun profiel? Wat doen ze, waar vind je ze, waar hebben ze behoefte aan? Dat helpt je de voordelen van jouw product nog gerichter toe te spitsen op je doelgroep en via de juiste kanalen in de markt te zetten. ‘Less’ is ook hier ‘more’. Als je iedereen probeert aan te spreken, voelt namelijk niemand zich aangesproken. Het werkt echter veel beter om je op een nichemarkt te richten. En dankzij internet is een nichemarkt tegenwoordig alles behalve klein is. Denk bijvoorbeeld aan youtubers die wereldwijd miljoenen volgers hebben. Of kleine online stores die wereldwijd hun producten verkopen.

5 Zet bezig zijn met je passie op de eerste plaats
Houd bij alles wat je doet focus op je passie en je sterke kanten. Blijf uitbouwen wat je al goed kunt en ga geen dingen aanbieden die je hart niet werkelijk sneller doen kloppen. Je wilt immers niet zomaar ander werk, maar geld verdienen met je passie. Twijfel je? Leg je plannen dan eens voor aan anderen. Waar ga jij in hun ogen van stralen? Bij welke optie is jouw passie en energie het meest voelbaar? In die hoek moet je het zoeken. Als jij echt passie uitstraalt, maakt dat indruk, want passie kun je niet faken. Je hebt het of je hebt het niet. En het maakt je super aantrekkelijk en interessant voor toekomstige klanten.

Zet je passie op de eerste plaats, ook als je gaat groeien. Neem regelmatig de tijd voor reflectie. Krijg je er nog energie van of is je passieproject ongemerkt verandert in ‘een baan als alle andere’ omdat je te veel tijd kwijt bent aan taken die je niet leuk of moeilijk vindt? Zo ja, vraag je dan af wat kun je doen om de energie weer te laten stromen en plezier te beleven aan wat je doet. Bijvoorbeeld door taken die je vervelend of te moeilijk vindt, uit te besteden, zodat jij je meer kunt focussen op wat jij het leukste vindt. Of misschien wel door te besluiten dat je liever klein blijft omdat je dan je passie kunt leven, dan groeien en de meeste tijd spenderen aan andere taken.

6 Wees geen perfectionist
Misschien moet je hier en daar nog wat leren of bijschaven. Wees je daarvan bewust, maar laat dat je er niet van weerhouden om te beginnen. Het feit dat je ergens gepassioneerd over bent, maakt je al tot een expert. Vertrouw erop dat je al doende vanzelf bij leert. Je hoeft echt niet alles tot in de puntjes geregeld te hebben om te beginnen. Het risico daarvan is dat je in allerlei voorbereidingen blijft hangen, zoals: ik moet eerst nog een logo ontwerpen, mijn website afmaken, die opleiding afronden etc. Het zijn dingen die moeten gebeuren, maar je hoeft je start er niet voor uit te stellen. Doe het strikt noodzakelijke en begin dan gewoon. Ga het ervaren. Hoe langer jij wacht, hoe groter de kans dat iemand anders je voor is. Ga uitproberen en kom in actie. Zet je passie in de buitenwereld. Laat jezelf zien en durf fouten te maken. Je kunt er alleen maar van leren. Zolang het blijft bij mooie plannen, wordt het nog geen werkelijkheid. Eenmaal begonnen wordt vanzelf duidelijk wat je volgende stap moet zijn.

Soms zul je dingen moeten doen die buiten je comfort-zone liggen. Actief de boer op bijvoorbeeld, een instructievideo maken of een groep mensen toespreken. Stretch jezelf en verleg stap voor stap je grenzen. Juist door spannende dingen aan te gaan leer je nieuwe dingen. Naarmate je ze vaker doet, voel je je er steeds comfortabeler bij. Dat is het enige wat je hoeft te bereiken, je hoeft niet overal een expert in te worden.

7 Denk in samenwerkingen
Probeer niet alles zelf te doen, maar denk in samenwerkingen en win-win. Je kunt je eigen online webshop opzetten, maar ook contact zoeken met winkels die jouw product verkopen in ruil voor een percentage van de winst of verwijzing op jouw site. Je kunt de samenwerking te zoeken met instellingen waar jouw doelgroep te vinden is en die al een groot klantenbestand hebben in plaats van moeizaam je eigen mailinglist opbouwen. Bijvoorbeeld door een workshop aan te bieden aan

hun klanten. Groter bereik, meer naamsbekendheid en het kost weinig. De plaatselijke pers is ook een manier om je boodschap te verspreiden. Met een goed artikel hebben zij gratis kopij en jij gratis publiciteit. Als je wilt gaan bloggen of vloggen over je passie op internet, kun je een ‘affiliate marketing’ samenwerkingsverband aangaan. Je bespreekt dan een product, plaatst er een link bij naar waar dat product te koop is en ontvangt een percentage van de verkoopprijs. Kortom: wees creatief in het zoeken naar samenwerkingen met gezamenlijk voordeel. Wat is jouw eigen ervaring met geld verdienen d.m.v. jouw passie? Heb je een manier gevonden om daar succesvol mee te zijn? Deel jouw kennis in het reactieveld hieronder. Of klik op één van de bovenstaande Social Mediaknoppen. Daar maak je altijd weer vrienden mee 🙂

Meer Artikelen

21 reacties Voeg ook een reactie toe

  • Hey Ilse, dank voor je bericht. Leuk dat je aangesloten bent op Coachplek. Ik kijk uit naar een persoonlijke ontmoeting op 4 februari a.s. tijdens het eerste Coachplek Live Event. Wie weet tot dan, hartelijke groeten Albert

 1. Dank je voor je treffende woorden Albert, ga via jouw opleidingsinstituut aan de slag met de hormoonfactor training en daarna ga ik dit toepassen als zzper. Klein beginnen en.ik droom er vaak over dat ik uiteindelijk.mijn baan vaarwel kan zeggen en.kan gaan voor mijn.passie nl mensen bewust een gezonder leven laten leven. Groetjes Annemieke

  • Beste Annemieke, dank voor jouw positieve feedback. Via mijn website http://www.coachplek.nl help ik startende coaches zoals jij. Neem er eens een kijkje! Veel succes met alle goede dingen die je doet. Hartelijke groet Albert

  • Beste Pim, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

 2. Goede morgen Albert en alle lezers. Gelukkig nieuwjaar. Je hagelnieuwe blog is weer aansprekend, Albert. Bedankt. Mijn passie is verbinden en delen en dat hoeft mij geen geld op te leveren. Mag gerust, maar hoeft niet.
  Vanaf mijn ± 14e heb ik mijn belevingen opgeschreven en ik ben nu 83. Recentelijk heb ik veel daarvan gebundeld in een Word document. Wie het onderstaande voorwoord leest en het hele document wel wil hebben, zal ik het graag sturen. Je moet vooral geen teer zieltje hebben hoor. Vind je het niets gooi je het in de prullenbak, raakt het je neem dan contact op. Hier het voorwoord, dat de toon zet.
  ‘De wereld wil bedrogen worden Dus bedrieg haar. (Julius Caesar)‘
  Deze opvatting wordt door manipulators niet alleen gehuldigd, maar ook ten eigen bate en met geestelijk en/of fysiek geweld ten uitvoer gebracht. Iedereen kan weten hoe en door wie. Meestal vind je ze in politiek en godsdienst zoals die ons leven beheersen. Niet namen echter zijn interessant maar feiten. Feit is bv. dat het niet alleen gebeurt door politici, maar dat het meestal wel politici zijn en lieden die politiek denken die deze smerig opvatting vooral graaiend in praktijk brengen. Wat vroeger simpel liegen heette, heet nu lokaal, nationaal, internationaal en inmiddels ook mondiaal, politiek religieus, economisch of juridisch correct. De 3 gezichten achter veel onrecht. Feit is ook dat politiek, religies en geld ons leven beheersen en hand in hand met elkaar optrekken, gebruik makend van economisch, fysiek en/of geestelijk geweld. Hun machtssystemen zijn veelal gebouwd op leugen, angst, onderdrukking, uitbuiting en bloed. Geen conflict of oorlog waar zij niet afzonderlijk of gemeenzaam direct of indirect aan de basis liggen. Feit is niet minder, dat het z.g. domme volk (wij dus) het aan den lijve ondervindt en dus kan weten, maar toch massaal in sprookjes van geld, politiek en godsdienst gelooft of er uit angst of hebzucht achteraan holt. Daarmee zijn we debet aan de eigen ellende. Feit en vooral beangstigend is het dat grote groepen mensen, omwille van persoonlijk voordeel of bescherming, al dan niet geüniformeerd, rücksichtslos bereid zijn om voor manipulators in te hakken op anders denkenden. Kritiekloos, gewelddadig en blind voor rede. Zoals daar bv. zijn militaire en semimilitaire organisaties, motorbendes, hooligans en knokploegen. Zonder te pretenderen ultieme antwoorden te kunnen geven op levensvragen, draag ik deze bundel op aan ieder die oprecht zoekt naar een uitweg uit en bevrijding van de doolhof van verdichtsels, waarmee mensen wereldwijd vanaf de geboorte afhankelijk worden gemaakt van de ons leven beheersende politieke en religieuze machtssystemen en daardoor steeds meer verwijderd raken van persoonlijke kracht.

  De titel: ‘Dat maak ik zelf wel uit! Wij in beweging’, geeft uitdrukking aan protest en groei en slaat op nog een ander, niet onbelangrijk feit: Je moet je bewust worden van de rol die je zelf speelt in de gang van je leven en vooral van wat je bewust of onbewust toestaat of hebt toegestaan om een goede of slechte rol te vervullen. Pas vanuit bewustzijn op je eigen interne en externe wereld (ik noem dat in de titel ‘Wij’) kan je verantwoordelijkheid nemen, in beweging komen en steeds kiezend werken aan verandering. Leven is per definitie beweging, verandering en groei door persoonlijke keuzes. Mijn schrijfsels gaan daarover en ze zijn authentiek. Ik laat ze voor zich spreken, met af en toe korte toelichting vooraf. Ik wil er niemand mee beschadigen. Het is wel zo dat ik dingen niet mooier wil maken dan ze zijn. Mensen die (nog) vast zitten in en aan die systemen zouden zich mogelijk toch beschadigd kunnen voelen. Met hen wil ik daarover graag open communiceren. jokecees@outlook.com

  • beste Cees,
   Een mooi stuk. de basis om boven staande te bestrijden leek het communisme. maar door de aard van de mens blijkt dit ook niet te werken. Mijn inmiddels ovenleden oom was een communist in hart en nieren. Ik herken veel van zijn teksten in uw stuk. Volg uw hart en start een blog om het wereld kundig te maken. En brengt het dan toch geld op dan is het ook niet zo erg. we blijven mensen.

   • Hallo Jacques, mijn dank voor je reactie en het maakt mij blij dat mijn inzichten op goede bodem landen. Ik ben altijd een beetje bevreesd dat mijn goed bedoelde opvattingen toch pijn zullen doen voor mensen. Het is niet anders, bewust worden gaat met veel pijn gepaard omdat het je los maakt van knellende banden met schijn zekerheden, waardoor bloed weer kan gaan stromen vanuit de niet te beschrijven zo mooie innerlijke kern van ieder levend wezen. Hartelijke groet, Cees

   • Hallo Lydia,
    Dank voor je reactie, die mij blij maakt. Ik zal je het document graag sturen. Als je mij een mailtje stuurt met je mailadres aan: jokecees@outlook.com , dan kan je het vandaag nog hebben.
    Groetend, Cees

  • Allereerst gelukkig nieuwjaar aan iedereen die mijn reactie leest, Buon Anno a tutti! Beste Cees ik heb uw stukje met interesse gelezen en wil graag meer schrijfsels van u ontvangen, bij voorbaat hartelijk dank.

   • Dag Patricia, dank voor je positieve reactie en ik wens ook graag alle goeds voor 2018 en verder. Ik hoop vanmiddag de laatste hand te kunnen leggen aan de definitieve versie van wat ik noem ‘Mijn Boek’. Als je mij je emailadres even mailt dan stuur ik je het toe. Mail: jokecees@outlook.com

 3. Oké oké Albert, ik ga deze stappen op papier zetten. Dit jaar gaat het gebeuren! Dankjewel,
  en ik wens je een liefdevol en mooi jaar toe, waarin je ons blijft inspireren ons hart en gevoel te volgen.
  Ik ga er voor!!

  • Hey Loes, dank voor jouw positieve feedback! Laten we elkaar blijven inspireren. Hartelijke groet Albert

 4. Klopt helemaal Albert, zo heb ik mijn leven lang gewerkt, gepassioneerd!!
  Kruip in het probleem van die ander en ik deed automatisch wat er gedaan moest worden.

  • Beste Catharina, dank je wel voor jouw hartverwarmende feedback. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven. Hartelijke groeten, Albert

  • Hey Annelies, dank voor jouw leuke feedback. Dat geeft mij het plezier om door te gaan met schrijven over het onderwerp ‘je passie’. Warme groeten, Albert

Geef een reactie