Eten geeft energie. 6 eetgewoontes om je fit te voelen!

Eten geeft energie. Je voeding zorgt er namelijk voor dat je kacheltje de hele dag door tevreden snort. Jij kunt doen wat je wilt doen. Werken, het huishouden, spelen met je kinderen, sporten enzovoort.

Zeker als je gezond en gevarieerd eet en regelmatig beweegt. Je voorkomt moeheid, snaaigedrag en houdt bovendien je afweer op peil. In dit artikel enkele eetgewoontes die je helpen de hele dag energie te hebben.

Gewoonte 1: Bewust eten is het halve werk

Bewust eten betekent je maaltijden met liefde bereiden. Neem de tijd ervoor. Vermijd bulderende pannen op het gasstel in de hoop dat je piepers, groenten en dergelijke snel klaar zijn. Ga vervolgens rustig zitten eten en voorkom het hap, slik en weg mechanisme. Ruik en proef wat je in je mond doet. Kauw er bewust op en slik het daarna door. Niet alleen geniet je zo meer, maar je lichaam krijgt door langzaam te eten meer voedingstoffen binnen die energie geven. Eten geeft energie, maak er bewust gebruik van!

Gewoonte 2: Kies voor vers, gezond en gevarieerd, want dat eten geeft energie

Met de juiste voeding heb je de hele dag energie. Eet onder andere dagelijks verse groenten en fruit boordevol vitamines en mineralen. Zet langzame koolhydraten als volkorenbrood en zilvervliesrijst op je menu. Die geven je een verzadigd gevoel. Drink veel water en neem mager vlees, vis of vleesvervangers voor je eiwitbehoefte. Krijg je al deze voedingsmiddelen in de juiste hoeveelheid binnen? Je zult merken dat je je veel energieker en vitaler voelt. Wissel daarnaast wat je eet regelmatig af. Dus ontbijt niet elke dag hetzelfde, maar varieer. Zo blijf je fit, heb je energie en voel je je vitaal.

Gewoonte 3: Eet minder, maar wel vaker

Eet je 3 keer per dag een maaltijd? Ontbijt, lunch en avondeten? En heb je bijvoorbeeld enkele uren na je ontbijt, lunch en avondeten weer trek? Of voel je je futloos? Dat is niet raar. Wat je hebt gegeten, heeft je kacheltje al verbrand. Bovendien is de kans groot dat je trek hebt in voeding die je direct oppept. Zoals koek, chocola en een kop koffie. Die producten geven je namelijk á la minute pit. Echter, die energiepiek is van korte duur. Daarna voel je je gauw uitgeblust. Wil je de gehele dag een energiek en fit gevoel? Kies er dan voor verspreid over de hele dag kleine porties gezonde voeding. Minder en vaker eten, geeft energie om de hele dag lekker actief te zijn.

Gewoonte 4: Eten geeft energie, maar water ook!Eten geeft energie

Niet alleen eten geeft energie. Je lichaam heeft daarnaast ook vocht nodig. Vooral water is goed voor je lichaam. Het is immers betrokken bij allerlei processen in je lichaam. Zo is het enerzijds verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen en een optimale werking van je spijsvertering. Anderzijds zorgt een juiste vochtbalans ervoor dat je minder snel moe bent. Want, vochtgebrek werkt vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies in de hand.

Wil je je vitaal voelen en in balans? Drink dan bij voorkeur zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag verspreid over de dag. Je zult merken dat je de hele dag lekker en fit in je vel zit.

Gewoonte 5: Wees zuinig met suikerrijke voeding

Voeding rijk aan suikers levert snel de nodige energie. Denk aan: koek, frisdrank, snoep en dergelijke. Vaak voel je je na het eten ervan direct energieker. Reden? Je bloedsuikerspiegel stijgt direct en geeft je nieuwe pep. Nadeel is echter dat je lichaam vervolgens probeert je bloedsuikerspiegel zo snel mogelijk weer te normaliseren. Dat vergt veel energie van je lichaam en veroorzaakt dat futloze en vermoeide gevoel. Laat daarom die suikerrijke voedingsmiddelen staan als je plots trek krijgt. Neem bijvoorbeeld liever noten en/of een stuk fruit. Dit geeft energie en is veel gezonder.

Gewoonte 6: Neem rust, ontspan en beweeg

Je dagelijkse eten geeft energie, maar dat niet alleen. Ook je leefstijl beïnvloedt je energieniveau en vitaliteit. Combineer daarom gezonde eetgewoonten met regelmatig bewegen, een vast slaapritme en wissel je perioden van spanning af met ontspanning. Maak er een gewoonte van wekelijks te sporten, breng je kinderen op de fiets of te voet naar school en maak een wandeling in je lunchpauze.

Ga ’s avonds op een vast tijdstip naar bed en zet je tv, pc en smartphone een uurtje voor het slapengaan uit. Doe eventueel wat ontspanningsoefeningen, zodat je geest tot rust komt. Neem tot slot nu en dan te tijd om te relaxen. Van buiten de deur eten met je lief en/of vrienden, een filmpje pakken tot een massage nemen. Realiseer je de juiste balans? Zowel wat eet- als leefstijl betreft? Dan heb je energie om dingen te doen en zit je prima in je vel.

Eten geeft energie, maak daar gebruik van. Probeer de bovenstaande tips eens een aantal weken uit en kijk wat het met je doet!

Meer Artikelen

3 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hi,
  Kun je ook iets zeggen over de trend nu om koolhydraten te scheiden van de eiwitten?
  In mijn omgeving zijn veel mensen die per maaltijd kiezen, dus bv ontbijt met koolhydraten, en diner met eiwitten, maar nooit samen in één maaltijd.
  Heeft dit zin?
  Groeten, Martijn den Ouden

 2. Deze 6 stappen zijn de enige en de juiste om goed door het leven te gaan.
  Ik heb er vertrouwen in, het helpt je ook met sport erbij om op gezond gewicht – lichaamssamenstelling te komen en te blijven. Zonder die eeuwige diëten die op den duur toch niet helpen het bekende jojo effect.

  Succes vandaag is de dag voor de rest van ons leven
  Zet ook jij de deur open naar een nieuw leven Jouw leven!!!!

  Groetjes Marlon

  • Beste Marlon,

   Bedankt voor jouw bericht. Heel goed om te lezen dat jij vertrouwen hebt in de 6 stappen. Balans is het sleutelwoord.

   Vitale groeten,
   Albert Sonnevelt.

Geef een reactie