Eerste hulp bij eenzaamheid. 7 adviezen!

Heb je last van allerlei eenzaamheid? Door bijvoorbeeld veranderingen in je leven? Een verhuizing, geboorte van een kind, ernstige ziekte of sterfgeval? Ook waar je woont, kan eenzaamheid in de hand werken. Bijvoorbeeld als je dierbaren niet in de buurt wonen. Of ben je juist erg druk of passief? Deze persoonlijkheidstrekjes kunnen eveneens bijdragen aan vereenzaming. Hieronder 7 adviezen om je eenzaamheid aan te pakken.

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid wil niet zeggen dat je alleen bent. Dat is een veelgehoorde misvatting. Eenzaam zijn betekent een leeg gevoel ervaren en is eigenlijk een alarmsignaal dat je lichaam geeft. Je hebt behoefte aan sociale contacten, dat is zowel psychisch als fysiek gezond. Immers, uit diverse onderzoeken blijkt dat sociale contacten je om allerlei redenen gelukkiger maken en in positieve zin bijdragen aan je gezondheid. Jaarlijks heeft ongeveer 1 op de 4 Nederlanders last van eenzaamheid, zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdsgroepen.

7 adviezen tegen eenzaamheid oorzaken!

Advies 1: Keep in touch

Ga je studeren in een andere stad? Verhuizen voor je werk? Houd dan regelmatig contact met je meest dierbare vrienden, vriendinnen, ex-collega’s en dergelijke. Zo blijf je verbonden en lig de kans op eenzaamheid minder snel op de loer. Dus: pak de telefoon, stuur een mailtje of houd contact via Skype.

Advies 2: Help eens een ander

Hulp geven aan iemand anders is een manier om in contact te komen met andere mensen. Tegelijkertijd zorgt iets voor je medemens doen ervoor dat je je een stuk prettiger gaat voelen waardoor je een van de oorzaken van eenzaamheid aanpakt.

eenzaamheidAdvies 3: Word lid van clubjes en verenigingen

Een lidmaatschap van een lees-, hobby-, sportclub of vereniging kan zorgen dat je nieuwe mensen leert kennen. Die nieuwe ontmoetingen kunnen uitgroeien tot vriendschappen en zo bijdragen tot het beperken van eenzaamheid. En voel je je eenzaam? Dan kan zo’n lidmaatschap een stok achter de deur zijn om naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten.

Advies 4: Neem de tijd

Nieuwe contacten maken is leuk, maar kost ook tijd. Ben je bijvoorbeeld onlangs verhuisd? Raak dan niet in paniek en wees niet bang dat je vereenzaamt als je na 4 weken nog geen nieuwe vrienden hebt. Neem de tijd, heb geduld en forceer het niet. Wees blij met de mensen die je leert kennen en staar je niet blind op die ene perfecte vriendschap.

Advies 5: Overweeg een hond of kat

Volgens verschillende onderzoeken zijn huisdieren prima geschikt om je eenzaamheid de baas te blijven. Want, zorgen voor, knuffelen met en het aaien van bijvoorbeeld een hond of kat maakt rustig, geeft je het gevoel gewaardeerd te worden. Want, in ruil voor je goede zorgen ontvang je liefde en loyaliteit. En… bijvoorbeeld een hond laat je uit waardoor je weer nieuwe mensen kunt ontmoeten. Kortom, een huisdier is een prima remedie tegen je eenzaamheid.

 Advies 6: Glimlach naar vreemden

Ervaar eens de kracht van zo maar naar een wildvreemde glimlachen. Doe het gewoon. Krul je lippen, laat je tanden zien en tover die lach om je mond. Naar die man bij de bushalte, dat kindje op de fiets, de dame in de winkel enzovoort. Zonder directe reden. Je zult zien dat je lichaam reageert en je een gevoel geeft dat er wat leuks aan de hand is. Daardoor verbetert je stemming á la minute en is de kans groot dat je je minder eenzaam voelt. Maar dat niet alleen: ook anderen zullen je lach beantwoorden. Heerlijk!

Advies 7: Relativeer

1 op de 4 Nederlanders is wel een keertje eenzaam. Dus dat je dat een keer ondervindt, is helemaal geen reden om je ongerust te maken. Misschien is er wat in je leven gebeurt waardoor je je leeg voelt van binnen. Gezinsuitbreiding, andere baan, echtscheiding enzovoort. Ga niet zitten piekeren over je gevoelens van eenzaamheid, maar relativeer je gevoelens en ga naar buiten. Fietsen, wandelen, lopen… Voor je het weet voel je je weer beter en lacht het leven je weer toe.

Hulp zoeken bij eenzaamheid

Helpen de bovenstaande adviezen niet om je eenzaamheid oorzaken aan te pakken? Wellicht dat een bepaalde cursus, training of workshop uitkomst biedt. Kijk eens bij www.sonneveltopleidingen.nl. Ook hulp en steun zoeken bij lotgenoten, zowel online als offline, is een oplossing. Heb je vaak en veel last van gevoelens van eenzaamheid? Zoek dan professionele hulp. Ga naar je huisarts die kan je verder helpen. De kans bestaat dat je eenzaamheid een teken van een depressie is.

Meer Artikelen

8 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Ook mijn dochter kent eenzaamheid! Door haar beperkingen, ook haar nachtrust wordt dagelijks verstoord door haar benedenbuurvrouw! Zij slaat met deuren, zet afzuigkap of combinatie wasmachine/droger ’s nachts aan!
  Dit alles duurt al anderhalf jaar!
  Ik (moeder) en dochter weten hier geen oplossing voor, verhuizen is geen optie (dat heeft zij al zo vaak gedaan)!

  • Beste Lieve Elly,
   Wat zijn sommige levenslessen toch moeilijk en zwaar. Ik kan me voorstellen dat je dochter zich uitgewrongen voelt door het leven. Toch zie ik wel een mogelijkheid om hier mee om te gaan voor haar. Zelf heb ik jaren last gehad van pauwen van de buren die een verschrikkelijk geluid voortbrengen en wel leken in mijn slaapkamer te schreeuwen. Ik werd wakker sliep niet meer en irriteerde me mateloos…dat dit zomaar in een woonwijk kan!
   Totdat een buurvrouw vertelde dat zij zich voorstelde dat het heel bijzondere dierengeluiden uit de tropen zijn en dat ze een verrijking van het leven zijn. Dat vind ik zo bijzonder van haar, dat ik dat ook ben gaan doen en vanaf dat moment heb ik het blijkbaar met genegenheid in mijn leven geintegreerd dat ik er niet meer wakker van wordt. Nu wordt ik er alleen nog wakker van als het paarseizoen weer begint en ik de eerste schreeuwen weer hoor. En nu hoor ik het met blijdschap aan: ze zijn er weer!!!! En val ik met een glimlach weer in slaap.
   Voor je dochter is het misschien ook de uitdaging om zich niet langer te verzetten en de geluiden van deze bezige bij op te nemen
   als iets positiefs in haar leven?
   Ik kan je verzekeren dat het bij mij echt heeft geholpen en ik het nu overal op toepas. Ook op het lawaai van de hangjongeren vlakbij mijn huis.
   Vriendelijke groet,
   Gonnie

 2. Wel eens opgevallen dat als je naar iemand glimlacht ,ze je aankijken van ken ik jou? zo niet kijk dan voor je.

  Ook ik ben eenzaam maar ik heb al ruim 30 jaar M.E. dus ik kom niet veel buiten en een club lukt al helemaal niet.
  M.E. blijft een onbegrepen ziekte en als een ziekte lang aanhoud ben je niet meer interessant voor anderen.

  • Beste An,

   Het spijt me voor je om te lezen dat je zo eenzaam bent. Er is een vereniging van ME-patienten
   http://www.mevereniging.nl/
   Daar zijn zeker meer lotgenoten waar je contact mee kan leggen. Zij hebben begrip en daar kan je jouw gevoelens delen.
   Vandaag nog even bellen…

   Veel zaken moet je zelf doen, maar je hoeft ze niet alleen te doen.

   Warme groeten,

   Albert

 3. Hallo Albert

  Deze zeven punten zijn voor mij belangrijk
  en probeer daar zeker wat mee te doen…
  Als je ouder wordt gaan er veel contacten verloren

 4. Toch best apart dat ‘alleen zijn’ toch echt iets anders is dan je ‘eenzaam voelen’. Bovenstaande tips zijn lekker praktisch en voor veel mensen waardevol, vooral om het ‘alleen zijn/voelen’ te verminderen. Maar zelfs in het bijzijn van anderen kun je je nog ‘eenzaam voelen’. Dat is iets wat op een veel diepere laag zit.

 5. Wat goed dat in dit artikel ook het relativeren van eenzaamheid wordt genoemd. Ik heb daar ook over gelezen op de website van een eenzaamheidsinstantie http://www.eenzaam.nl/omgaan-met-eenzaamheid en het is ook gewoon belangrijk je bewust te zijn van je eigen verwachtingen van contact met anderen. Dat kan al veel aan je gevoel veranderen. En ook bepalend zijn voor de betekenis die je legt in de contacten die je wel hebt.

  • Beste Karl,

   Dank voor jouw aanvullende tip en bemoedigende woorden. Er zijn altijd mensen die iets waardevols ervaren wanneer ze dit van jou lezen.
   Dank! Albert.

Geef een reactie