Droombaan vinden, de 3 belangrijkste elementen

De eerste stap naar jouw droombaan! Werkstress is voor één derde verantwoordelijk voor al het ziekteverzuim in Nederland. (Bron: ArboNed) Ben je ongelukkig met of in je baan? Lees in dit artikel wat je er aan kunt doen.

Werkstress is het gevolg een (onbewuste) angst

Je krijgt steeds meer spanning op je werk wanneer je regelmatig wakker wordt met de gedachte: ; ‘Ik word niet gewaardeerd (in vergoeding of aandacht).’ ’Ik baal van dat ellendige woon-werk verkeer.’ ‘Ik heb geen uitdaging meer op mijn werk.’ ‘Ik weet niet waar ik aan toe ben.’ ‘Er wordt niet voldoende naar mij geluisterd.’ ’Ik heb het gevoel dat ik niet echt een bijdrage lever.’

Deze denkpatronen ontstaan wanneer je diep van binnen voelt dat je niet meer op de juiste plek zit, maar nog geen stap durft te zetten om de situatie te doorbreken.

Je zal ongetwijfeld hele rechtvaardige redenen hebben om je huidige baan nog in stand te houden. Natuurlijk heb je de financiële zekerheid nodig. Misschien vind je van jezelf dat je te oud bent, te weinig ervaring hebt of te weinig kennis bezit om iets anders aan te pakken. Dus besluit je maar te blijven zitten waar je zit.

Maar naarmate de tijd verstrijkt gaat dat onbehaaglijke gevoel steeds meer knagen. De piekergedachten nemen toe. Je bent sneller geïrriteerd. Je kunt je slechter concentreren en je maakt vaker missers en fouten. De terugkerende klachten, zoals hoofdpijn, rugproblemen of slaapmoeilijkheden geven aan dat de stress nu bijna dagelijks in je lijf zit. Tijd voor verandering… maar waar moet je beginnen?

Creëer je eigen droombaan

Wanneer je een droombaan hebt, dan worden jouw belangrijkste menselijke waarden vervult:

 • Je voelt de zekerheid van een gedegen maandelijkse bron van inkomsten
 • Je ervaart voldoende uitdaging om je werk nooit saai te laten worden
 • Je hebt het gevoel dat je een onderdeel bent van een hecht team, dat jou ondersteunt bij het realiseren van jouw doelen
 • Je krijgt waardering en erkenning voor jouw inzet
 • Je kunt iedere dag wel iets nieuws leren en jezelf verder ontwikkelen
 • Je weet dat je een bijdrage levert aan jezelf, de mensen om je heen en aan de rest van de wereld.

Ik kan je garanderen dat je geen negatieve stress hebt, wanneer je dagelijks deze zes basiswaarden in je werk ervaart. Dan zijn alle elementen aanwezig om je gelukkig en compleet te voelen. Misschien zijn er ook wel periodes in je werkzame leven geweest dat je volledig in deze ‘flow’ was. Dan zal je nu zeker herkennen dat er optimale balans was tussen deze zes intrinsieke drijfveren.

In theorie klinkt dit natuurlijk heel mooi, maar hoe kan je deze zes menselijke waarden nu (weer) samen brengen in de praktijk?

Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw ideale baan? Kom naar de open dag van Sonnevelt.

Jouw droombaan zit in de zone

Om meer zicht te krijgen op jouw droombaan, helpt het om je te concentreren op de drie belangrijkste elementen:

Passie:             Waar hou jij het meest van om te doen?
Potentie:         Waar ben je bijzonder goed in?
Poen:               Wie is jouw ideale klant/ baas die bereid is om je hiervoor te betalen?

droombaan

Laten we deze drie kernwoorden eens wat zorgvuldiger bekijken, zodat je weet hoe je jouw ideale omstandigheden kunt scheppen:

Passie

droombaanPassie is een sterk gevoel van enthousiasme en opwinding voor het werk dat je doet.

Om die gedrevenheid te ontdekken, zal je niet moeten wachten met te gaan doen waar je van houdt. Hiervoor moet je risico’s nemen. Passie is de drijvende kracht achter je leven. Het wil grenzeloos stromen. Daarvoor moet je soms de controle los durven laten. Pas wanneer je de gebaande paden verlaat, ontdek je nieuwe gebieden in jezelf die weer kleur en plezier kunnen geven.

Dit vraagt wel een optimistische en positieve mentale houding. Want wanneer jouw angst de overhand krijgt, dan kan je leven zich niet ontvouwen.

Wanneer je met blijheid de grenzen van je comfortzone opzoekt, dan kom je bij een opwindende interactie  tussen doen waar je van houdt en waar je persoonlijk kunt groeien. Dan kom je in contact met jouw potentieel.

Vragen die je helpen om je passie te ontdekken:

 • Wat waren de momenten in mijn leven dat ik voor mijn gevoel volledig in de ‘flow’ was?
 • Welke activiteiten doe ik met veel plezier en ervaar ik de meeste groei?
 • Waar had ik als kind veel interesse en nieuwsgierigheid naar?
 • Aan welke (werk) ervaringen denk ik met veel dankbaarheid terug?

Potentie

Potentie heeft te maken met de latent aanwezige capaciteiten die zich in jou willen ontwikkelen. Het is een kracht in jou die naar buiten wil komen. Deze positieve stroom van energie heb je als kind zeker gevoeld. Toen had je ongetwijfeld veel fantasie en stond je volledig open voor prikkels en indrukken. Waarschijnlijk ben je daar op weg naar jouw volwassenheid het nodige van kwijt geraakt.

Wanneer je weer het vertrouwen ontwikkelt om fouten te durven maken, dan krijgt jouw potentie weer een kans. Stop met je te vergelijken met anderen. Je bent voor honderd procent verantwoordelijk voor jouw eigen leven en je medemens voor het zijne. Dus het heeft geen enkele zin om jezelf kleiner te maken ten opzichte van jouw omgeving.

Begin vanaf vandaag om je ideeën en gedachten uit te spreken. Druk ze uit in een tastbare vorm. Daar is moed voor nodig, maar het is de enige manier om te gaan ervaren wat er in je zit.

Vragen die je helpen om jouw potentie helder te krijgen:

 • Welke gebieden van me leven gaan me makkelijk af? Bijv. zorgen voor anderen, organiseren, dansen, muziek maken, koken, communiceren, luisteren enz.
 • In welke gebieden van mijn leven durf ik me ‘ervaringsdeskundig’ te noemen? Bijv. een burn-out gehad, dyslectische problemen, vaak gepest, een kei in het oplossen van puzzels, leidingnemen enz.
 • Als een ik een team zou moeten samenwerken, welke rol zou ik dan krijgen? Bijv. Organisator, visionair, leider, verbinder, analist enz.

Poen

droombaan vindenGeld heeft altijd te maken met waarde. Uiteindelijk is het hebben van een vorm van financiële zekerheid een belangrijke reden om te gaan werken. Helaas zit daar ook veel onvrede; een bepaalde vergoeding went immers snel. Je krijgt , vaak onbewust, toch de neiging om jezelf te vergelijken met anderen. Zeker wanneer er bepaalde verwachtingen ontstaan rondom een salaris, liggen de teleurstelling op de loer; “Straks wanneer ik opslag krijg, dan wordt mijn leven beter.’ ’Als ik maar eenmaal met pensioen ben, dan heb ik geen zorgen meer.’ ‘Op het moment dat ik promotie maak, krijg ik tenminste aanzien.’

Misschien ben je er inmiddels al achter gekomen dat deze gedachten op termijn alleen maar meer stress geven in je leven. Daarom is het nu tijd om te gaan leren hoe je jouw passie en jouw potentie om kunt gaan zetten in poen.

Wanneer je eenmaal hebt ontdekt waarin jij uniek bent (lees; expert of specialist), zal je aan de wereld duidelijk moeten maken waarom dat het voor hen belangrijk is.

Het geheim is,  om door middel van jouw passie en potentie, andere mensen te helpen bij het bereiken van hun doelen en visie. Of wanneer jij ze kunt verlossen van hun pijn, frustratie en onvermogen. In beide gevallen zijn ze bereid daar geld voor te betalen. Hoe beter jij ze helpt met jouw product, dienst of service, des te meer zij jou daarvoor willen betalen.

Vragen die helpen om meer geld in je leven toe te laten:

 • Welke waarde durf ik mezelf te geven, die in lijn is met mijn ervaring en talenten?
 • Welke 20% van mijn activiteiten leveren 80% van mijn omzet/ winst op?
 • Wie zijn mijn rolmodellen waar ik van kan leren, als het gaat over moeiteloos geld verdienen?

Soms lijkt het alsof je jouw hele leven werkt. Wanneer je echter jouw jeugd, de tijd dat je slaapt, de vrije tijd en pensioenperiode er vanaf trekt, dan werk je maar één vijfde deel van je leven. Toch is die werkfase te lang en te belangrijk om er negatieve stress van te ervaren.

Daarom wens ik je veel succes met mijn bovenstaande tips.

Wil je meer lezen over het maken van de beste keuzes ten aanzien van je werk?  Bestel dan hier mijn boek ‘Kiezen vanuit je hart’  

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen op het gebied van werkstress.  Laat daarom hieronder een reactie achter.

Veel mensen worstelen op dit moment en een (dreigende) burn-out. Je helpt ze door dit artikel met ze te delen op jouw Social Media. Namens hen alvast bedankt!

Meer Artikelen

11 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hey Miranda,

  Inderdaad bijzonder om jou hier weer op het internet aan te treffen. Zo komen de wegen weer samen. Ik heb in het voorjaar jouw ouders nog weer ontmoet in Joia Zuid-Frankrijk. Er is zeker een opfrismogelijkheid bij Sonnevelt Opleidingen. Check de website: http://www.sonnevelt.nl of vraag een vrijblijvend gesprek aan met onze studiecoach Jolien: 0418-515782 Je bent altijd van harte welkom!

  Met hartelijke groet,
  Albert Sonnevelt

 2. Hallo Albert,

  Wat super mooi dat ik tijdens mijn eerste google actie, op zoek naar mijn Passie en nieuwe baan op jou blog terecht kom. Jij bent een van mijn voorbeelden en inspirators. Ik ken mijn Passies maar heb gekozen voor de financiële zekerheid van een vaste baan. Daarnaast de keuze gemaakt een HBO studie te volgen om ook door mijn omgeving serieus genomen te worden. Nu na een burn out en revalidatieperiode eindelijk weer opnieuw opzoek naar wat ik wil. Mooi dat ik hier weer uitkom.
  Is er een opfriscursus, coaching of voetreflexmassage om de draad weer op te pakken?

 3. Beste Jantien, Dank voor jouw bevestigende antwoord. Altijd fijn om waardevolle feedback te krijgen op mijn blogs. Dat geeft de motivatie om door te gaan 🙂 Hrt grt Albert Sonnevelt

 4. Helemaal eens met het artikel. Mooi dat het aandacht geeft aan de basis. Werkstress wordt vaak aangepakt als symptoombestrijding. Terwijl als je werk hebt dat echt voldoening geeft en dat je graag wil doen, je absoluut minder stress zult ervaren.

 5. Wat een herkenbaar verhaal Albert! Ook ik zit vol van de spanning op mijn werk, weinig waardering (aandacht), totaal geen uitdaging meer op mijn werk en daarbij heb ik het gevoel dat ik niet echt een bijdrage lever. Mijn passies en potenties zijn verder weg dan ooit. Het probleem is dat ik een opleiding volg welke mijn werkgever, anders was ik allang verder gaan kijken. Na wat gesprekken met en coach en een psycholoog heb ik toch maar een hele hoge drempel genomen en het de directie hier verteld dat onze wegen scheiden. Ze nemen het gelukkig heel goed op alleen moet ik een modus zien te vinden in hoe de tijd door te brengen totdat de opleiding is afgerond en ik ander werk heb. Het is heel moeilijk. Ik neem altijd van die lastige beslissingen….

 6. Je verhaal vindt ik bijzonder! Een droombaan heb ik niet meer nodig, nu ik met pensioen ben kan ik die dingen doen die ik leuk vindt. Mij inzetten voor de ouderen en de mensen om mij heen. Ik ga het in ieder geval delen, zodat meer mensen het kunnen lezen.

  • Beste Elly, Lief dat je mijn blog wil delen. Want wie kan delen, kan vermenigvuldigen. Geniet van jouw pensioen en de waardevolle bijdrage die je kan leveren aan de mensen om je heen. Respect!
   Warme groeten, Albert Sonnevelt

 7. Heb net de elektronische versie aangekocht van jouw boek ‘kiezen vanuit je hart’ toch wel teleurgesteld dat dit niet wordt aangeboden voor 21,90euro terwijl dit elektronisch slechts 9,90 euro kost…!

  • Beste Myriam, Dank voor jouw reactie. In Nederland hebben we sinds 2005 een wet op de vaste boekenprijs. Dit om prijsconcurrentie te voorkomen. Door de (recente) komst van de digitale boeken, lijkt dit nu achterhaald. Dit maakt echter dat de verschillen in de diverse formaten zo groot is geworden. Daar heb ik zelf echter geen invloed op. Ik wil je in ieder geval bedanken dat je de moeite hebt genomen om mijn boek aan te schaffen. Ik wens je veel leesplezier en hoor graag je feedback! Hartelijke groeten, Albert

 8. Beste Albert,
  Ik heb ingezien dat schrijven mijn grootste gave is. Ik schreef al als zestienjarige sprookjes. (O.a.De boze heks Wiebeltand.)Echter, door mijn nare jeugd(incest en levenslange haat van mijn moeder,) heb ik veel psychologische hulp nodig gehad en ik kwam uiteindelijk in de WAO. Ik schreef wel met regelmaat weer eens een sprookje. Ik ben nu 73 jaar en studeer Latijn van de LOI en ik heb een vrijwilliger die mij privé les geeft en die man was heel zijn leven leraar Latijn en Grieks en ik ben over enkele maanden klaar met deze studie die mij enorm veel plezier verschaft door het lezen van Livius en Vergilius en ga zo maar door. Hun teksten moet ik dan vertalen en dan ontvouwen zich hun verhalen. Fantastisch dus.Telkens wil ik het sprookjes schrijven hervatten, echter, ik heb zeer weinig zelfvertrouwen, alleen weet ik wel dat mijn verhalen voor kinderen mooi zijn. Ik keek eens in een boekwinkel en bij het zien van alle boeken en boekjes voor kinderen die er al zijn zonk mij de moed in de schoenen.Ik dacht moedeloos:”Wat kan ik hier nog aan toe voegen?” Als het Latijn klaar is, over enkele maanden, dan zou ik toch misschien weer het schrijven willen hervatten. Echter mijn gebrek aan zelfvertrouwen heeft mijn leven behoorlijk verpest. Gelukkig ben ik al 38 jaar gelukkig ik ben getrouwd en we hebben een mooi eigen huis, uiteindelijk na allerlei therapieën ben ik al 38 jaar redelijk gelukkig. Al zijn er altijd nog akelige gedachten aan vroeger. Maar ik kan het hanteren. Heeft u nog een goede raad voor mij? Hartelijke groeten, Joke Roenhorst-Jansen, Margrietlaan 15, 7231 HM Warnsveld. PS: Zou ik aan u een sprookje kunnen doen toekomen? Ter beoordeling?

  • Beste Joke,
   Dank voor jouw uitgebreide verhaal en feedback op mijn blog.
   Toen ik begon met schrijven had ik zelf veel last van mijn innerlijke criticus. Voor mij gevoel schreef ik vooral voor de beoordeling van een ander. Ik schrijf nu vooral omdat ik het zelf leuk vind. En ik ben helemaal blij als er ook nog mensen zijn die mijn schrijfsels lezen. Maar ik ben niet meer afhankelijk van hun waardering. Je hebt een respectabele weg afgelegd. Je bent nu op een leeftijd waarop je vooral mag genieten. Mijn advies: start met voorleesavonden/ middagen aan kinderen in de familie of vriendenkring. Organiseer voor alle kinderen uit de buurt een sprookjesthema. Wanneer je op deze manier gaat ‘ werken’ met kinderen, kan ook het laatste stukje van je eigen gewonde kindzijn geheeld worden. Niet meer wachten, maar vol plezier je mooie verhalen gaan delen! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

Geef een reactie