Burn-out voorkomen begint tussen de oren

Burn-out voorkomen begint bij jezelf. Gemiddeld een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten rapporteerden het CBS en TNO in november 2015. Ze voelen zich geregeld emotioneel uitgeput aan het einde van een werkdag of al moe bij het opstaan. Vaak wijten we spanningsklachten aan de omstandigheden, aan de eisen die de omgeving aan ons stelt. De werkelijke oorzaak ligt echter in onszelf, want stress is een gevolg van dagelijks gedrag dat onnodig veel energie kost. Gedrag dat wordt aangewakkerd door onze manier van denken. Niet leuk om te horen misschien, maar het goede nieuws is dat je dus ook zelf iets kunt doen om burn-out te voorkomen. En dat begint tussen de oren. In deze blog acht tips die je helpen om naar binnen te kijken en jouw denken en gedrag onder de loep te nemen.

1 Burn-out voorkomen? Stop met vechten en vluchten

Wat doe jij als je stress ervaart? De meeste mensen reageren standaard met een vecht- of vluchtreactie: nog harder werken, het conflict aangaan, dingen uitstellen, je terugtrekken of aanpassen. We verzetten ons tegen de realiteit en doen ons uiterste best om de pijn van afwijzing, kritiek, onzekerheid, teleurstelling, verlies of verdriet maar niet te hoeven voelen. In de veronderstelling dat als we dit maar hebben overleefd of dat ideaalbeeld hebben bereikt – die nieuwe auto, functie, opdracht, target, goedkeuring, weer rust in de tent of wat dan ook – al onze problemen zijn opgelost. Helaas wordt de stress daar niet minder van. Want daar eenmaal aangekomen, is het geluk van korte duur en verlangen we al snel weer naar iets anders wat ons gelukkig moet maken. En alles wat we al die tijd doen veroorzaakt weer nieuwe problemen en leidt tot nieuw vecht- en vluchtgedrag. Een never ending story.

We verlangen naar een leven zonder angst en pijn, maar belanden daardoor in een vicieuze cirkel want, zo zegt Boeddha in zijn Vier edele waarheden, ‘lijden’ is inherent aan het leven. De dingen gaan nu eenmaal zoals ze gaan en de werkelijkheid houdt geen rekening met jouw wensen. Of je nu hoog of laag springt, pijn, tegenslag en vervelende problemen horen bij het leven. Als je dat niet kunt accepteren en je ertegen blijft verzetten (vechten of vluchten), is ‘lijden’ onherroepelijk het gevolg. Er is geen externe oorzaak. Het zit in onszelf, in ons verlangen naar alsmaar meer en beter en daar je geluk van afhankelijk maken (meer comfort, genot, manifestatie, perfectionisme, succes et cetera). Dat is de directe oorzaak van pijn en verdriet. Zolang je je er niet van bewust bent dat je je laat leiden door wensen en verlangens zul je altijd teleurgesteld worden, zegt Boeddha. Dan zit je gevangen in je eigen misleidende denkbeelden van wat gelukkig is en heb je niet de regie over jezelf. Dan wil je steeds meer en is er geen rem. Werkelijk levensgeluk komt niet door vervulling van wat we ons als levensgeluk voorstellen. De enige manier om met stress te dealen is stoppen met vechten en vluchten. Met accepteren dat de dingen nu eenmaal niet altijd gaan zoals jij graag zou willen en openstaan voor wat zich nu in de realiteit aandient, hoe lastig dat ook is. Pas als je je bewust wordt van de verlangens die jou in de ban houden en van het feit dát je aan het vechten of vluchten bent om die te bereiken, kun je zelf je grenzen gaan stellen in hoever je wilt gaan. Dan heb jij de regie.

2 Mediteer elke dag

burn-out voorkomenMediteren is een geweldige manier om gedachten die leiden tot vecht- en vluchtgedrag los te laten en meer in het nu te leven. Hoe vaak ben jij echt 100% aanwezig in het nu? Harvard-onderzoekers Matthew Killingsworth en Daniel Gilbert ontdekten dat onze gedachten terwijl we met een activiteit bezig zijn gemiddeld 47% van de tijd afdwalen naar dingen die gebeurd zijn of die nog moeten komen. We zijn dus bijna de helft van de tijd niet volledig aanwezig in het nu! En het wordt erger. Mensen bleken zich niet gelukkiger te voelen tijdens het afdwalen, ook niet als ze aan positieve dingen als een leuke vakantie dachten. ‘A wandering mind is an unhappy mind ‘, was hun conclusie. Een ander Harvard-onderzoek van neurowetenschapper Sara Lazar toonde aan dat dagelijks mediteren leidt tot een significante daling van stress en angst. Het verkleint daadwerkelijk de waakhond in ons brein, de amygdala, die onze automatische vecht- of vluchtreactie oproept.

Alle reden dus om meer in het hier en nu te leren leven. Bijvoorbeeld met de meditatietechniek Mindfulness van Jon Kabat-Zinn die je overal kunt doen. Je hoeft echt niet met wierookstokjes in de weer en in kleermakerszit op een kussentje te gaan zitten. En tien minuutjes per dag is al genoeg. Meditatie gaat overigens niet over het stoppen van gedachten, maar over je gedachten observeren zonder erin mee te gaan of erover te oordelen. Dan merk je dat je geest aan de lopende band gedachten produceert, maar dat ze ook vanzelf weer verdwijnen. Het zijn maar gedachten, geen waarheden. Als je gaat geloven in al je gedachten, je eraan gaat hechten en gaat zitten piekeren, heb je voor je het weet een rampscenario bij elkaar gefantaseerd. Dat verergert het lijden en de stress alleen maar en verandert niets aan de situatie. Pijn, verdriet, irritatie, boosheid horen bij het leven, die kun je niet laten verdwijnen, maar alles wat je eromheen fantaseert wel. Of zoals Kabat-Zinn het zegt: ‘Pijn is onvermijdelijk, lijden is optioneel.’

3 Er is alleen NU

Waarom toch zo de nadruk op dat NU en het loslaten van gedachten? Omdat het NU het enige is wat er is! Gisteren is voorbij en morgen bestaat nog niet. Maar hoe lastig vinden we dat niet. Hoe vaak zijn we in ons hoofd niet bezig met dingen die al achter ons liggen of die nog moeten komen. Als we gespannen zijn, herkauwen we vaak over en over negatieve herinneringen of maken we ons druk over dingen die misschien zouden kunnen gebeuren, gedreven door verlangens waar we dwangmatig achteraan hollen en gelovend in onze eigen fantasie daarover. Om er later achter te komen dat de realiteit toch altijd net weer anders uitpakt dan we dachten. En al die tijd zijn we niet aanwezig in het hier en nu, terwijl het NU toch echt het enige is wat er nu is. ‘Life is not a big thing, it’s a million little things’, en die miljoenen kleine belangrijke dingen mis je als je met je geest ergens anders bent.

4 Laat schaamte los

Veel mensen blijven te veel hangen in het verleden. Vooral bij zaken waar we ons voor schamen. En dat geeft stress, zegt professor Brené Brown in haar boek De kracht van kwetsbaarheid, want schaamte is destructief. Dan zeg je voortdurend dingen tegen jezelf als: ik ben slecht, fout, zwak, niet goed, sterk, geliefd of succesvol  genoeg. Allemaal oordelen die funest zijn voor je zelfbeeld, want je doet het toch nooit goed. En ondertussen blijf je maar compenseren en jezelf in allerlei bochten wringen om je kwetsbaarheid maar niet te hoeven laten zien. We stoppen de schaamte weg, sluiten ons ervoor af uit angst voor de pijn die eruit voort kan komen. Je wordt bijvoorbeeld overdreven perfectionistisch of gaat juist lastige beslissingen uit de weg, in de hoop dat je daarmee kritiek kunt voorkomen. Of je gaat heel erg de baas spelen of jezelf fel verdedigen, zodat anderen vooral niet kunnen denken dat er met jou te sollen valt. We doen van alles om ervoor te zorgen dat we ons niet hoeven te schamen. Doodvermoeiend én stressverhogend, want het effect is averechts. Het zorgt er alleen maar voor dat je schaamtegevoel groeit en bij het minste of geringste steekt dat rotgevoel weer de kop op.

Loslaten van schaamte is het enige wat helpt. Hoe je dat doet? Door het niet weg te stoppen, maar het er te laten zijn. Door je kwetsbaar op te durven stellen en het erover te hebben, want erover zwijgen en het wegdrukken maakt de schaamte groter. Dat is lastig in het begin, maar lucht enorm op. En je zult merken dat je hierdoor gemakkelijker pijnlijke gebeurtenissen aan kunt.

Nu hoor ik je al denken: mijn kwetsbaarheid laten zien? Dat is voor watjes. Absoluut niet! Je kwetsbaarheid durven tonen, jezelf toestaan om niet perfect te zijn, is misschien wel het moedigste wat bestaat. Durf jij jezelf te laten zien, juist ook als je niet perfect bent?

5 Omarm de angst

Angst kennen we allemaal. Al hebben we het er liever niet over. Vaak is het een belangrijke drijfveer waarom we de dingen doen zoals we ze doen, alleen noemen we het dan een spannende uitdaging. Maar zeg nou zelf, urenlang door ploeteren, geen hulp vragen, willen uitblinken, medewerkers constant controleren, met de vuist op tafel slaan en de baas spelen, zijn het niet allemaal vormen van gedrag ingegeven door angst? Angst om overzicht en controle te verliezen, angst voor onzekerheid, stilstand en achteruitgang, angst om ‘af te gaan’, om afgewezen te worden, er niet bij te horen, niet serieus genomen te worden, je positie te verliezen, om niet te voldoen aan de verwachtingen van de top, angst voor wat anderen van je vinden.

Omdat we die angst niet willen voelen, gaan we vechten en vluchten. We willen ervan af, het liefst zo snel mogelijk. We ontkennen de angst en proberen hem voor de buitenwereld te verbergen om onze kwetsbaarheid maar niet te hoeven laten zien. Dat kost niet alleen veel energie, maar levert het ook nog eens stress op. Want wat als anderen erachter komen? Juist door je angst te ontkennen, laat je hem je leven bepalen en raak je verder van jezelf verwijderd.

Met omarmen van je angst bedoel ik erkennen dat je angst hebt, het durven ervaren en jezelf er niet om te veroordelen. En ja, daar is moed voor nodig, de moed om bang te zijn, maar die moed leidt uiteindelijk tot minder angst en effectiever gedrag.

Doe je dat niet dan schiet je telkens als het spannend wordt in je automatische vecht- of vluchtreactie: je probeert bepaalde situaties te vermijden of gaat enorm lopen compenseren – waardoor je alleen maar meer spanning ervaart. Herken en erken je de angst en weet je wat jouw automatische neiging is, dan krijg je meer keuzemogelijkheden. Dan kun je besluiten om de angst dit keer niet jouw leven te laten bepalen en het eens anders aan te pakken. Stap voor stap ander gedrag uitproberen en de uitdaging aangaan, in contact met je angst. ‘Oké, ik vind dit spannend, maar ik doe het toch.’ Je zult merken dat je angst na een tijdje afneemt en dingen beter lukken als je durft te zijn wie je bent. Daardoor neemt je zelfvertrouwen toe en kun je de angst steeds makkelijker loslaten.

6 Maak wat anderen denken minder interessant

burn-out voorkomenEen veelvoorkomende angst is die voor de mening van anderen. ‘Wat zullen ze wel niet van me denken? Ze vinden me vast niet aardig of goed genoeg als ik dat doe.’ We denken te weten wat anderen van ons vinden en om kritiek te voorkomen passen we ons aan. We gaan onszelf lopen bewijzen, durven geen nee te zeggen of wat dan ook. Ofwel: je laat jezelf in de steek en bent niet jezelf. Je bent gaan geloven in je eigen interpretaties en gedraagt je daarnaar. Maar je bent niet wat je denkt, en al helemaal niet wat je denkt dat anderen denken, je bent veel meer dan dat.

Natuurlijk is het goed om rekening te houden met anderen, maar dat is wat anders dan je leven laten bepalen door de mening van anderen en je te gedragen zoals jij denkt dat anderen willen. Het is jouw leven en je wordt alleen gelukkig als je je eigen weg bewandelt.

Als je zou onderzoeken hoe vaak anderen zich met jou bezighouden, kan dat nog wel eens knap tegenvallen. Mensen hebben het vooral druk met zichzelf. En hoe goed je het ook doet, je kunt nooit iedereen tevreden stellen. Soms zit achter kritiek respect verborgen, soms jaloezie en sommigen leveren kritiek uit gewoonte. Of mensen raden je iets af omdat ze dat zelf nooit zouden durven. Iedereen heeft nu eenmaal graag een mening. Maar jij bent jij. Maak wat anderen denken minder interessant. Hoor het aan, laat het bezinken en bepaal of je er iets mee kunt. Zo ja, doe er wat mee. Zo nee, leg het naast je neer. Leid je leven op je eigen manier. Als anderen het gek vinden dat jij dagelijks mediteert, dan is dat hun probleem, niet het jouwe. Zodra ze doorhebben dat je toch wel doet wat je zelf wilt, is de lol er snel af. Bovendien krijgen ze dan ook meer respect voor je, want stiekem hebben we allemaal bewondering voor mensen die hun eigen weg kiezen. Dus kies je eigen route en laat anderen hun route kiezen.

Niemand kan je een minderwaardig gevoel geven zonder jouw toestemming – Eleanor Roosevelt

7 Durf fouten te maken

‘Ik heb geen fout gemaakt, ik heb 10.000 dingen uitgevonden die niet werken’, zei Thomas Edison ooit. Een geweldige uitspraak. Durf fouten te maken, want als je geen fouten maakt, leer je niks. Angst om te falen blokkeert groei en ontwikkeling. Het weerhoudt je ervan om risico’s te nemen en dan blijf je doen wat je altijd al deed. Omarm je angst, weeg de risico’s af, bepaal je doel en ga ervoor. Onderweg gaan dingen ongetwijfeld anders dan jij je had voorgesteld, maar dat geeft niet. Bijstellen kan altijd. Het gaat om de reis, niet om het doel. Want de reis is jouw leven.

Satisfaction lies in the effort, not in the attainment, full effort is full victory – Mahatma Ghandi

Honderd procent inspanning is honderd procent overwinning. Zelfs al is het resultaat niet wat je had gehoopt, als je met volledig commitment alles hebt gegeven, volledig trouw aan wie jij bent, is dat pure winst. Dan heb je een geweldige ervaring opgedaan waar je je voordeel mee kunt doen. Dan ben je gegroeid. Het is niet erg als je een keer de mist ingaat. Veel succesvolle mensen zeggen in interviews oprecht dat ze meer hebben geleerd van dingen die misliepen dan van hun successen. Dus loopt het fout, en dat gebeurt vast wel een keer, veroordeel jezelf er niet om. Prijs jezelf dat je alles gegeven hebt, nieuwe ervaringen hebt opgedaan en ‘move on’. Je volledig geven, betekent dat je niet kunt falen.

8 Geef zonder verwachting

‘Wie goed dburnout voorkomenoet, goed ontmoet’ is een waarheid als een koe. Als jij zonder verwachting geeft aan anderen, start je een positieve energiestroom in het leven van anderen en jezelf. Je steekt anderen aan. Zij gaan daardoor ook meer geven en er komt meer als vanzelf op je pad. Dat heet het pebble effect, wat verwijst naar de groeiende ring cirkels in water als je er een kiezelsteen ingooit. Bovendien: als je niets terugverwacht kun je ook niet teleurgesteld worden.

Uit Harvard-onderzoek van hoogleraar psychologie Adam Grant blijkt zelfs dat ‘gevers’ (mensen die zonder iets terug te verwachten helpen en kennis, energie en relaties delen) een positief effect hebben op het succes van organisaties. Ze boosten namelijk de belangrijkste succesfactoren zoals samenwerking, innovatie en topservice.

De crux zit ’m in ‘zonder verwachting’. Als je geeft en iets terugverwacht, ben je niet aan het geven maar aan het handelen. Hoe geef jij? Verwacht je er waardering voor terug of geeft het je controle? Als dat zo is, ben je een behoefte in jezelf aan het bevredigen. Dan geef je in de hoop dat anderen je aardig vinden, om te laten zien hoe goed je bent of om het gevoel te krijgen dat je nodig bent. Dat is geven gebaseerd op angst om iets kwijt te raken. Gelukkiger word je daar niet van omdat je je best aan het doen bent om je eigen kwetsbaarheid/angst niet te laten zien. Sterker nog, het is zelfs schadelijk, voor de ander en voor jezelf, zegt de Britse verslavingsarts Robert Lefever. Hij onderscheidt gewoon helpen van ‘compulsive’ (dwangmatig) helpen. Gewoon helpen is geweldig. Maar bij compulsive helping neem je de verantwoordelijkheid over. Eigenlijk plaats je jezelf dan boven de ander en zeg je ‘Ik weet wat goed voor jou is.’ Waarmee je die ander kleiner maakt en hem de kans ontneemt om te groeien door zelf ervaring op te doen. Tegelijkertijd is het een vlucht, want zolang je blijft focussen op anderen, hoef je immers niet naar jezelf kijken en schaad je jezelf door niet goed voor jezelf te zorgen.

Dus deel en geef zonder verwachting en niet om iets te halen bij de ander. Je krijgt er voldoening en zelfrespect voor terug. Zet je angst om iets kwijt te raken overboord. Gooi je kiezelstenen in de stroom en vertrouw erop dat je zult krijgen wat je nodig hebt.

Geef degene van wie je houdt vleugels om te vliegen, wortels om terug te komen en redenen om te blijven  – Dalai Lama

***

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening op deze blog over burn-out voorkomen.  Herken je dingen? Fijn als je jouw ervaringen of reactie wilt delen in een comment hieronder.

Meer Artikelen

49 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Ik ben op het moment na j.l. september 2015 vier paniekaanvallen te hebben gehad ,stapje voor stapje weer aan het werk sinds begin februari en herken de hier jouw benoemde aandachtspunten om een burnout te voorkomen nu heel goed en hoop nu hiermee ook naar de toekomst toe veel nut te hebben om weer niet in de zelfde fouten van als maar MOETEN terug te vallen.
  Maar mijn grootste probleem/fout was: je moet wel eens NEE zeggen op een nieuwe niet functie gerichte opdracht om de andere kant van altijd maar JA zeggen te willen weten.

  • Beste Piet, Over een weekje zet ik een blog online dat speciaal geschreven is over paniekaanvallen. Daar staan een aantal waardevolle tips in. Dus houd deze website in de gaten! Ik hoop dat je daar iets mee kan. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 2. Beste Albert, ik wacht op een coachingstraject via mijn werkgever…ik zit nu 5 weken thuis. In de tussentijd heb ik veel steun aan jouw online cursussen. Ik schrijf veel op en maak lijstjes. Ik ben er klaar voor en wil zo graag starten. Bedankt in ieder geval voor deze wijze en herkenbare teksten/woorden! Groetjes Joyce

 3. Beste Albert, ik wacht op een coachingstraject via mijn werkgever…ik zit nu 5 weken thuis. In de tussentijd heb ik veel steun aan jouw online cursussen. Ik schrijf veel op en maak lijstjes. Ik ben er klaar voor en wil zo graag starten. Bedankt in ieder geval voor deze wijze en herkenbare teksten/woorden! Groepjes Joyce

  • Beste Joyce, Dank voor jouw positieve feedback op mijn blogs over burn-out, stress en overspannenheid. Dat geeft me het plezier om door te gaan met schrijven! Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 4. Hallo Albert,
  Dank voor de mooie inzichten die ik kreeg, maar tegelijkertijd ook een vraag die me bezig hield na het lezen van jouw blog (deel 2 burn-out).
  Als perfectionisme eigenlijk niet bestaat, doordat we in een dynamische wereld leven van telkens verandering op ieder moment van de dag, iedere seconde en we ook niet willen falen, terwijl we juist van onze fouten het meest leren ….. waarom maken we het ons zelf dan zo moeilijk ???
  We zijn toch allen mensen en worstelen veelal met dezelfde problemen.
  Meer bewustwording en kennis geeft ons wel meer inzichten, rust en happiness, waardoor minder angsten en oordelen kunnen ontstaan …. toch vraag ik me dan telkens weer af waarom het zo moeilijk is onze fouten te erkennen en te mogen falen, terwijl we juist van onze fouten zo veel leren ….dus SAMEN kwetsbaar durven te zijn en het perfectionisme meer los te laten wanneer WE er last van hebben.
  Albert waarom doen we dat, want het is toch eigenlijk een heel tegenstrijdig gedrag dat ons allen bezig houdt ???
  Waarom maken we ons leven moeilijk als het vaak veel makkelijker kan ….of ben ik nu te rooskleurig? Ik weet het soms ook niet.
  Warme groet,
  Antoinette H.

  • Beste Antoinette, Meestal doen we onszelf nog geweld aan vanuit angst… en gebrek aan vertrouwen/overgave/ acceptatie. Allemaal mooie woorden, maar het blijft een kwestie van dagelijks oefenen 🙂 Warme groeten, Albert

 5. Ik weet nooit of ik iets doe zonder verwachting. Ik geef omdat ik van de ander hou en hem of haar graag help of verblijd. Tegelijkertijd bedenk ik dat daaronder altijd een verwachting zit. Wat gebeurt er met mij als die ander helemaal niet reageert op mijn actie? Dan ben ik toch een beetje teleurgesteld. Blijkbaar wilde ik toch profijt halen in de vorm van een complimentje oid. Dus doe ik het toch een beetje voor mezelf.
  Als ik een knuffel geef, verwacht ik een reactie. Als er geen reactie komt wordt ik een stuk minder knuffelig.
  Zelfs als ik denk het helemaal belangeloos te doen, doe ik het toch om er een goed gevoel aan over te houden. Waar zit ‘m nou het verschil?

  • Beste Ine, Mij helpt dan de vraag: Kost dit me energie of geeft het me energie? Geluk zoekt zorgeloosheid …. Hrt grt Albert Sonnevelt

 6. Een burnout overkomt alleen sterke mensen, die gaan onvermoeibaar door. Het is eigenlijk een compliment!!!!!

  • Beste Ingrid, Mooi gesproken. Gaaf dat je het begrip Burn-out in een compleet ander perspectief weet te zetten. Albert Sonnevelt

 7. Wie heeft er geen burn-out gehad vraag ik mezelf weleens af. Ik dus ook. Het is al weer een tijdje geleden en het heeft me ook veranderd. Geef mijn grenzen beter aan, mediteer nu regelmatig, ben weg bij mijn oude werkgever en geniet van kleine dingen. Heel herkenbaar is ook wat Marcel schrijft. Op het moment dat je er midden in zit, overzie je het geheel niet. Einstein zei ook al dat problemen niet op hetzelfde niveau kunnen worden opgelost dan ze zijn ontstaan. Dus ga uit je hoofd en in je lichaam. Hoe? Ga wandelen, fietsen, zwemmen, ga dat doen wat je vroeger leuk vond. Wat ook helpt is Moeten schrappen uit je vocabulaire en ga jezelf vooral géén targets opleggen. Laat het gaan, laat het los, want beter worden dat gaat gewoon gebeuren, alleen weet je niet wanneer. Sterkte en succes!

  • Beste Hans, Dank je wel voor jouw waardevolle tips en bemoedigende woorden. Dit zal altijd een aantal lezers van mijn blogs vertrouwen geven! De weg naar genezing van een burn-out kent veel kruispunten… Albert Sonnevelt

 8. Heel herkenbaar idd en heb hier veel steun aan. Telkens als ik me weer wat minder voel, negatieve gedachten heb dan lees ik de tips opnieuw en probeer hiermee aan de slag te gaan.
  Ik ben op dit moment ook overspannen. Iedereen zegt dat je je tijd moet nemen , waarom voel ik dan constant de druk om een beetje beter te moeten zijn bij elk bezoek aan de bedrijfsarts? Wanneer weet ik dat ik weer aan het werk kan?

  • Beste Marcel, Wanneer je overspannen bent is het lastig om precies aan te geven wanneer je weer aan het werk kan. Je zult eerst een aantal duidelijke keuzes moeten maken. Je kunt niet hetzelfde blijven doen, als voor je overspannenheid. Durf serieus naar jouw basisspanning te kijken. Geef je grenzen aan en vraag vaker hulp! Veel sterkte, Albert Sonnevelt

 9. ik ben op het moment overspannen en herken hier heel veel van!
  ik ga het proberen zo te doen en hoopt dat het me helpt!

  • Beste Marian, Overspannenheid is altijd een signaal dat er een aantal zaken uit balans zijn in je leven. Je zal dus naar de oorzaak van je probleem moeten gaan. Ik adviseer je om een professionele hulpverlener in de arm te nemen. Want het blijft lastig om je eigen oorzaken te doorzien.. (Anders had je ze al lang zelf opgelost…)
   Veel succes met je weg naar genezing!

   Hrt grt Albert

 10. Zelf heb ik tweemaal een burn-out meegemaakt. Ik voelde me te verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de taken die in mijn takenpakket zaten. Ook perfectionisme speelde een rol. Ik had (zeker de eerste keer) niet in de gaten dat ik op weg was een burn-out te krijgen. Later heb ik geleerd veel en veel meer op de signalen te letten die mijn lichaam me geeft. Blijkbaar gaf mijn denken mij geen aanleiding om eens stil te staan bij wat er nou precies gaande was. Ik kreeg geen steun van mijn baas als ik bij haar meldde dat ik te veel werkzaamheden had. Ik ben nu, na 35 jaar werken voor een baas, met vervroegd pensioen en geniet er enorm van om nu eigen baas te zijn over de tijd die ik heb en wat ik ermee doe!!! Ik verveel me geen moment!

  • Beste Greetje,

   Heerlijk voor je dat er nu weer ruimte komt in je leven. Een burn-out is altijd een teken aan de wand. Je bent er zo te lezen goed mee om gegaan. Geniet van iedere dag dat je leeft! Albert Sonnevelt

 11. Hallo Albert,
  Ik het herken allemaal wel,voor het perfect willen doen en maar door blijven draven tot een moment dat het echt niet meer gaat, en je lichaam zelf ingrijpt. Kom zelf uit een bijnieruitputting/burnout. Het heeft mij geleerd meer naar mijn lichaam te luisteren en meer voor mezelf te kiezen i.p.v. er altijd maar voor een ander te zijn. Kan de mensen in mijn omgeving zelf beter helpen, met de ervaring die ik er in heb.

  • Beste Ilse, Dank voor het delen van jouw ervaringen met burn-out. Het is bemoedigend om te lezen dat je er nu andere mensen mee helpt. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 12. Ik denk dat ik er weer midden in zit. Het is de zoveelste keer en ik leer er nog steeds niet van. Ik sta op het punt een andere weg te moeten inslaan. Dit maakt mij erg onzeker. Nieuwe kansen om dichter bij mijzelf te blijven. Maar wie ben ik eigenlijk? Ik ben al zolang in een overlevingstand. Ik moet hier van afkicken. Toch vindt mijn bedrijfsarts mij 100% beter!

  • Beste Carla, Met een burn-out ontkom je er niet aan om rigoureuze keuzes te maken. Vraag hulp aan een professional die samen met jou de consequenties van jouw beslissingen in kaart kan brengen. Hartelijke groet, Albert

 13. Voorkomen BETER dan GENEZEN?! VERDRIET en VERLIES kan je NIET voorkomen! Daar word je inderdaad steeds weer opnieuw mee geconfronteerd. De afgelopen week heb ik mijn eigen kwetsbaarheid onder ogen durven zien(dacht ik) Ik ben de confrontatie niet uit de weg gegaan ( dacht ik ) Ik hoopte een reactie te krijgen op mijn gedachten over de manier waarop ik probeer om te gaan met mijn emoties.( te veel verwacht? ) Ik heb altijd gedacht als ik ergens kwam om een kaarsje te branden voor mezelf of iemand anders: als ik het laatste beetje vuur van de ene kaars gebruik om een nieuwe aan te steken is dat al heel snel een NIEUW BEGIN! Ging het met een BURN OUT of is het toch een BURN UP? ook maar zo eenvoudig!Misschien wil ik wel teveel kaarsjes brandend houden? Toch blijf ik geloven dat je ieder LICHTPUNTJE toch zelf aan moet steken en hopen dat een keer een beetje langer zullen blijven branden als je ze met anderen durft te delen.

  • Beste Tineke, Mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

   • WAARDEVOL: dat is een woord dat deze week al een paar keer is gevallen,nadat ik een paar kleine stapjes in de richting van anderen heb durven zetten.Niet om te laten zien: kijk eens hoe goed ik ben, kijk eens wat ik heb gedaan, maar gewoon door er te zijn op het juiste moment en te doen wat ik heb kunnen doen om een ander te helpen of te verrassen en te zien hoe blij zij waren met dat kleine gebaar. Gelukkig maken is gelukkig zijn en gedeelde vreugd is dubbele vreugd.SAMEN het gedeelde verdriet in vreugde veranderen? Het heeft best wel even geduurd voordat ik besefte dat zij mij toch weer een beetje blijer hadden gemaakt door te zeggen dat juist die kleine dingen voor hen zo WAARDEVOL waren, omdat zij hadden ervaren dat ik dat alleen heb kunnen doen omdat het langzaam weer wat beter gaat en dat die paar goede deelmomenten toch steeds weer een stimulans zijn voor de volgende stap, die je toch in je eigen schoenen, of op je sloffen? moet zetten.
    STERKTE voor iedereen die in dezelfde situatie zit.
    Hartelijke groeten TINEKE

 14. Mooi beschreven en zo actueel. Ik heb recentelijk een workshop gevolgd waarbij je leert te communiceren met je onderbewustzijn. Die kent alleen maar het nu. Door belemmerende overtuigingen om te zetten in behulpzame overtuigingen creëer je rust in je systeem en kan je stress transformeren naar positieve gevoelens. Jouw blog te lezen doet mij goed. Dit zegt mij dat ik op de goede weg ben. Wederom bedankt Albert!

  • Beste Niels, Altijd fijn om van jou een reactie te krijgen. Jij bent een levendig voorbeeld van groeiend bewustzijn. Jouw dappere stappen blijven inspirerend voor veel mensen die geconfronteerd worden met stress. Hartelijke groeten, Albert

 15. Dit zijn inderdaad de wijze lessen die ik geleerd heb van mijn burn-out. Fijn dat je het zo duidelijk hebt verwoord.

 16. Beste Albert,
  Bedankt weer voor het geschreven stuk.
  En inderdaad MAG je proberen in het hier en nu te leven?
  Mag met hoofdletters want je MOET niks!
  Is mijn motto.
  Dan je kwetsbaarheid te durven tonen!?
  Heftig!!!
  Ik loop dan vaak tegen een “muur” van daar heb je haar weer!!
  Er zijn gewoon mensen die niet SNAPPEN,
  Als ik niet goed in mijn vel zit,
  Ik er ook niet voor een ander kan zijn!
  En dan heb je pijn!
  Als ze je daar mee confronteren.
  Bij mij is er geen burn out.
  Maar een psychies probleem.
  Het is voor je zelf al moeilijk omdat je je vaak “anders voelt”.
  En per dag het HIER en NU aan moet passen,
  Hoe je je vandaag voelt.
  En je familie ziet wel dat je struggelt met de dag.
  En begrijpelijk zijn ze er soms helemaal klaar mee!
  Conclusie: dat je maar weer je mond houd!
  Voor mij dus een never ending story!

  Mediteren : JA!
  Dagelijks en inderdaad dit kan je over al doen,
  Ook in combinatie met mind fullnis.

  Vriendelijke groet Rosa.

  E

  • Beste Rosa, MOETEN impliceert inderdaad dat je geen keuzemogelijkheid hebt. Dat geeft stress.. Vind iedere dag een kans om te genieten en dankbaar te zijn…Hartelijke groeten, Albert

 17. en toch wordt er elke keer gezegd dat men er sterker uit is gekomen. waarom dan zoveel moeite doen om het te voorkomen? je word er toch sterker van.

   • Hallo Martine, Klopt inderdaad. Mijn belangrijkste doel is preventie van Burn-out. Dat kan veel ellende voorkomen. hrt grt Albert Sonnevelt

   • Beste Marjan, Dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

   • Beste Nancy, Helemaal juist. Samen delen van ervaringen kan vele mensen helpen om een burnout te voorkomen. Albert Sonnevelt

  • haha. Zou je denken maar dat is niet zo. Mijn ervaring is dat je jezelf beter leert kennen. Maar dat is iets anders dan sterker worden. Je boet altijd in doordat je uiteindelijk minder energie hebt.

   • Beste Aafke, Dank voor je reactie. Je wordt inderdaad gevoeliger en je zal bewuster met je energie om moeten gaan. Een burn-out is een behoorlijke wake-up call in je leven. Warme groeten, Albert

  • Hi Albert, weer grote dank voor het delen van deze blog, ik lees ze altijd met veel interesse en haal er altijd iets uit wat ik gebruik en direct toepas. Vandaag maar eens niet gevochten en gevlucht… Leuk om te lezen dat je Brune Brown aanhaalt. Zij en jouw blogs geven mij momenteel moed en energie. Het geeft me stap voor stap weer de regie over mijn eigen leven terug. Wil je daarvoor bedanken, ik kijk al weer uit naar de volgende.

   • Beste Ardriana, Fijn dat je blij bent mijn blogs. Het gaat me aan mijn hart dat zoveel mensen worstelen met stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

  • Beste Christa, Misschien is ‘ sterker’ niet het beste woord. Je wordt in ieder geval authentieker, eerlijker en bewust van jezelf. Daardoor ervaar je minder stress. Warme groeten, Albert

  • Beste Pim, Dank voor jouw bevestiging. Het blijft helaas nodig om Burn-out problemen en oplossingen onder de aandacht te brengen.
   Hrt Grt Albert Sonnevelt

  • zelf ben ik in een fase van heel moe te zijn en nog niet in staat alles te kunnen. Maar ik merk wel dat ik sterke transformatie’s onder ga.ik ga het[ hoe verder] nu gewoon laten gebeuren want ik weet het toch niet.

Geef een reactie