Buikpijn door stress? Over de knoop in je maag en tips!

Buikpijn door stress is een reactie van je lichaam op geestelijke of fysieke spanningen. Het vecht- en vluchtmechanisme in je lichaam treedt dan in werking. Je lichaam produceert vervolgens allerlei stresshormonen waardoor je darmen van slag kunnen raken. Je kunt last krijgen van diarree, obstipatie, winderigheid en gebrek aan eetlust. In dit artikel lees je wanneer en waarom krijg je vlinders in je buik of een knoop in je maag en hoe ga je ermee om.

Wanneer buikkrampen door spanningen?

Er zijn allerlei redenen voor buikpijn door stress. Vaak gaat het om emotionele en geestelijke stress die zich vertaalt in lichamelijke klachten. Daarbij kan het gaan om zowel leuke als minder prettige dingen. Je bent bijvoorbeeld hotel de botel verliefd. Dan voel je vlinders in je buik. Je krijgt geen hap meer door je keel. Maar dat is vaak geen probleem. Het verliefdheidsgevoel geeft je vleugels. Ook slapen lijkt minder zinvol. Heb je last van heimwee? Ook dat kan aanleiding zijn voor pijn in je buik. De gedachte aan en/of het gemis van thuis maakt je zo ongelukkig dat je in de stress schiet. In eten heb je geen zin, je slaapt slecht, hebt hartkloppingen enzovoort. Of opzien tegen een examen. Dat kan ook een behoorlijke impact hebben. Je lichaam anticipeert op je angstige gedachten met stress waardoor je een knoop in je maag voelt. Hetzelfde kan zich voordoen als je een ingrijpende gebeurtenis meemaakt, zoals een auto-ongeluk.

buikpijn door stressWaarom buikpijn door stress?

Kom je in een stressvolle situatie terecht? Dan maakt je lijf zich gereed voor actie. Je bloeddruk stijg, hartslag verhoogt, ademhaling versnelt, spieren spannen zich aan en je spijsvertering gaat op een laag pitje. Dit kun je in je buik voelen. Dit komt door de vrijgekomen adrenaline en noradrenaline. Die zorgen dat je paraat staat. Vervolgens produceert je lichaam cortisol. Dit hormoon maakt bijvoorbeeld dat je bloedsuikerspiegel stijgt, je stofwisseling harder werkt en boost je energieniveau. Samen zorgen de hormonen ervoor dat je adequaat reageert op (potentiële) stresssituaties. Nu is het zo dat dit systeem zo is afgesteld dat het liever te vaak afgaat dan te weinig. Bovendien is het tegenwoordig zo dat niet alleen fysiek gevaar stress geeft. Ook mentale druk leidt tot lichamelijk stressklachten, zoals buikpijn. Denk aan de eerdere voorbeelden als verliefdheid, examenvrees en heimwee. Wanneer stress zich openbaart en op welke manier verschilt van persoon tot persoon. De een kan meer hebben dan de ander. Wel kun je zelf allerlei stappen ondernemen om buikpijn door stress het hoofd te bieden.

Hoe omgaan met buikpijn bij stress? 5 tips!

1. Praat over je spanningen

Zoek contact met een goede vriend(in) en praat over wat je bezighoudt. Wat geeft spanningen of legt een hoge druk op je. Vaak zorgt je uiten al voor behoorlijk wat opluchting. Of zoek contact met een vertrouwenspersoon.

2. Ga lekker bewegen

Door enkele keren per week lichamelijk actief bezig te zijn zet je je verstand op nul en leid je jezelf af. Tegelijkertijd zorgt bewegen ervoor dat je stressbuikpijn minder wordt. Immers, de hoeveelheid stresshormonen neemt af door de aanmaak van endorfines, de zogenaamde feelgood hormonen.

3. Doe ontspanningsoefeningen

Maak wat tijd om dagelijkse een aantal ontspanningsoefeningen te doen. Zo maak je je hoofd even helemaal leeg. Dat komt je lijf ten goede en helpt je buikpijn door stress afnemen.

4. Zorg voor afleiding

Onderneem met regelmaat allerlei leuke dingen die je helpen relaxen. Dat kan variëren van naar de film gaan, je favoriete muziek beluisteren, een (strand)wandeling maken, met je hobby bezig zijn of een lang bad nemen.

5. Houd een dagboek bij

Een dagboek bijhouden waarin je noteert wanneer je last van buikkrampen hebt, helpt je achterhalen waar de schoen wringt in je leven. Schrijf op wanneer, wat je deed, of er anderen bij aanwezig waren enzovoort. Trouwens ook een dagboek bijhouden om spanningen van je af te schrijven is een goede manier om los te komen van je buikpijn door stress.

6. Naar de huisarts

Doorgaans verdwijnt buikpijn door stress vanzelf. Houden je klachten lange tijd aan? Raadpleeg dan je huisarts. Zeker als je koorts hebt, afvalt en je bloed of slijm in je ontlasting aantreft.

Meer Artikelen

20 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Beste allemaal
  Ik ben elke 3 a 4 weken 24 uur aan het overgeven. Een paar keer al opgenomen geweest in het ziekenhuis aan infuus. Ik kom uit trauma verleden. Ik heb al maagonderzoek gehad 3 x met slang door mijn keel. Verder MRI scan hersenen , onderzoeken van de organen en bloedonderzoeken er komt niks uit. Ik heb het mijn hele leven al. Laatste 6 jaar erger en vaker. Geen oorzaak die naar boven komt. De angst blijft voor weer 24 uur ziek zijn en alle 15 min spugen…niks helpt om mijn maag rustig te krijgen…heb ook al groepen eten weggehaald helpt ook niet…Nu ga ik me richten op dat het misschien stress is….mijn hoofd vertrouwd mijn maag niet meer misschien geeft dat die knoop in mijn maag…angst voor een nieuwe misselijkheid aanval dat ik 24 uur uitgeschakeld ben….het is zwaar de jongste wordt gelijk opgehaald door oppas want ik kan dan niks meer haast niet lopen of praten …liefs mama van 3 schatjes

  • Beste Lieke,

   Dank voor het delen van jouw persoonlijke verhaal.
   Het getuigt van kracht dat je doorgaat met het zoeken naar een oplossing.
   Ik wens je veel sterkte!

   Warme groet,
   Albert

 2. Sins kort zo veel onrust in me buik dat ik me zelf niet meer ben
  Soms zou ik er een einde aan willen maken zoveel opgejaagde onrust
  3 pillen per dag om rustig te blijven
  En nog knalt het er door heen
  Iederedag loop ik een uur doe leuke dingen maar gek word ik van dat gevoel in me buik
  Wil me eigen ik weer terug
  Dit duurt nu zo 5 weken
  Ben bang voor me zelf soms
  Ben echt me zelf niet bah bah

  • Beste Weet het niet, ik schrik van jouw noodkreet over het thema buikpijn door stress. Je hebt echt hulp nodig. Vraag bij jouw huisarts om een doorverwijzing. Heel veel sterkte! Albert

 3. Beste Gerard, dank voor het delen van jouw tips … . Spread the word. Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het ontdekken van een ontspannen leven zonder stress. Hartelijke groeten, Albert Sonnevelt

 4. Ik heb ook mijn leven lang last van een knoop in mijn buik veroorzaakt door allerlei vormen van stress. Vervelend als je midden in de nacht wakker wordt met een knoop in mijn maag, een soort harde hockeybal. Blijkbaar kunnen spanningen dat zelfs tijdens je slaap onbewust veroorzaken. Dat midden in de nacht wakker worden met een knoop veroorzaakt ook weer onrust en stress, en zo beland je in een soort vicieuze cirkel. Bijzonder dat je geest je lichaam zo kan beïnvloeden.

  Ik geloof echter dat je lichaam omgekeerd ook je geest kan beïnvloeden. Tot kort geleden deed ik daarom vaak spier ontspanningsoefeningen, zoals genoemd in punt 3 van hierboven genoemde artikel. Hiervoor had ik altijd een geluidsbestand klaar naast mijn bed, vroeger op de walkman, tegenwoordig op de smartphone. Ik gebruik daarvoor de spierontspanningsoefening van ggz drenthe (aanspannen spieren, en vervolgens helemaal ontspannen). Dat werkt over het algemeen prima, tenzij je een echt grote vorm van stress hebt.

  Probleem van deze spierontspannings oefeningen is namelijk dat deze (bijna) niet werken op de buikspieren. Ik heb allerlei middelen geprobeerd om van die hockeybal af te komen, van het doen van sit ups tot aan massage met een shiatsu kussen. Het werkte maar een beetje.

  Recentelijk heb ik echter bij toeval een manier ontdekt die me wel helpt, en die ook nog eens te doen is zonder dat je helemaal wakker hoeft te worden, en ook nog eens bijna niets kost, wat ik graag deel, misschien dat het voor andere mensen ook werkt

  Ik had een elektrisch massage apparaat gekocht voor enkele euro’s op een Chinese website. Dit is een apparaat die instelbare spanning zet tussen (herbruikbare) plakkers die op de huid worden geplakt. Een soort AED dus… toen ik een keer weer zo’n harde hockey bal in mijn buik had kwam ik op het idee deze bal tussen twee plakkers te plaatsen. In het begin was het vrij pijnlijk, de spanning moest op de laagste stand. Toch voelde het wel prettig, en langzaam kon ik de spanning steeds meer opvoeren. En na de massage hield ik er een heerlijk ontspannen gevoel aan over die ik helemaal in mijn hoofd voelde. Mijn hockeybal was weggemasseerd tot een soort schuimpje.

  Geen idee of jullie iets hebben aan deze ervaring. Bij mij helpt het, en dat wilde ik even delen!

  • op welke website heb jij die elektrische massage gekocht? Ben al 18 jaar mantelzorgster en 5 jaar geleden een zware burn out. Sindsdien elke dag dezelfde symptonen als jij. Buikpijn, een parecetemol helpt niet. Zou je me de Chinese website door willen mailen ik ben zo blij dat het bij jou helpt. Misschien helpt het bij ook. Ik zou je er zéér dankbaar voor zijn.

  • Beste Gerard.Ik herken het helemaal. Het zou mijn verhaal kunnen zijn. Zou je me a.u.b. de Chinese website ) evt, met foto) aan me kunnen door mailen. Ineens heb ik weer een beetje hoop dat ik mijn oude leven terug krijg.
   Veel liefs Karin

 5. Hallo, mijn vrouw heeft besloten om een einde te maken aan onze relatie. Nu loop ik al 6 weken met een onbestemd gevoel ik mijn buik. Ik ben onrustig, geen honger en slaap slecht. Het gevoel in mijn buik blijft maar aanwezig en daardoor kan ik niet meer ontspannen. Ik mis haar vreselijk. Hoe krijg ik dit gevoel weg.

  • Hoi Harry, ik zit met hetzelfde al drie weken een rot gevoel in mn maag hierdoor het maakt me ook zo jaloers enzo, ik stuur steeds mailtjes waar ik geen antwoord op krijg, echt vreselijk, sterkte ermee, het gaat vanzelf over weet ik uit ervaring, groet Paul

  • Beste Harry, blijf met veel compassie voor jezelf de juiste stappen zetten. Het leven vraagt om beweging. Veel sterkte, Albert Sonnevelt

Geef een reactie