Belangrijke beslissing? Zo kom je tot een goede keuze!

Beslissen kan lastig zijn. Want kiezen – of liever gezegd: niet kiezen – kan behoorlijk wat stress opleveren. Om meer zekerheid te verkrijgen wikken en wegen we, maken we lijstjes met voors en tegens, surfen we avonden lang op internet en piekeren we ons suf. De beslissing schuiven we ondertussen voor ons uit. En hoe langer je een beslissing blijft uitstellen, hoe meer stress.

Beslissen zonder angst.

Angst is een slechte raadgever. Het saboteert je besluitvaardigheid. Uit angst stellen we besluiten uit of kiezen we soms helemaal niet. We zijn bang dat onze keus niet perfecte is, dat het resultaat anders zal uitpakken, dat we er voor altijd aan vast zitten, dat anderen het gek zullen vinden, dat we iets kwijtraken etc

Niet omdat het moeilijk is durven we niet, maar omdat we niet durven is het moeilijk.

Een paar inzichten die je misschien net dat beetje lef geven om een knoop door te hakken:

–          Perfectie bestaat niet. Kies voor goed genoeg. Vertrouw erop dat je altijd de beste keuze maakt die je op dat moment kunt maken.

–          Het is onzinnig om te eisen dat je nooit een verkeerde keuze mag maken. Dat gaat heus wel eens gebeuren. En wat dan nog. Fouten maken is een voorwaarde voor succes. Je hebt in ieder geval het lef gehad om een knoop door te hakken. En een waardevolle ervaring rijker waar je van kunt leren.

–          Bang dat je spijt krijgt? De meeste mensen krijgen spijt van dingen die ze niet hebben gedaan. Dus vraag jezelf af: ‘Ga ik er spijt van krijgen als ik het niet doe?’ Zo ja, kies ervoor.

–          Niet kiezen is ook een keuze. Wel eentje waarbij je het roer uit handen geeft en anderen of de omstandigheden voor je laat bepalen. En of dat je gaat brengen wat je graag wilt …

–          Zelf kiezen en verantwoordelijkheid nemen voor je besluit en de consequenties, geeft een goed gevoel. Zelfs als het achteraf geen goede beslissing blijkt! Je krijgt er positieve energie van omdat je zelf de regie pakt en zelf invloed uitoefent op je leven.

–          Als je kiest (of niet kiest) vanuit angst maak je jezelf kleiner. Uit onderzoek blijkt dat dat geen tevreden gevoel geeft. Zelfs niet als de resultaten positief zijn!

–          Natuurlijk zijn ingrijpende beslissingen waarvoor je uit je comfortzone moet stappen spannend, zoals je baan opzeggen of je relatie beëindigen. Ook al is die zone misschien helemaal niet zo comfortabel, het is wat je kent en mensen hebben nu eenmaal de neiging om vast te houden aan het oude vertrouwde. Maar als je de stap niet zet, blijft de situatie onveranderd. Is dat wat je wilt?

–          Veel keuzes lijken definitiever dan ze in werkelijkheid zijn. Als iets achteraf tegenvalt, kun je altijd op je besluit terugkomen. En opnieuw kiezen. Je zit nergens aan vast.

May your choices reflect your hopes, not your fears – Nelson Mandela

1             Kies in lijn met je waarden en doelen

Goede keuzes zijn in lijn met je persoonlijke waarden en brengen je dichter bij je doelen. Ze geven je energie en voldoening. Hoe bewuster je bent van je persoonlijke waarden en doelen, hoe makkelijker het kiezen wordt. Als dierenwelzijn voor jou belangrijk is, accepteer je waarschijnlijk geen baan in de bio-industrie. Heeft gezondheid bij jou prioriteit, dan kies je makkelijker voor een appel dan voor die zak chips. Dus schrijf eens op wat belangrijke waarden en doelen voor jou zijn. Zo’n lijstje biedt je richting en houvast. Vind je dat lastig te omschrijven? Lees dan nog eens mijn blog Ik weet niet wat ik wil.

2             Verzamel informatie maar overdrijf niet

Het is absoluut zinvol om meer informatie te verzamelen als je voor een lastige beslissing staat. Een lijstje maken met de voors en tegens helpt je de feiten op een rijtje te krijgen. Verlies daarbij het effect van je keuzeopties op lange termijn niet uit het oog. Handige vragen die je blikveld verbreden, zijn:

–          Wat gaat deze keuze mij uiteindelijk opleveren?

–          Wat moet ik ervoor laten?

–          Wat moet ik ervoor doen?

–          Welk eindresultaat is hoogst onwaarschijnlijk?

–          Wat gebeurt er waarschijnlijk als ik hier niet voor kies?

–          Wat zou er gebeuren als ik precies het tegenovergestelde zou doen?

Maar je kunt nog zo veel informatie verzamelen, je weet nooit zeker of je besluit goed uit zal pakken. Schiet er niet in door. Te veel en te lang analyseren leidt meestal niet tot een betere keuze. Wel tot uitstellen en nodeloos gepieker. Daarmee maak je het oorspronkelijke dilemma meestal nog ingewikkelder dan het in aanvang was.

Een ander groot nadeel van te veel focussen op de feiten en logica, is dat je een besluit probeert te nemen met je bewuste brein. Je onderbewuste kan veel complexere problemen aan. Zodra je bewuste brein met meer dan zo’n zeven factoren rekening moet houden, raakt het al een soort overbelast. Niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit van je besluiten. Je onbewuste kan ruim tweehonderdduizend keer (!) meer informatie verwerken. Je hebt vast wel eens een heel logisch, verstandig besluit genomen dat niet goed uitpakte. Eentje waarvan je achteraf zei: ‘Ik wist het, het voelde al niet goed.’ In zijn boek Het slimme onbewuste. Denken met gevoel zegt Ap Dijksterhuis (psycholoog/hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen) dan ook dat je bij moeilijke beslissingen beter niet te veel bewust kunt nadenken.

3             Vertrouw op je onderbuik

Dit betekent niet dat je alle logica maar overboord moet zetten. Al je geld in het casino op één nummer zetten, is geen aanrader. Wel is het goed om je intuïtie/onderbuikgevoel/onderbewuste mee te laten spreken als je voor een belangrijke keuze staat. Om balans te vinden tussen hoofd en hart. Vind je het spannend om te vertrouwen op je onderbuikgevoel? Test het dan eens uit bij minder ingrijpende keuzes:

–          Gooi een muntje op als je twijfelt. Bij kop ga je naar Spanje op vakantie, bij munt naar Frankrijk. Hoe voel je je als het muntje is gevallen? Opgelucht of teleurgesteld?

–          Maak een keuze en doe even helemaal niets. Slaap er een nachtje (of een paar nachtjes) over. Geeft die keuze je rust of wordt je er juist onrustig van?

–          Kies en let goed op hoe je lichaam reageert. Ontsnapt je een zucht van opluchting of voel je een knoop in je maag?

Hak de knoop door op basis van de signalen van je onderbewuste en ga achteraf na of het een juiste beslissing was. Je zult er niet snel naast zitten. Zo bouw je steeds meer vertrouwen in je intuïtie op.

Addertjes onder het gras

Niet al je gevoelens zijn goede raadgevers. Als je intuïtie verwart met angst – vooral te herkennen aan piekergedachten en zeurende stemmetjes in je hoofd – leidt dat meestal niet tot de beste keuze.

Er zijn ook ‘makkelijke’ besluiten die je weliswaar direct een bevredigend gevoel geven, maar op lange termijn juist problemen geven – met je gezondheid, financiële situatie of energiepeil. Zoals dat gebakje in plaats van die appel. Of het besluit om morgen echt te gaan sporten in plaats van vandaag. Eventjes heb je een goed gevoel, maar al vrij snel daarna krijg je spijt. In feite zijn die keuzes onbewuste automatische gewoontes waarmee je jezelf saboteert. Met intuïtie hebben ze niks te maken.

Herkenbaar? Probeer je bewust te worden van wanneer je neigt naar zulke negatieve keuzes. Als je moe bent, gestrest of je lunch hebt overgeslagen? Dan wordt het makkelijker om een betere keuze te maken. Vraag jezelf af: brengt dit me dichter bij mijn doel of weet ik eigenlijk nu al dat ik straks spijt krijg als ik overstag ga?

Intuïtie ervaren mensen meestal als een ‘helder weten’, zonder dat ze precies kunnen aangeven waarom. Onderbuikgevoel is bovendien iets wat blijft en niet – zoals die trek in een zak chips – na een tijdje (meestal) weer verdwijnt. Dus geef je gevoel even de tijd. Blijft het hangen (en wordt het niet ingegeven door angst) dan zit je op het spoor van je intuïtie.

4             Hak een knoop door

Te lang uitstellen is niet handig. Het blijft door je hoofd zeuren. Dat kost energie en geeft stress. Bovendien duurt het dan alleen maar langer voor verder kunt. Dus stel jezelf een deadline waarbinnen je een knoop moet doorhakken. Kies en geniet van het feit dat de kogel door de kerk is.

5             Staar je niet blind op het resultaat

Dingen lopen vaak anders dan je verwacht. Staar je daarom niet blind op een bepaald resultaat, maar sta open voor alternatieve uitkomsten. Soms is dat nog beter, mooier dan je zelf ooit had kunnen bedenken. Succes gaat immers uiteindelijk niet om het doel, maar om de weg ernaartoe. Als je te veel fixeert op een bepaald resultaat, mis je al snel belangrijke signalen op je pad.

Sometimes not getting what you want is a wonderful stroke of luck – Dalai Lama

Hoe kom je zelf tot de juiste keuzes? Deel jouw ervaring hieronder in het reactieveld. Want daar kan ik zelf, maar ook de andere lezers van leren.

Wil je deze blog delen via de bovenstaande Social Media knoppen? Daar maak je extra vrienden mee 🙂

Meer Artikelen

10 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. Hallo allemaal,
  KIEZEN? Wat heb je te verkiezen?
  En wat heb je te winnen?
  Waar ga je mee beginnen?
  Zeg je ja of zeg je nee?
  Doe je met de anderen mee?
  Of ga jij je eigen gang?
  Waarom ben je toch zo bang
  om te kiezen voor die dingen
  die soms wel eens anders gingen
  dan je gedacht had of gehoopt?
  Als het een keertje anders loopt
  dan je gedacht had of verwacht,
  heeft het vaak toch iets opgebracht.
  Je hebt het immers geprobeerd!
  Vaak heb je er iets van geleerd.
  Heb je zelf iets besloten?
  Wat ben je er mee opgeschoten?
  Jij heb het innitiatief genomen!
  Jij bent iets dichterbij gekomen
  bij jouw doel en door jouw plan
  heb je het gevoel dat je iets kan!
  Je kan iets met een ander delen,
  want net als jij zijn er zovelen
  die wel eens denken: had ik maar…..
  desnoods alleen, of met elkaar…..
  dingen over kunnen doen.
  Maar je kunt niet terug naar toen!
  En of het in de toekomst lukt?
  Alle dagen die je ‘plukt’,
  worden ooit als een boeket
  verzameld, bij elkaar gezet.
  Grote bloemen, kleine bloemen….
  Iets wat anderen onkruid noemen….
  Jij hebt er zelf iets mee gedaan!
  Want daar komt het toch op aan?
  Je wilt graag voor het goede kiezen.
  Je wilt ook geen tijd verliezen.
  Of het ‘morgen’ beter wordt?
  Wie weet kom je wel tijd te kort!
  Gedeelde tijd is dubbele tijd.
  Als je iets niet doet krijg je spijt.
  Dat heb ik in de loop der jaren
  meer dan eens ook zelf ervaren!

  Hartelijke groeten TINEKE

  • Risico durven nemen en vol gezonde spanning wachten wat er van komt. Uit positief kan nooit negatief komen. Mooi verhaal Tineke.

  • Hallo Tineke, dank voor de mooie bijdrage. Een waardevol levensmotto waar veel mensen mee geholpen zijn. Blijf inspireren! Warme groeten, Albert Sonnevelt

 2. mooi om het blog te lezen ,wat keuzes betreft gaat het vaak wel goed , het onderbuik gevoel.
  Maar soms ben ik ook wat angstig dan slaap ik er nog een nachtje over maar ik doe dan wel een afspraak met mezelf maken [dan op die datum neem ik een besluit]. p.s. Soms weet je niet wat je van je beslissing krijg , zo wilde ik absoluut geen kat maar op aandringen van een goede vriendin nam ik er een die gered moest worden [verwaarloost en mishandeld]. Het voelde niet goed niet als mijn keus , het beestje werd toen ook nog door de misshandelingen ernstig ziek en het moest weer gered worden [bijna dood] kosten 3300 euro maar liefs. nu ligt hij bij mijn computer en is dit het mooiste wat ik in mijn leven heb gedaan .Soms denken we niet de juiste keuze te hebben gedaan ,omdat we inzicht missen en op verkeerde gevoelens vertrouwde [angst] op dat moment

  • Hey Jos, fijn dat je ook jouw reactie achterlaat op mijn blog. Dank daarvoor! Hartelijke groet Albert

 3. Ben vergeten te onschrijven hoe ik tot de “foute”beslissing gekomen ben. Uit enthousiasme en me te veel focussen op het eindresultaat(denken snel geld te kunnen verdienen. Daardoor signalen niet willen of kunnen voelen. Denken het komt wel goed als ik nog meer mijn best ga doen.

  • Beste Ilse, dank voor jouw reactie op mijn blog. Je geeft een aantal waardevolle tips waar anderen ook weer mee zijn geholpen. Dank voor het delen! Warme groeten, Albert

 4. Soms weet je gewoon dat je iets “moet” doen zodat je een stap verder kunt kunnen in je leven. Zo als ik bijna 2 jaar geleden. Ik besloot toen weer te gaan studeren, was toen 54 jaar. Heel veel mensen verklaarde met voor gek. Waar begin je aan en weet je het zeker, waren veel gehoorde opmerkingen. Er is nooit een spoortje van twijfel geweest. Oke ik heb er hard voor moeten werken, dat maakte voor mij niet uit ik had het er graag voor over. Dus lieve mensen Als je zo’n gevoel heb van dit “moet” ik doen, doe het dan ook anders krijg je spijt.
  Ook de andere kant heb ik beleefd. Een beslissing genomen die goed leek te zijn, echter achteraf was het niet zo’n slimme keuze! Wat doe je dan? Aanvaarden dat die beslissing niet de juiste geweest is door zelf je verantwoording te nemen en je te richten op een oplossing en te leren van je “foute” beslissing.

 5. Door religieuze beïnvloeding was ik grondig verleerd zelf te kiezen. Anderen wisten het beter. Ik heb ervoor gekozen om anderen op de 2e plek te zetten en eerst te luisteren naar mijzelf, om mijn keuze evt nog aan te vullen met wijsheden van anderen. Weer een keuze.
  Klacht of kracht?
  Wanneer ik me bv. bewust word van een diep gevoeld verdriet over de mens- en dier onterende gang van zaken in onze wereld, gaat dat soms gepaard met aarzeling. Aarzeling niet over mijn verdriet en de oprechtheid daarvan, maar over hoe en of ik daaraan uiting zou kunnen geven. Dan voel ik boosheid over mijn onmacht tegenover het onrecht dat steeds erger wordt en waaraan geen einde schijnt te komen. Met die boosheid kan ik dan geen kant op. Niet naar een ander en niet naar mezelf. Omdat er, bijna autonoom werkende, stoorzenders op mijn voorgrond komen met geluiden als: “en jijzelf dan?” – “wat denk je eraan te kunnen doen?”- “wat heb je toch tegen de gang van zaken?”- “bemoei je er niet mee!”- “het is nu eenmaal zo!”- “zo slecht is het nog niet”- “begin bij jezelf!”.
  Immobiliserend gekissebis noem ik die mono dialogen. Door die stoorzenders toe te laten blokkeer ik inzicht in mijn verdriet en in het onrecht dat daaraan ten grondslag ligt. De stoorzenders lijken wel als software te zijn geprogrammeerd in mijn hersenen. Dat programmeren moet al heel vroeg in mijn leven zijn begonnen. In ieder geval in een periode dat ik me er niet bewust van kon zijn dat het gebeurde. Met de paplepel ingegoten dus en systematisch. Mijn autonome geest echter heeft ze, als tegennatuurlijk, niet geëigend. Ze zijn ze niet van mijzelf, ze zijn mij aangeleerd. Ik moet ze, als weliswaar hinderlijk maar niet doorslaggevend, accepteren. Ze er laten zijn zonder er kritiekloos mee akkoord te gaan. Soms kunnen ze nuttig zijn. Als ze zich aandienen en onbruikbaar blijken kan ik ze uitschakelen. Deze klacht is dus kracht.

  • Beste Cees, alle beetjes helpen om meer bewustzijn te krijgen op het gebied van beslissingen nemen . Dank voor jouw reactie. Warme groeten, Albert Sonnevelt

Geef een reactie