Altijd aardig gevonden willen worden geeft stress

Hoe graag je het ook zou willen, het lukt je nooit om iedereen in je omgeving gelukkig te maken.
Steeds anderen willen pleasen geeft chronische spanning. Aardig gevonden willen worden geeft stress. Leer in deze blog hoe je daar van af kan komen met 5 voordelen van minder sociaal wenselijk gedrag te vertonen.

Aardig gevonden willen worden?

Mensen zijn sociale dieren. Om die reden is er een natuurlijke neiging om graag bij de groep te horen. Zeker in het verleden was het van levensbelang om elkaar te kunnen voeden en te beschermen. Maar wanneer je een groot verlangen hebt om door iedereen aardig gevonden te worden, dan kan je daar in je dagelijks leven ook veel stress en ongemak door ervaren.
Daarom is het goed om eerst eens een inventarisatie te maken van de mate waarin je de neiging hebt om het anderen naar de zin te maken. Want wanneer je de signalen (h)erkent, dan kan je er ook iets aan gaan doen. Dit zijn 5 symptomen van mensen die aardig gevonden willen worden:

 • Je vindt het makkelijker om anderen hulp te geven, dan dat je een handreiking vraagt voor jezelf.
 • Je zegt moeiteloos ‘JA’, terwijl je daar achteraf toch weer spijt van hebt.
 • Je vindt het lastig om een duidelijke mening te hebben over een bepaald onderwerp. Het is voor jou veiliger om de discussie uit de weg te gaan.
 • Je vindt het spannend om je grenzen aan te geven en op een duidelijke assertieve manier aan te geven wat jouw behoeften zijn.
 • Je laat jezelf snel leiden door de stemming van anderen. Het is voor jou moeilijk om te ontdekken wat jouw werkelijke drijfveren zijn. Hierdoor wordt jouw levenskoers regelmatig beïnvloed door de mensen uit je omgeving.

Herkenbaar? Het is natuurlijk bijzonder nobel dat je met zo’n groot hart zorg hebt voor je medemens. Toch zit daar ook een keerzijde aan…

Wat kost het je wanneer je ‘over-sociaal’ bent?

altijd aardig gevonden willen worden geeft stressIn mijn eigen leven heb ik gemerkt dat ik mezelf regelmatig geweld aan heb gedaan in mijn pogingen om geliefd te zijn door de ander.
Ik kan de stress nog voelen van al die momenten dat ik me in de meest onmogelijke situaties heb gebracht om maar absoluut op tijd te komen voor een afspraak. Of dat ik belangrijke gebeurtenissen met mijn kinderen heb gemist, doordat ik zo nodig een cliënt wilde helpen met zijn probleem. Of dat ik helemaal scheel zag van de hoofdpijn, maar toch in de auto stapte om naar die verjaardag toe te gaan.
Je kunt die stukken uit je leven nooit meer inhalen. Het is pijnlijk om te moeten constateren dat je soms veel tijd, geld en energie in mensen stopt, die jou aandacht niet kunnen, niet willen of niet durven toe te laten. Vervolgens blijf je gedesillusioneerd achter op de grens van verwachting en teleurstelling. Wanneer je blijft hopen dat jouw liefde voor de ander op een gegeven ogenblik wel beloond gaat worden, kan je misschien wel bedrogen uitkomen.
Voor je het weet raak je dan verzuurd en gefrustreerd over de onbeantwoorde zorg die jij aan je medemens hebt gegeven.

Welke lessen kan je leren van ‘please-gedrag’?

Ieder gedrag dat je vertoont, doe je om een bepaalde reden. Er is altijd een belang van waaruit je jouw keuzes maakt.

Teveel zorgen stoot juist mensen af
Vaak doe je de dingen vanuit de beste intenties. Wellicht zit het voor een deel al in je karakter om te willen zorgen voor anderen. Daar ben je dan in het verleden uitvoerig voor beloond. Dus ben je dat blijven doen, omdat het ook een bepaalde vorm van bestaansrecht heeft gegeven. Maar wanneer je vanuit de goedbedoelde intenties teveel gaat bemoederen, dan krijg je vaak het tegenovergestelde van wat je graag wil hebben. Anderen vinden jouw hulp al snel verstikkend en zullen jou verlangen naar contact dan juist gaan afwijzen. Met als gevolg dat jij misschien nog meer voor die ander wil gaan zorgen. Hoe graag je het misschien ook zou willen, je bent er inmiddels ook wel achter dat je het niet iedereen naar de zin kan maken.

Je hebt geen controle op hoe anderen over je denken
Pleasers hebben een sterke neiging om ‘gedachten te lezen.’ Met andere woorden;  ze zijn snel bezig met het invullen van andermans ideeën. ‘Ze zullen wel dit of dat van me denken.’
Dit soort activiteiten kan je maar beter loslaten. Tenzij je een hoge mate van helderziendheid bezit. Het gaat er in eerste instantie om dat je in staat bent om van jezelf te houden. Daarna mag je jezelf druk maken of je ook in de gratie valt van jouw omgeving. Je hebt geen invloed op de denkpatronen of gevoelens van anderen. Hoe graag je dat misschien ook zou willen.

Zelfs Jezus had vijanden, probeer het niet beter te doen dan Hij
Hoe altruïstisch je misschien op bent, het gaat je niet lukken dat iedereen van je houdt. Wen maar vast aan dat idee. Hoe meer je kunt accepteren dat jouw hulp niet door iedereen wordt gewaardeerd, des te makkelijker je leven gaat worden. Ook al is het op dit moment misschien moeilijk voor te stellen, dat jouw goede bedoelingen niet altijd met open armen worden ontvangen.
Doe daarom minder je best. Begin te geloven dat je al goed genoeg bent. Dan hoef je jezelf niet meer extra in te spannen voor een beetje extra onverdeelde aandacht.

5 voordelen om minder sociaal wenselijk gedrag te vertonen

Ja, je leest het goed; er is ook een belang om wat minder aardig te zijn. Je krijgt er namelijk meer energie van en het maakt je een completer mens.
Waar het uiteindelijk om draait is het vinden van de juiste balans tussen een optimaal contact met jezelf en jouw omgeving.
Dit zijn de voordelen om jezelf af en toe onaardig te gedragen:

 1. Je wordt eerlijker naar jezelf.

Op het moment dat je besluit om kwetsbaarder te zijn en je gevoelens oprecht te delen, kan het zijn dat de mensen waar je van houdt in eerste instantie schrikken van die eerlijkheid.
Maar wanneer je een solide relatie hebt, zal deze alleen maar sterker worden zodra jij jezelf meer gaat uitspreken.

 1. Je wordt vitaler.

Als je jezelf voegt naar andere mensen, kost dat energie. Zeker wanneer je diep van binnen een andere richting op wil, maar dat verlangen onderdrukt om de lieve vrede te bewaren.
Zodra je in staat bent om jouw behoeften duidelijker uit te spreken, ga je ervaren dat er veel vitaliteit vrijkomt.

 1. Je wordt een inspirerend voorbeeld

Alle succesvolle ondernemers, uitvinders, Nobelprijs winnaars, sporters en artiesten die een bijzondere plek hebben bereikt, zijn per definitie onconventioneel. Ze passen zich juist niet aan. Want wanneer ze zich zouden confirmeren aan de grijze massa, dan kunnen ze die nooit overstijgen.

 1. Je wordt een belangeloze gever

Wanneer je in staat bent om vanuit compassie je liefde met de wereld te delen, dan zijn er ook geen verborgen belangen meer. Je geeft vanuit het plezier om te geven, zonder verwachtingen. Dan ben je echt vrij. Vanuit die levenshouding doe je niet meer aardig, maar bén je een stralend voorbeeld, zonder dat het je nog enige moeite kost. 

 1. Je wordt moediger

Zeker in het begin is het spannend om je grenzen en jouw behoeftes aan te geven. Vooral op het moment dat je nog niet weet hoe jouw omgeving gaat reageren. Iedere keer wanneer je dit doet zal je een angst moeten overwinnen. Daar is moed voor nodig. Steeds als je de stap zet, krijg je de ervaring dat de hoeveelheid zelfvertrouwen gaat toenemen.

Ik hoop dat deze voordelen jou uitnodigen om dagelijks bewuste keuzes te maken. Hierdoor zal je met meer rust door het leven gaan.
Weet dat je geliefd bent. Durf met volle teugen te genieten en die levensvreugde weer te delen vanuit het vertrouwen dat het altijd weer op een bepaalde manier bij je terug zal komen.
Wil je meer lezen over deze levenshouding? Of is het herkenbaar om altijd aardig gevonden willen worden? Bestel dan hier mijn boek over geluk.

Je kent ongetwijfeld mensen in jouw omgeving die ook als ‘pleaser’ te veel stress ervaren.
Daarom waardeer ik het bijzonder als je dit artikel via jouw sociale media wil delen.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen over dit onderwerp. Dus laat hieronder een reactie achter.

Meer Artikelen

45 reacties Voeg ook een reactie toe

 1. mooi geschreven maar nu nog uitvoeren dat is niet makkelijk maar ben van plan dit verhaal als leidraad te gebruiken hoop dat dat me lukt .

  • Beste Elaine,

   dank voor jouw reactie. Ik gun je zonder twijfel een leven zonder stress …

   Warme groeten, Albert

 2. Heel herkenbaar! Goeie raad en tips
  Ga deze beetje bij beetje beginnen toepassen!
  Dank je Albert!

  • Hey Sabrina, dit thema is iets wat ons allemaal vroeg of laat aangaat. Fijn dat je mijn artikel weet te waarderen. Warme groeten, Albert

 3. Goede avond Albert,

  Och wat herken ik me zelf hierin van vroeger,ik moest helemaal op branden voor ik daar achter kwam. Nu kan ik veel beter mijn grenzen aan geven en bekijk ik als mij iets gevraagt wordt wat kost mij dit? Kost het me energie of levert het me energie op. Een veel gezondere manier. Het heeft me wel wat “vrienden” gekost,maar de gene die er nu nog zijn dat zijn de echte!!

  groetjes Ilse Fortuin

  • Beste Ilse, mooi verwoord! Dank voor jouw waardevolle aanvulling. Hartelijke groet, Albert

 4. Dank Albert , voor de openheid in dit verhaal.Ooit kreeg ik dit mee bij een assertiviteitstraining: NEE zeggen tegen de ander, is JA zeggen tegen jezelf.Nog steeds is het de kunst dit toe te passen, valkuilen liggen regelmatig op de loer.”had ik niet toch?”, en zo meer van dat soort vragen aan mijzelf, vaak op de stille momenten.Loslaten , loslaten, ik oefen in geduld.Ik leer en leer.Mede dankzij deze blogs.Dank, DiCo

  • Beste Diana, dank voor jouw reactie op mijn blog over … . Je geeft een aantal waardevolle tips waar anderen ook weer mee zijn geholpen. Dank voor het delen! Warme groeten, Albert

 5. Ik ben recent gescheiden. Het was voor mij als “die hard pleaser” een strijd die ik voor mijn gevoel opgeef en van de andere kant toch een nieuwe start betekende. Nu ga ik voor mezelf kiezen. Niet meer mezelf weg cijferen, omdat iedereen om me heen dat eist. Uit liefde voor hun ging mijn lichaam en geest letterlijk kapot en ik deed het vnl zelf. Nu ik terugkijk was het de beste keus toen, maar ik ga nu eindelijk gelukkig zijn. Succes voor iedereen hier x

  • Lieve Barbara, dank voor jouw positieve reactie. Soms is het een uitdaging om iedere week weer een uitgebreide blog te schrijven over stress en het verminderen van het risico op burn-out. Maar hartelijke reacties zoals die van jou blijven motiveren om door te gaan met schrijven. Hartelijke groet Albert Sonnevelt

 6. Heel interessant. Je weet het eigenlijk wel, maar het is een heel proces, weer een goed advies en training, ik moet blijven oefenen om echt goed naar mezelf te luisteren.

  • Hallo Ellen, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

 7. Dit herken ik heel goed. Eerst de ander en misschien dan ik zelf nog. Ik ben verschrikkelijk gespannen en gestresst. Kan me alleen wat ontspannen wanneer ik lig, maar dan nog moeilijk. Hoe kom ik weer goed in mijn vel te zitten. Ben al 80 jaar. Mijn mzn ix begin dit jaar erg ziek geweest en dat heeft al met wel een half jaar geduurt. Ben toen niet aan me zelf toe gekomen. Heb ik mij niet gegund.

  • Lieve Betsy,,
   Ik wens je toe dat je de moed vindt om aan jezelf te gaan denken/zorgen, uit respect voor jezelf, dat ben je zeker waard! Succes, warme groet, Ellen.

  • Beste Betsy, mooi dat je je al zo bewust bent van je eigen gedrag. Er zijn veel manieren om hier mee verder te gaan. Ik adviseer je om hiervoor een gespecialiseerd coach/ therapeut in de arm te nemen. Kies heel selectief en vertrouw daarin op je intuïtie. Hartelijke groeten, Albert

 8. Ik sluit me aan bij Linda :-)! Ook bij mij kwam de zin ‘Zelfs Jezus had vijanden, probeer het niet beter te doen dan Hij’ binnen. En datzelfde had ik bij de zin ‘Maar wanneer je een solide relatie hebt, zal deze alleen maar sterker worden zodra jij jezelf meer gaat uitspreken’. Deze blog kwam als geroepen, want ik ben net in het proces van meer ‘nee’ zeggen en wat vind ik het spannend, pff … Je blog bevestigt dat ik op het goede pad zit :-)!

  • Hey Helene, dank voor de feedback en het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer… Hartelijke groet Albert

 9. Het klopt helemaal Albert, als je minder je “best” doet krijg je meer ruimte en rust. Dat is wat ik hiervan geleerd heb.

  • Beste Bert, dank voor jouw reactie en het delen van jouw ervaring. Hartelijke groet, Albert

 10. Ik herken mij daar ook heel erg in.
  als ik nee zeg voel ik me schuldig.
  Maar ik leer hier ook wel meer voor mezelf opkomen..

  • Hallo Rikie, dank voor jouw leuke reactie! Ik blijf er alles aan doen om jou en alle andere lezers van mijn blogs te helpen bij een leven zonder stress… Warme groeten, Albert

  • Hey Jacqueline, dit is een onderwerp wat ons allemaal vroeg of laat aangaat. Fijn dat je mijn artikel weet te waarderen. Warme groeten, Albert

  • Beste Lagrange Jacqueline, voor iedere beslissing is vertrouwen nodig. Leven is het meervoud van lef… Alleen dan kan je de twijfel doorbreken en heb je minder stress in je leven. Veel sterkte met het maken van de juiste keuze. Warme groeten, Albert Sonnevelt

 11. Ik herkende mij gedeeltelijk hier in. Echter ik ben wel zo ver dat ik iets doe voor anderen zonder er iets voor terug te verwachten! Vaker Nee zeggen is ook iets wat ik moest leren.al met al vond ik het leuk om toch te lezen !

 12. Zie ook “Het verhaal van vader, zijn zoon en de ezel”, toegeschreven aan Aesopus. Een leuk, kort verhaaltje, dat mooi aansluit bij deze blog.

  • Hey Germa, dank voor het delen. Zo maken we samen de wereld een stukje blijer… Hartelijke groet Albert

Geef een reactie